KISS79.14

Idag och imorgon är det 35 år sedan Kiss spelade två klassiska kvällar på sin Dynastyturné. Klassiska eftersom de dels innehöll låtar från allas soloskivor vilket inte varade speciellt länge, dels för att den andra kvällen skulle komma att bli en av de tidigaste kända och cirkulerade konsertfilmerna med bandet.

Det är inget superband som står på den fina nybyggda scenen, de ser redan trötta ut även om det bara gått ett par veckor på en tilltänkt världsturné. Tiden har dessutom gått ganska hårt åt denna turné, idag finns så fina filmer från 70-talet att denna lätt hamnar i skymundan av konserter som visar upp ett betydligt piggare band.

För oss som samlat i många herrans år innehåller den dock naturligtvis ett visst mått av nostalgi, och i ärlighetens namn så är en tv-filmad eller privatfilmad konsert med Kiss från 1973-1992 ändå det jag personligen älskar mest av allt i världen så jag kan fortfarande njuta av denna även om det inte blir alltför ofta.

Den första kvällen då? Ja, rykten sade i alla år att Kiss inte behöll filmen eftersom de spelade så högt att bilden är full av ränder. Detta syns även tydligt under filmen från den andra kvällen. Ibland vet man dock inte riktigt vad som är sant och inte, och för ett par år sedan dök det upp ett klipp med Genes solo och God of thunder från just första kvällen, tyvärr med en voiceover, i samband med att några storsamlare sålde av sina grejer på ebay.

Klippet kommer från en in-house tape för skivbolaget eller möjligen produktionsbolaget, och innehöll även andra liveklipp med andra band. Detta betyder i alla fall att det någonstans efter giget funnits en tape med åtminstone delar av första kvällen, och även om mycket rensades ut och slängdes när Aucoins kontor på Madison Avenue stängde så kanske det finns en liten Betakassett kvar i någons garage. Tiden får utvisa detta, är det något vi vet så är det att vi aldrig ska säga aldrig.

/Alex