1980 i Stockholm lär Kiss ha uttalat sig om att nästa skiva skulle bli HÅRD! Det finns ett rykte som säger att Ace på nattklubben Atlantic skall ha sagt ”It’s gonna be heavy metal, man!”. Den engelska tidningen Kerrang rapporterade 1981/82 om en skiva som skulle heta ”Rockin’ With The Boys”, och låttitlar som ”Deadly Weapons” och ”Welcome Back My Boys, To Metal”. Kiss har själva (lyckligtvis) aldrig bekräftat denna usla titel som ens en kandidat till skivnamn, och ej heller det ännu värre senare alternativet till låtnamn. Vad vi VET är dock att ”Deadly Weapons” i allra högsta grad existerar, och är dessutom troligen en av Eric Carrs allra tidigaste inspelningar med bandet. (”Deadly Weapons”, här med Paul på sång, skulle delvis återanvändas till ”Love’s A Deadly Weapon” på ”Asylum” 1985, där med Gene på sång.)

Och 1981 börjar således historien om vad som skulle komma att bli ”(Music From) The Elder”, men som till en början var vilken hårdrocksplatta som helst. Paul, Gene, Ace och Eric samlades i Ace studio tidigt 1981 och började jobba på låtar, även om Ace inte deltog speciellt aktivt i detta. Många av instrumentallåtarna kan därför tänkas vara endast Gene, Paul och Eric. I ett fall är det dessutom Ace, Eric och Bob Ezrin! Mer om det senare.

Det är väl bäst att göra det här i en viss ordning, så att det blir lättare att hänga med. Vad gäller demos och outtakes med Kiss finns det nämligen en djungel av material, både äkta och oäkta. Vad de flesta människor har i Elderdemoväg är låtar som härstammar ifrån följande tre bootleg-LP:s : ”Fancy Fair”, ”Fancy Mix” samt ”Music From The Elder” (påhittigt…). Jag börjar med dessa. I exemplen nedan kan det stå t.ex. A3, detta betyder att låten är låt nummer tre på sida A. Alla låtnummer som inte står med är således inte Elderrelaterade.

Elderinnehållet på ”Fancy Fair” ganska enkelt att bestämma, följande låtar är Elderouttakes:

  • A3 – Don’t Run
  • A6 – Kix Are For Kids

A1 på denna skiva heter ”The Council Of The Elder”, men det är missvisande då denna, förvisso eminenta, låt härstammar ifrån ”Lick It Up”-rehearsals i juni 1983. Men A3 och A6 är äkta, A3 är embryot till Ace ”Dark Light” med annan och betydligt skummare text, A6 är en instrumental låt ifrån Ace studio som med all sannolikhet inte heter ”Kix Are For Kids” egentligen.

Fancy Fair

(utgiven i mitten av 80-talet)

A
1 The council of the elder
2 Gimme everything
3 Don´t run
4 You / It was you who left me
5 A million to one
6 Kix are for kids
7 Boys wanna rock

B
1 Ring dang doo
2 Love me too
3 Exciter
4 Lick it up
5 Suicide
6 Jam session

Elder-relaterat material är A3 och A6. A1, A2, A4, A5, B2, B3 samt B4 är Lick it up-demos/rehearsals. A7 är samma Warriordemo som på Music From The Elder, B1 är förvisso rolig och påstås vara Gene ifrån 1968 men spelades in av Sam The Sham & The Pharaos. Trots att detta är ett erkänt faktum tror många fortfarande att det är Gene. B5 skall vara en demo med Mark St. John ifrån 1984, men är en låt av den kanadensiska gruppen Zon 1979 (se Fancy Mix). B6 är ett vanligt livespår ifrån Animalize-turnén i Europa 1984.

”Fancy Mix” innehåller följande:

  • A1 – A World Without Heroes
  • A2 – The Difference Between Men And Boys Is The Size Of Their Toys

Den instrumentala A1 hette vid denna tidpunkt inte ”A World Without Heroes”, ett troligare alternativ är ”Every Little Bit Of My Heart”. Dessutom är det bara delar av den som påminner om den riktiga ”A World Without Heroes”. A2:s lustiga titel är med all sannolikhet inte äkta, den har burit fler namn under åren som vi snart skall se, men det är en bra instrumentallåt som hittills officiellt aldrig sett dagens ljus i någon form. Tyvärr.

Fancy Mix

(utgiven i mitten av 80-talet)

A
1 A world without heroes
2 The difference between men and boys is the size of their toys
3 1980´s ladies
4 A million to one
5 Whole lotta love 6 Give it to you easy
7 Burn bitch burn

B
1 Thunder in my heart
2 Take it from me
3 Won´t get fooled again
4 Sunshine of your love
5 Hey Joe
6 La bamba

Elder-relaterat material är A1 & A2. A3 är en av dem mest klassiska KISS-demotitlarna någonsin, men har såklart INGET med KISS att göra. Det är Blackie Lawless på sång och bandet hette Circus Circus (existerade några år innan W.A.S.P. såg dagens ljus). A4 är en Lick it up-rehearsal med Vinnie på sång, A5, A7, B4, B5 och B6 är livelåtar ifrån Europa-turnén 1984. A6 skall enligt omslaget vara Wicked Lester ifrån 1971, men är en låt av bandet Tattoo ifrån deras självbetitlade debut-lp 1976. B1 skall vara en Elder-outtake men spelades in av bandet Kagny and the Dirty Rats i början av 80-talet. Inget KISS-relaterat whatsoever. Likaså B2, som skulle vara en Mark St. John-demo, men som återfinns på samma skiva som Suicide på Fancy Fair. Bandet hette alltså Zon, skivan kom 1979, och inget har med KISS att göra i detta fall heller.

Den sista, ”Music From The Elder”, innehåller dessa:

  • B1 – The Unknown Force
  • B2 – Heaven
  • B4 – World Without Heroes
  • B5 – Don´t Run

B1 är samma som A2 på ”Fancy Mix”, B4 samma som A1 på ”Fancy Mix” och B5 samma som A3 på ”Fancy Fair”. B2 är dock intressant, det är en instrumental med Eric, Ace samt Bob Ezrin på bas som sedermera skulle bli ”Breakout” på Frehley’s Comets första skiva och även ”Carr Jam 1981” på Kiss ”Revenge”. Denna versionen är inte den samma som Kiss använt, men den innehåller det kompletta trumsolot på nästan tre minuter, till skillnad från Kiss version, där det nedklippta solot varar runt en minut och femton sekunder.

Music From The Elder

(utgiven i mitten av 80-talet)
A
1 Boys wanna rock
2 It´s so pretty
3 Gypsy in her eyes
4 Back on the streets
5 I´m in love
6 Your baby

B
1 The unknown force
2 Heaven
3 Young and wreckless
4 World without heroes
5 Don´t run

Sida A har inget med dåtida KISS att göra, det är demos av/med Vinnie Vincent´s band Warrior ifrån tidigt 80-tal. Inget Elder-relaterat alltså. Sida B har fyra Elder-demos (1,2,4,5) men låt 3 har inget med KISS att göra.

Dessa sammanlagt fem olika låtar är vad de flesta intresserade haft tillgång till under de senaste 20 åren. En liten men naggande intressant samling av vad som hade alla förutsättningar att bli en bra platta. Så fick jag då nys om att det skulle ha dykt upp fler grejer helt plötsligt. Skeptisk var jag i vanlig ordning, hur mycket har man inte hört genom åren som skulle vara ”unika Kissdemos” men som visade sig vara Kalle Jularbo eller Göingeflickorna fast i usel kvalité…

Men jag har nu fått höra grejerna, och kan meddela att det minsann är helt äkta outtakes! I tämligen bra kvalité dessutom! Det är en samling på runt 105 minuter eller 37 spår sammanlagt, och allt pekar på att grejerna på något sätt kommer ifrån herr Ezrin själv. Med tanke på att 21 av dessa spår är olika repetitioner och försök av ”Just A Boy”, där man hör Bob och Paul diskutera vad som bör göras eller ej, så verkar just denna källan för dessa än mer trolig. Men även om dessa 21 outtakes är coola så är det de andra som väger tyngst.

Jag kan säga att alla låtarna som återfinns på vinylbootlegsen är med här också, fast i flera olika tagningar, och alla med betydligt bättre ljud. ”A World Without Heroes” finns i två tagningar, ”The Difference Between Men And Boys…” i tre, likaså ”Kix Are For Kids”. Tyngst är dock dels de två tagningarna av ”Heaven”, alltså två olika trumsolon med Eric Carr 1981 (varav ingen är versionen som Kiss använde till Revenge – det finns alltså en tredje!), dels två tagningar på en extremt ovanlig instrumentallåt som inte har något namn ens i bootlegkretsar. Vad är då så tungt med den? Jo, delar av den kom att återanvändas senare samma år eller tidigt 1982 till en låt som vi alla känner som ”It’s My Life”. Mycket intressant!

Som sista grej kan jag nämna att det även finns den omtalade ”Just A Boy”/”Nowhere To Run”-grejen, alltså där ”Just A Boy” slutar med att mixas in i ”Nowhere To Run”. Detta har av vissa ansetts som faktum för att ”Nowhere To Run” var tänkt att vara med på ”The Elder”, men jag är inte övertygad. Det kan lika gärna vara en kille med för mycket fritid som lekt med crossfadefunktionen. Det låter dock ganska intressant.

I Kisskretsar finns det en del människor som har grejer och vägrar släppa dem vidare, så kallade ”hoarders”. Sådana människor finns i de flesta bandkretsar när ett band uppnått en viss status, men definitivt inte i alla. Just dessa ”nya” outtakes ifrån ”The Elder” tillhör en sådan ”hoarder”, och det lär väl dröja innan dessa ser dagens ljus. Mycket tragiskt för alla intresserade, det är jag den förste att tycka. Jag tycker att allt sådant här material är till för alla, men det är inte mycket att göra åt tyvärr. Jag hoppas dock att läsaren haft nöje av att läsa om grejerna, och betänk att det som faktiskt finns ute inte på något sätt är tråkigt!

Slutligen en liten varning för alla nytillkomna Kissdemosamlare: Allt är inte vad det verkar vara, bara på de tre bootlegskivor jag räknat upp finns många låtar som har lite eller inget alls med Kiss att göra. Ta inte allt för givet, lyssna med egna öron. Eller fråga mig…

Alex Bergdahl / 040320