The Elder Turkey Hard luck woman turkey

Det finns olika anledningar till varför vissa skivor blir mer eftertraktade än andra, och en av de viktigaste orsakerna är om de har ett omslag som skiljer sig från det amerikanska originalet. Detta är en av anledningarna till att de japanska utgåvorna ofta kostar en hel del, trots att många av dem är förhållandevis enkla att få tag på.

I detta nummer tänkte jag ta en titt på två intressanta skivor utgivna i Turkiet. De turkiska utgåvorna skiljer sig oftast inte så värst mycket mot de amerikanska bortsett, från att de flesta är utgivna på det inhemska bolaget Max, och det skivbolaget har en helt egen etikett i blått med röd logo.

Två av skivorna skiljer sig dock radikalt från mängden, och det är den turkiska utgåvan av 7-tums singeln ”Hard Luck Woman/Detroit Rock City”, samt LP:n ”Music From The Elder”.
Singeln ”Hard Luck Woman/Detroit Rock City” är utgiven på Max och har serienummer 063. Den är tillverkad 1977 och har ett ganska tunt omslag i rött och svart med en livebild från runt 1975.

Etiketten är den ”vanliga” turkiska Maxetiketten i blått med röd Maxlogo.

Denna singel gavs ut i en begränsad upplaga med omslag och sedan i en omgång utan omslag. Priset är mycket högt bland samlare. Det är inte den singel med Kiss som anses vara den allra ovanligaste, men inte långt därifrån. Om man har tur att hitta ett exemplar får man räkna med ett pris på ett par tusen eller mer beroende på skick.

LP:n ”Music From The Elder” är nästan ändå roligare att ha. Personligen har jag alltid tyckt att det officiella omslaget till skivan med dörren och handen är ett av de tråkigaste Kiss har gjort, framförallt med tanke på att man inte får någon gruppbild med om man inte har turen att få tag på ett svenskt exemplar med poster.

Tydligen delar turkarna min uppfattning och har därför gjort ett helt eget och mycket trevligt omslag med Kiss i Elderkostymer mot en gul bakgrund.

Denna skiva är inte utgiven av Max, utan av ett bolag kallat Dallas. Katalognummer är 9002 och etiketten är vit med bolagsnamn och en cowboyhatt som bolagslogo. Det finns inget årtal angivet på skivan eller omslaget, men troligen är den från tiden det begav sig.

Även detta är en mycket sällsynt skiva med en prislapp på tusen kronor och en bra bit över för ett exemplar i bra skick.

Turkiet är inte det enda land som har gjort egna intressanta omslag, så i kommande artiklar tänker jag bläddra vidare bland liknande skivor.

Vinylfarfar
Reporter
Kiss Army Sweden

Destroyer # 11 Juni 2004

Artikel ur Destroyer 11.