Konsertrecensioner från Dressed to Kiss spelning i Örebro den 26 april 2014:

NA.se

dressedtokiss

KONSERT
Dressed to Kiss
Ritz, Örebro 26/4
4 stjärnor

Alla vi hårdrocksbarn av 70- och 80-talet har nog någon gång i livet stått framför stereon och mimat till Kiss. Var man lite ambitiös gick man loss på närmaste sminklåda och byggde en egen ”gitarr” för att vara ännu mer lik sin idol. Jag snickrade ihop en yxbas i träslöjden. Den var inte helt lätt att få med hem från skolan och i ärlighetens namn varken snygg eller praktisk, men behjälplig när jag lekte Kiss. Dock var det bara en gång bästa kompisens cirkussminklåda utnyttjades med tveksamt resultat.

Nästa steg för att likna idolerna borde vara att bilda ett Kiss-coverband för att sen gå hela vägen med smink, kläder, bomber och hela kalaset. På Kiss officiella hemsida finns 74 stycken hyllningsband listade – bland annat Black Diamond med enbart kvinnliga medlemmar och en handfull svenska band, men jag är övertygad om att det finns fler, och nu har vi fått ett med ursprung i Örebro.

Dressed to Kiss hade sin debutspelning på Ritz i lördags och fyrade av tolv Kiss-klassiker på en timme, helt enligt manus. Jag är positivt överraskad av den enormt höga ambitionsnivån där många tusenlappar gått åt för att återskapa korrekta kläder, skaffa de rätta instrumenten, sätta ihop passande rekvisita och ordna specialeffekter i form av bomber, rykande gitarrer, eldsprutande, bloddräglande och konfettiregn till finalen. Vilket jobb!

Och låtarna sitter fint. Detaljer har repats in till punkt och pricka och det låter bra. Vartenda slag och ackord är rätt, och sångarna är tonsäkra men inte överdrivet röstlika. Som åskådare och fan av förlagan känns det tydligt att det här projektet drivs av en livslång kärlek till ett av de största hårdrocksbanden genom tiderna där det inte finns något utrymme för misstag eller avvikande idéer.

Men där kommer min enda invändning. Det är lite för manustroget och ospontant. När de till och med reciterar mellansnacken från Kiss tidiga livealbum blir det lite lätt tramsigt. Här känns kvartetten inte längre som ett band utklätt till Kiss utan som ett som leker Kiss, ungefär så som jag själv gjorde som barn med yxbasen framför stereon.

Samtidigt ska det kanske vara så. Jag väljer att inte tänka mer på det utan gläds i stället åt att få ha sett något som är 100 procent seriöst och ambitiöst, men gjort med glimten i ögat. Precis som det ska vara.

Låtarna som spelades:

 • Shout it out loud
 • Deuce
 • Love Gun
 • Strutter
 • Got to choose
 • Detroit Rock City
 • Cold Gin
 • Lick it up
 • 100,000 Years
 • I was made for loving you
 • Let me go, Rock ’n’ roll
 • Rock and Roll all nite

orebroguiden.com

Dressed to Kiss bjöd på en hårdrocksshow

Jag måste erkänna att jag alltid haft en viss skepsis mot tributeband och när det gäller Kiss så finns det säkert flera dussin. Men när man ser Dressed To Kiss kliva in på scenen så blir man imponerad av professionalismen de har i sina kläder och utstyrsel som liknar originalet så att jag knappt kan skilja dem åt. När de börjar spela första låten ”Shout It Out Loud” blir man imponerad av soundet de skapar och av scenspråket som ger ett gensvar av jubel från publiken.

Bandet river av en uppsjö av Kiss främsta hits och en feststämning skapas i lokalen trots att konserten började kl 21.00, vilket jag tycker är lite tidigt.

Sången är bra, inte som originalet men musiken är riktigt tung bra rock som även har eldslukning, fyrverkerier som del av showen vilket är ett kul inslag som publiken uppskattar. Dressed To Kiss lever sig in väl i rollerna och det syns att de har en riktig passion för rock´n´roll.

Låtmaterialet är klockrent, de har valt ut de bästa av Kiss och det är kul att ”Strutter” är med då det är en av mina personliga favoriter bland deras hårdrocksklassiker.

De lyckas väl med sin ambition som tributeband och de bjuder publiken på en riktig färgsprakande rockshow där ljud, ljus håller hög klass, man kan inte begära mycket mer.

Dressed to Kiss är en positiv överraskning och de måste vara ett av de främsta i sin genre i Sverige.

Dressed To Kiss showen får hela…. 4 av 5

totallyorebro.se

Dressed-to-Kiss_feat_webb

DRESSED TO KISS – ROCK AND ROLL ALL NITE

Klockan har just passerat nio på kvällen och vi befinner oss på Ritz. Det är lördag och en tekniker har just struttat runt och knäppt på förstärkarna på scenen. Rök väller ut på scenen och ur högtalarna strömmar Uriah Heeps Easy Livin’ från 1972. Selfiesarna blixtrar som aldrig förr och någon har till och med plockat med sig en gammal Kisshalsduk.

Förutom alla bakåtböjda ryggar och mobilkameror som tankar selfies var det förmodligen så här det riktiga Kiss började en gång. Det skulle alltså mycket väl ha kunnat se ut så här på klubben i Coventry, New York, där Kiss började sin karriär 1973.

Skillnaden med Dressed to Kiss 2014 är att detta tributeband har en förebild att jämföra sig själva med. Kiss anno 1973 hade ingen förebild, även om de möjligtvis kanske sneglade lite på Alice Cooper för att hitta inspiration.

Så brakar det till och en röst säger ”You wanted the best – and you got the best. Kiss!”. Till tonerna från Shout It Out Loud inleder Dressed to Kiss sin del av kvällen på Ritz. Under en dryg timme hinner de med det mesta av det bästa från Kiss, så som de lät i mitten på 1970-talet, och alla attribut finns med. Bomber som exploderar, rök, eldsprutning och blodspottande – plus ett trumsolo och ett gitarrsolo med rökrykande gitarr. Detroit Rock City, Cold Gin, Strutter, Rock and Roll All Nite och de lite nyare Lick It Up och I Was Made for Lovin’ You. Hitsen finns där såväl som några 80-talsklassiker.

Vad som överraskar mest är att sången är så bra som den faktiskt är. Att efterlikna Paul Stanley är ju givetvis omöjligt, men styrkan hos Dressed to Kiss är att just sången och körsången sitter klockrent.

Med tanke på att detta faktiskt är premiärspelningen för bandet så måste man bara buga och bocka inför att de vågar gå all in och bjuda på en fullständig Kiss-show.