Kiss Promotion Tour Europe 1982 – Ace sista dagar med Kiss
Som ett led i marknadsföringen av det senaste Kissalstret ”Creatures of the Night” bestämdes det tidigt på hösten 1982 att Kiss skulle åka över till Europa för att möta press och medverka i diverse TV-shower. En baktanke med besöket tros även ha varit att visa alla att Ace Frehley fortfarande var medlem i Kiss..
När turnén började i december 1982 så pratade bandet till och med om att Ace skulle göra vissa framträdanden och att han inte var helt ute ur gruppen. Vi beslöt oss för att ta reda på lite mer om vad som hände.
Destroyer Magazine ringde upp ansvarig tour coordinator Kees van Wijen som då jobbade för Phonogram i Holland för att se vad han kunde berätta. En hel del intressanta saker kom fram under vårt telefonsamtal.
Söndag 21 november
Första anhalten var Stockholm. Kiss landade under mycket hysch-hysch söndagen den 21 november 1982, för att hinna med ett späckat schema dagen efter.
Måndag 22 november
Gene blev intervjuad av Helen Benno i TV-programmet Casablanca, på den tiden ett mycket hippt musikprogram, oftast med riktiga liveframträdanden. Kiss gjorde dock inget liveframträdande och som vanligt när det gäller Kiss så visade sig SVT från sin sämsta sida vilket de i princip gjort under hela bandets karriär.
Paul intervjuades av ett radioprogram som hette Rockdepartementet samt medverkade vid en fotosession och intervju för tidningen Okej, Verdens gang, Aftonbladet och Suosikki.
Dessutom var hela bandet uppe på skivbolagets kontor och signerade ett flertal exemplar av den senaste skivan som kom att användas till exklusiv reklam. Dessa skivor signerades med stor omsorg och såg mycket snygga ut.
Sent på måndag eftermiddag flög sällskapet vidare till London. Framme på Heathrow flygplats väntade ett halvdussin fans, fotografer och skivbolagsfolk. Plötsligt gled de rökfärgade dörrarna isär och ut kom Paul i egen hög person.
Han var på ett strålande humör och signerade allt som kom i hans väg så som LP-skivor och bilder. Han stod kvar och pratade i cirka en halvtimme innan Gene, Eric Carr och Ace kom ut omgivna av säkerhetsvakter. Strax efteråt tog de plats i väntande limousiner och åkte i väg med orden: ”see you tomorrow”.
Tisdag 23 november
Ett dussin fans dök upp på The Hilton Hotel, Park Lane i London och fick prata med bandet samt se dem uppsminkade och uppklädda i sina scenkläder. De fick även se när pressen fotograferade bandet.
Kiss åkte sen till Virgin Megastore på Oxford Street där de befann sig mellan 16:30 och 17:30. Detta besök hade annonserats i TV-showen ITV Saturday Morning Kid’s Show den 20 november samt i en liten annons i Sounds Magazine på bara några få rader och utan bild. Trots detta samlades över 1 000 fans.
Många fans hade åkt långväga och smitit i väg hemifrån eftersom de var för unga för att åka till London ensamma. Men det kunde vara värt ett utegångsförbud om man fick träffa gubbarna i Kiss. Kön utanför var oändlig när de skulle anlända. Nige Adie berättar exklusivt för Destroyer Magazine om just detta tillfälle.
Kaos i London
Klockan 16:10 utbröt kaos när vakterna satte upp staket inför bandets entré och inte släppte in fler människor. Efter en stund hördes ett dån, ungefär som om alla hade gjort vågen på en gång. Detta på grund av att en limousin åkte förbi kön med en viss Paul Stanley hängandes utanför fönsterrutan.
Först in i butiken var Eric, därefter kom Paul som sprang in och vände sig om och vinkade till fansen vid dörren. Sen kom Ace som inte såg pigg ut, han harklade sig och gick förbi kön.
Sist men inte minst kom Gene. Marken skakade när han klampade förbi med sina stora boots.
Min kompis sträckte fram sin hand och Gene tog tag i den utan att släppa så att han nästan lyftes upp innan Gene fortsatte. Som ni säkert förstår så fladdrade han lite extra med sin tunga när han gick förbi kön. Jag och min kompis fick köa rad upp och rad ner bland en massa skivor.
När vi kom närmare såg jag att Ace verkade ha smakat på något starkt. Han satt och drack Carlsberg Brew och balanserade en tom burk på huvudet för att imponera på några tjejer. Han signerade burken och gav den till en av dem. Ace fick en Kiss ”I Love It Loud”-singel i sina händer med en utdragbar tunga. Tungan drog han av och skrev något barnförbjudet på som han sen visade för alla.
När vi äntligen kom fram till bandet så var jag så fruktansvärt nervös att jag knappt fick fram ett ord. En grej som var lite rolig var när Gene skulle posera på ett kort tillsammans med mig. Han lutade sig mot ett bord framför som kanade så att han nästan ramlade och då började Ace skratta hysteriskt.
Jag kommer även i håg att jag skakade hand med Paul och tyckte att hans händer var väldigt stora. Eric var väldigt snäll och artig, en riktig gentleman. När bandet suttit omkring 20 minuter så tog Ace plötsligt av sig sitt halsband, det svarta med den silvriga blixten på. Han kastade ut det till de köande fansen. Det var milt sagt en skara galna individer som gjorde allt för att få en bit av Ace.
Jag fick min ”Alive II” med röd vinyl signerad samt en tröja, och min kompis fick ”Creatures of the Night” signerad. Framme vid borden stod travar med ”Creatures of the Night” och vi tog varsin och lät Kiss signera dem. Jag vet inte varför men vi trodde att de var gratis. När vi sen skulle gå förbi kassan ville de naturligtvis ha betalt för skivorna, men vi hade inga pengar med oss, så vi fick lägga skivorna där. Trodde jag i alla fall. Min kompis fick på något konstigt sätt med sig sin skiva ut.
Fyllda av extas såg vi att många ställde sig i kön en gång till så det gjorde vi också. Men affären hann stänga innan vi kom fram till dörrarna igen. Sen stod vi där, 25 mil hemifrån, utan karta, utan pengar, med en signerad ”Alive II” och ett stort flin i ansiktet. Hur i helsike vi sen kom hem är en annan historia.
Denna dag signerade Kiss runt 1 200 plattor och skakade lika många händer. Eftersom alla köande fans inte fått autografer vid den utsatta sluttiden 17:30 så stannade Kiss kvar till ungefär 21-tiden så att alla skulle få en chans.
Tårta utanför Hilton
En kille vid namn Don berättar att han efter signeringen skyndade sig upp till Hilton Hotel och eftersom trafiken i London var så tät så hann han dit i tid för att möta upp Kiss som anlände genom en sidodörr. Ace gick rakt in men de andra ställde upp för fotografering.
Gene kom sen ut med en tårta som dessvärre smakade illa. Han signerade allt som kastades fram. Paul kom upp från restaurangtrappan längre ner och var riktigt cool. Men han stannade inte så länge.
Eric var en riktigt schysst kille, så jordnära och snäll. Han pratade hela tiden om Led Zeppelins skiva ”Coda” av någon anledning. Han poserade med min kompis där han skymde den nedre delen av sitt ansikte med ett Creaturesomslag. Ace skyndade sig bara förbi med en dam i armen. Han var tankad och skrattade ljudligt hela tiden.
Onsdag 24 november
Kiss lämnade hotellet vid sextiden på morgonen för att flyga vidare till Amsterdam, Holland. Senare på dagen checkade alla in på Hotel Sonesta i centrala Amsterdam.
Fredag 26 november
Kiss medverkade i TV-showen Top Pop i Hilversum inför exalterade Kissfans som blivit inbjudna av Kiss holländska fanklubb. Kiss mimade till ”I Love It Loud”. Merparten av dagen spenderas i TV-studion där ett flertal omtagningar filmades. Senare på dagen gjorde Kiss en fotosession med den kände fotografen Claude van Heye.
Enligt uppgifter från tour coordinatorn Kees van Wijen så signerade Kiss skivor i skivaffären Fave Muzik, men det är inget vi fått bekräftat från annat håll.
Lördag 27 november
Ron och Marcel från den holländska fanklubben intervjuade Gene och Paul på hotellet Sonesta. Kiss lämnade sent på eftermiddagen Holland för att flyga till Madrid i Spanien. Här berättar Kees van Wijen.
– Planen var att flyga ut från Amsterdam via London till Madrid, men tung dimma gjorde att planet omdirigerades till Birmingham, vilket innebar kaos. Dels på grund av att vi missade flighten till Madrid samt vi hade massor av bagage med oss, så vi kunde inte bara ta en linjebuss till Heathrow, London. I princip fick vi kapa en buss och köra till London, dock satt det en pensionerad polis i bussen med sin fru som vägrade att gå ut! Det slutade med att de följde med i bussen!
Senare på kvällen kom sällskapet fram till Phenta Hotel där Ace blev vansinnig och skulle häva ut hela TV-setet genom fönstret.
Söndag 28 november
På grund av föregående dilemma så missade Kiss en TV-show i Madrid på söndagsmorgonen. De landade inte förrän vid lunch. På eftermiddagen spelade Kiss in en lipsync av ”I Love It Loud” och ”Creatures of the Night” till TV-programmet Applauso, samt ställde upp på intervjuer och fotosessioner för diverse press.
Måndag 29 november
Här på flygplatsen kunde historien om Kiss slutat! Kees berättar igen.
– Precis innan planet ska sätta hjulen på landningsbanan i München så drar piloten på full gas och lyfter igen. Varför? Jo, på landningsbanan står ett flygplan som är på väg att starta!
Efter denna omtumlande ankomst till München så checkade Kiss in på Park Hilton Hotel i staden.
Tisdag 30 november
Kiss drog igång tidigt på morgonen och begav sig ut till ZDF:s lokaler för en TV-inspelning. De mimade till ”I Love It Loud” för Frank Zanders Vorsicht Musik. Eftermiddagen var bokad för en skivsignering på varuhuset Karstadt i centrala München. Kaos utbröt under signeringen och ambulans tillkallades, en expedit hade skadats och behövde vård.
Kiss hann under dagen även med att göra fotosessioner samt intervjuer för poptidningarna Bravo och PoP Rockey.
Onsdag 1 december
Hela Europatrippen avslutades i Italien där Kiss checkade in den 1 december på Hilton i centrala Rom. Senare samma dag när Kiss lämnade hotellet var det fullsmockat med fans utanför som följde efter Kiss limousiner när de åkte ut till RAI Televisions (statligt TV-bolag) lokaler strax utanför Rom. Där filmades ”Creatures of the Night” samt ”I Love It Loud” till TV-programmet Disco Ring.
Dagen efter stannade Kiss kvar på hotellet hela dagen. Ytterligare en TV-inspelning skedde i hotellets ”Blue Room”, denna gång för den privata kanalen Kanal 5 och programmet Mixer. Åter var det ”I Love It Loud” på repertoaren.
Samma dag utspelades den ökända ”fruit session”. Kiss inledde en helt normal fotosession som spårade ur då Ace exempelvis använde en morot i speciella poser!
Dagen efter lämnade Gene, Paul, Ace och Eric Europa för denna gång och flög hem till New York. Det var på denna flight som Ace berättade för Gene och Paul att han tänkte lämna Kiss.
Tack till Nige Adie och Kees van Wijen.
Special thanks to:
Alex Eckert, Kees van Wijen & Nige Adie

Som ett led i marknadsföringen av det senaste Kissalstret ”Creatures of the Night” bestämdes det tidigt på hösten 1982 att Kiss skulle åka över till Europa för att möta press och medverka i diverse TV-shower. En baktanke med besöket tros även ha varit att visa alla att Ace Frehley fortfarande var medlem i Kiss..

När turnén började i december 1982 så pratade bandet till och med om att Ace skulle göra vissa framträdanden och att han inte var helt ute ur gruppen. Vi beslöt oss för att ta reda på lite mer om vad som hände.

Destroyer Magazine ringde upp ansvarig tour coordinator Kees van Wijen som då jobbade för Phonogram i Holland för att se vad han kunde berätta. En hel del intressanta saker kom fram under vårt telefonsamtal.

Söndag 21 november

Första anhalten var Stockholm. Kiss landade under mycket hysch-hysch söndagen den 21 november 1982, för att hinna med ett späckat schema dagen efter.

[media id=49 width=425 height=344]

Måndag 22 november

Gene blev intervjuad av Helen Benno i TV-programmet Casablanca, på den tiden ett mycket hippt musikprogram, oftast med riktiga liveframträdanden. Kiss gjorde dock inget liveframträdande och som vanligt när det gäller Kiss så visade sig SVT från sin sämsta sida vilket de i princip gjort under hela bandets karriär.

Paul intervjuades av ett radioprogram som hette Rockdepartementet samt medverkade vid en fotosession och intervju för tidningen Okej, Verdens gang, Aftonbladet och Suosikki.

Dessutom var hela bandet uppe på skivbolagets kontor och signerade ett flertal exemplar av den senaste skivan som kom att användas till exklusiv reklam. Dessa skivor signerades med stor omsorg och såg mycket snygga ut.

Sent på måndag eftermiddag flög sällskapet vidare till London. Framme på Heathrow flygplats väntade ett halvdussin fans, fotografer och skivbolagsfolk. Plötsligt gled de rökfärgade dörrarna isär och ut kom Paul i egen hög person.

Han var på ett strålande humör och signerade allt som kom i hans väg så som LP-skivor och bilder. Han stod kvar och pratade i cirka en halvtimme innan Gene, Eric Carr och Ace kom ut omgivna av säkerhetsvakter. Strax efteråt tog de plats i väntande limousiner och åkte i väg med orden: ”see you tomorrow”.

ace

Tisdag 23 november

Ett dussin fans dök upp på The Hilton Hotel, Park Lane i London och fick prata med bandet samt se dem uppsminkade och uppklädda i sina scenkläder. De fick även se när pressen fotograferade bandet.

Kiss åkte sen till Virgin Megastore på Oxford Street där de befann sig mellan 16:30 och 17:30. Detta besök hade annonserats i TV-showen ITV Saturday Morning Kid’s Show den 20 november samt i en liten annons i Sounds Magazine på bara några få rader och utan bild. Trots detta samlades över 1 000 fans.

Många fans hade åkt långväga och smitit i väg hemifrån eftersom de var för unga för att åka till London ensamma. Men det kunde vara värt ett utegångsförbud om man fick träffa gubbarna i Kiss. Kön utanför var oändlig när de skulle anlända. Nige Adie berättar exklusivt för Destroyer Magazine om just detta tillfälle.

paul

Kaos i London

Klockan 16:10 utbröt kaos när vakterna satte upp staket inför bandets entré och inte släppte in fler människor. Efter en stund hördes ett dån, ungefär som om alla hade gjort vågen på en gång. Detta på grund av att en limousin åkte förbi kön med en viss Paul Stanley hängandes utanför fönsterrutan.

Först in i butiken var Eric, därefter kom Paul som sprang in och vände sig om och vinkade till fansen vid dörren. Sen kom Ace som inte såg pigg ut, han harklade sig och gick förbi kön.

Sist men inte minst kom Gene. Marken skakade när han klampade förbi med sina stora boots.

geneanderic

Min kompis sträckte fram sin hand och Gene tog tag i den utan att släppa så att han nästan lyftes upp innan Gene fortsatte. Som ni säkert förstår så fladdrade han lite extra med sin tunga när han gick förbi kön. Jag och min kompis fick köa rad upp och rad ner bland en massa skivor.

När vi kom närmare såg jag att Ace verkade ha smakat på något starkt. Han satt och drack Carlsberg Brew och balanserade en tom burk på huvudet för att imponera på några tjejer. Han signerade burken och gav den till en av dem. Ace fick en Kiss ”I Love It Loud”-singel i sina händer med en utdragbar tunga. Tungan drog han av och skrev något barnförbjudet på som han sen visade för alla.

När vi äntligen kom fram till bandet så var jag så fruktansvärt nervös att jag knappt fick fram ett ord. En grej som var lite rolig var när Gene skulle posera på ett kort tillsammans med mig. Han lutade sig mot ett bord framför som kanade så att han nästan ramlade och då började Ace skratta hysteriskt.

eric2

Jag kommer även i håg att jag skakade hand med Paul och tyckte att hans händer var väldigt stora. Eric var väldigt snäll och artig, en riktig gentleman. När bandet suttit omkring 20 minuter så tog Ace plötsligt av sig sitt halsband, det svarta med den silvriga blixten på. Han kastade ut det till de köande fansen. Det var milt sagt en skara galna individer som gjorde allt för att få en bit av Ace.

Jag fick min ”Alive II” med röd vinyl signerad samt en tröja, och min kompis fick ”Creatures of the Night” signerad. Framme vid borden stod travar med ”Creatures of the Night” och vi tog varsin och lät Kiss signera dem. Jag vet inte varför men vi trodde att de var gratis. När vi sen skulle gå förbi kassan ville de naturligtvis ha betalt för skivorna, men vi hade inga pengar med oss, så vi fick lägga skivorna där. Trodde jag i alla fall. Min kompis fick på något konstigt sätt med sig sin skiva ut.

eric1

Fyllda av extas såg vi att många ställde sig i kön en gång till så det gjorde vi också. Men affären hann stänga innan vi kom fram till dörrarna igen. Sen stod vi där, 25 mil hemifrån, utan karta, utan pengar, med en signerad ”Alive II” och ett stort flin i ansiktet. Hur i helsike vi sen kom hem är en annan historia.

Denna dag signerade Kiss runt 1 200 plattor och skakade lika många händer. Eftersom alla köande fans inte fått autografer vid den utsatta sluttiden 17:30 så stannade Kiss kvar till ungefär 21-tiden så att alla skulle få en chans.

gene2

Tårta utanför Hilton

En kille vid namn Don berättar att han efter signeringen skyndade sig upp till Hilton Hotel och eftersom trafiken i London var så tät så hann han dit i tid för att möta upp Kiss som anlände genom en sidodörr. Ace gick rakt in men de andra ställde upp för fotografering.

Gene kom sen ut med en tårta som dessvärre smakade illa. Han signerade allt som kastades fram. Paul kom upp från restaurangtrappan längre ner och var riktigt cool. Men han stannade inte så länge.

Eric var en riktigt schysst kille, så jordnära och snäll. Han pratade hela tiden om Led Zeppelins skiva ”Coda” av någon anledning. Han poserade med min kompis där han skymde den nedre delen av sitt ansikte med ett Creaturesomslag. Ace skyndade sig bara förbi med en dam i armen. Han var tankad och skrattade ljudligt hela tiden.

Onsdag 24 november

Kiss lämnade hotellet vid sextiden på morgonen för att flyga vidare till Amsterdam, Holland. Senare på dagen checkade alla in på Hotel Sonesta i centrala Amsterdam.

[media id=405 width=425 height=344]

Fredag 26 november

Kiss medverkade i TV-showen Top Pop i Hilversum inför exalterade Kissfans som blivit inbjudna av Kiss holländska fanklubb. Kiss mimade till ”I Love It Loud”. Merparten av dagen spenderas i TV-studion där ett flertal omtagningar filmades. Senare på dagen gjorde Kiss en fotosession med den kände fotografen Claude van Heye.

[media id=406 width=425 height=344]

[media id=407 width=425 height=344]

[media id=408 width=425 height=344]

Enligt uppgifter från tour coordinatorn Kees van Wijen så signerade Kiss skivor i skivaffären Fave Muzik, men det är inget vi fått bekräftat från annat håll.

Lördag 27 november

Ron och Marcel från den holländska fanklubben intervjuade Gene och Paul på hotellet Sonesta. Kiss lämnade sent på eftermiddagen Holland för att flyga till Madrid i Spanien. Här berättar Kees van Wijen.

– Planen var att flyga ut från Amsterdam via London till Madrid, men tung dimma gjorde att planet omdirigerades till Birmingham, vilket innebar kaos. Dels på grund av att vi missade flighten till Madrid samt vi hade massor av bagage med oss, så vi kunde inte bara ta en linjebuss till Heathrow, London. I princip fick vi kapa en buss och köra till London, dock satt det en pensionerad polis i bussen med sin fru som vägrade att gå ut! Det slutade med att de följde med i bussen!

Senare på kvällen kom sällskapet fram till Phenta Hotel där Ace blev vansinnig och skulle häva ut hela TV-setet genom fönstret.

[media id=44 width=425 height=344]

Söndag 28 november

På grund av föregående dilemma så missade Kiss en TV-show i Madrid på söndagsmorgonen. De landade inte förrän vid lunch. På eftermiddagen spelade Kiss in en lipsync av ”I Love It Loud” och ”Creatures of the Night” till TV-programmet Applauso, samt ställde upp på intervjuer och fotosessioner för diverse press.

Måndag 29 november

Här på flygplatsen kunde historien om Kiss slutat! Kees berättar igen.

– Precis innan planet ska sätta hjulen på landningsbanan i München så drar piloten på full gas och lyfter igen. Varför? Jo, på landningsbanan står ett flygplan som är på väg att starta!

Efter denna omtumlande ankomst till München så checkade Kiss in på Park Hilton Hotel i staden.

[media id=48 width=425 height=344]

Tisdag 30 november

Kiss drog igång tidigt på morgonen och begav sig ut till ZDF:s lokaler för en TV-inspelning. De mimade till ”I Love It Loud” för Frank Zanders Vorsicht Musik. Eftermiddagen var bokad för en skivsignering på varuhuset Karstadt i centrala München. Kaos utbröt under signeringen och ambulans tillkallades, en expedit hade skadats och behövde vård.

Kiss hann under dagen även med att göra fotosessioner samt intervjuer för poptidningarna Bravo och PoP Rockey.

[media id=404 width=425 height=344]

Onsdag 1 december

Hela Europatrippen avslutades i Italien där Kiss checkade in den 1 december på Hilton i centrala Rom. Senare samma dag när Kiss lämnade hotellet var det fullsmockat med fans utanför som följde efter Kiss limousiner när de åkte ut till RAI Televisions (statligt TV-bolag) lokaler strax utanför Rom. Där filmades ”Creatures of the Night” samt ”I Love It Loud” till TV-programmet Disco Ring.

Dagen efter stannade Kiss kvar på hotellet hela dagen. Ytterligare en TV-inspelning skedde i hotellets ”Blue Room”, denna gång för den privata kanalen Kanal 5 och programmet Mixer. Åter var det ”I Love It Loud” på repertoaren.

Samma dag utspelades den ökända ”fruit session”. Kiss inledde en helt normal fotosession som spårade ur då Ace exempelvis använde en morot i speciella poser!

Dagen efter lämnade Gene, Paul, Ace och Eric Europa för denna gång och flög hem till New York. Det var på denna flight som Ace berättade för Gene och Paul att han tänkte lämna Kiss.

Tack till Nige Adie och Kees van Wijen.

Special thanks to:  Alex Eckert, Kees van Wijen & Nige Adie

Rikard Göransson
Reporter
Kiss Army Sweden

Johan Falk
Reporter
Kiss Army Sweden

Destroyer # 15 Mars 2006

Artikeln ur Destroyer 15.