Kiss behind the mask

Kiss första auktoriserade biografi påbörjades redan 1979, men först nu, 2003, får allmänheten ta del av den. David Leaf och Ken Sharp presenterar, ”Kiss: Behind The Mask”.

Efter återföreningen 1996 har tillgången på böcker som berör ämnet Kiss och dess omgivning ökat dramatiskt.

I första hand är det den inofficiella marknaden som fullständigt exploderat och gett oss mycket god läsning, bland annat i form av C.K. Lendts ”Kiss And Sell”, Gordon Gebert och Bobby McAdams ”Kiss And Tell”, Curt Gooch och Jeff Suhs uppslagsverk ”Kiss Alive Forever” samt Julian Gills otroligt detaljerade ”Kiss Album Focus”.

Men vad har egentligen Kiss själva presterat? Mycket lite, tyvärr. Ett otydligt svar som enklast kan förklaras med boken ”The Early Years”, en fotobok med otroligt tunn text av Gene Simmons och Paul Stanley. Mycket intressantare än så har det inte varit, fram tills nu.

kiss-behind-the-mask_1

David Leaf

David Leaf är mannen som 1979 skickades till Des Moines, Iowa, för att skriva om världens för tillfället största rockband. Han skickades på uppdrag av Kiss management, för att med hjälp av intervjuer skapa bandets auktoriserade biografi.

David arbetade som journalist i New York, och hade tidigare gjort liknande jobb åt Bee Gees och Brian Wilson.

Biografin färdigställdes och lämnades över till uppdragsgivaren, men i början 1980 fick David det dystra beskedet, boken kommer inte att publiceras. Utan att få någon egentlig anledning stoppade David undan manuskriptet, som sedermera glömdes bort.

kiss-behind-the-mask_2

Ken Sharp

Till skillnad från David har Ken Sharp länge varit en profil i Kisskretsar. Mest känd är han för sina djupa och intressanta intervjuer med bandet i tidningen Goldmine, samt arbetet med VH1-specialen ”Ultimate Albums: Kiss Alive!”. Ken och David träffades för ett antal år sedan genom gemensamma vänner. Ken hade ingen aning om att David skrivit ett en biografi om Kiss ett antal år tidigare, och blev genast intresserad av projektet.

kiss-behind-the-mask_3

Innehållet

Detta är upptakten till Kiss första auktoriserade biografi, ”Kiss: Behind The Mask”.

Boken är uppdelad i tre avdelningar, David Leafs biografi som berör åren fram till 1980, Ken Sharps fortsättning 1981-1996, samt en detaljerad genomgång av allt material Kiss har spelat in och släppt på skiva.

David Leafs biografi skrevs som sagt redan 1979, och publiceras orörd. Som titeln antyder fokuserar texten på människorna bakom sminket, men även bakom musiken. Öppet och avslappnat berättar medlemmarna själva om tiden som passerat, familjen, barndomen, sina drömmar och hur Kiss blev världens största rockband.

Jag vågar säga att något liknande som berör Kiss aldrig har publicerats. Framför allt barndomen behandlas mycket varsamt, och detaljrikedomen är hög.

Ken Sharps fortsättning är baserad på intervjuer med en mängd olika människor. Anekdoter från turnéledare, roadies och fotografer, varvas med kommentarer från nyckelpersoner som Bill Aucoin, Sean Delaney och Joyce Bogart. Bara denna uppsjö av människor är mycket imponerande.

Den avslutande delen, en uppräkning av allt Kiss inspelade material, komplett med kommentarer från bandmedlemmar och inblandade människor, är en enda stor guldgruva. Här avslöjas både det ena och det andra, och en hel del myter bekräftas. Dessutom introduceras en rad musiker som figurerat i Kisskatalogen. Några känner vi till sedan tidigare, exempelvis Dick Wagner och Alan Schwartzberg, andra inte.

Ytterligare ett plus bör nämnas. De flesta bilderna i boken är tidigare ej publicerade, och det är bilder med högt historiskt värde.

kiss-behind-the-mask_4

Sammanfattning

Har man då äntligen lyckats producera den ultimata boken om Kiss? Nej. Kommer den någonsin att produceras? Nej. Detta är dock det bästa försöket hittills, och boken är verkligen ett måste i varje dedikerat fans bokhylla. Bara David Leafs biografi står på egna ben, och är ensam värd bokens kostnad.

Till skillnad från många andra böcker om Kiss är ”Behind The Mask” både strukturerad och välskriven, och innehållet förser läsaren med lagom mycket information för att intresset ska hållas vid liv. Något negativt kan jag faktiskt inte komma på för tillfället.

Köp boken, sjunk likt en Teliaaktie ner i din favoritfåtölj och åtnjut boken som du åtnjuter en lagrad Glenfiddich på julaftonsmorgonen. ”Kiss: Behind The Mask” är räddaren.

Stefan Cedervall
Reporter
Kiss Army Sweden

Destroyer # 10 December 2003

Artikeln ur Destroyer 10.