Albumet ”Destroyer” hade precis släppts och blev den Kissplatta som legat längst på den svenska försäljningslistan. Den låg där totalt 28 veckor med en fjärde plats som högsta placering.

Det var vid denna tidpunkt som Kiss fick sitt stora genombrott i Sverige och gjorde sitt första besök i landet.

Det var bara i Stockholm som Kiss lockade storpublik. Den numera kultförklarade konserten på Gröna Lund lockade nästan 16 000 personer. Göteborgsgiget drog lite över 3 000 och till Lund vallfärdade nästan lika många. Här följer en dagbok över Kiss första turné i Sverige.

Tisdagen den 25 maj

Kiss anlände på eftermiddagen till Torslanda och Göteborg. Efter incheckning på hotellet Park Avenue hölls en presskonferens för den svenska pressen. Andelen ”smarta” och ”förnuftiga” frågor var stor och Kiss var måttligt roade.

Lydia Criss anlände också denna dag till Göteborg från New York. Det var egentligen inte tänkt att hon skulle följa med till Europa, men Bill Aucoin tyckte det var bäst att hon kom över och på så sätt höll Peter lugn. Att Peter inte trivdes här känner vi till och det sägs att man beslagtog hans pass så att han inte skulle få för sig att flyga hem utan förvarning!

Under kvällen ägde det numera klassiska besöket på restaurang Räkan rum. Det var där som en något överförfriskad Ace Frehley får för sig att plaska runt lite i en bassäng med modellbåtar, samtidigt som hans ökända skratt ekar högt i lokalen.

Dock berättade Lydia när hon besökte Sverige i våras att innan Ace hoppade i poolen var det tänkt att man skulle slänga i en överförfriskad Bill Aucoin. Han lyckades komma undan, sitt skick till trots! Restaurangägaren slet sitt hår och Kiss kastades ut. Efter detta är det natti natti som gäller.

Onsdagen den 26 maj

Dagen efter är det dags för Kiss första konsert i Sverige. Platsen är Scandinavium och publiken är uppspelt och helt tokig. Så pass tokig att några fåntrattar börjar kasta omkring plaststolar under konserten. Detta otroligt fåniga tilltag överraskar Kiss, som inte varit med om något liknade tidigare.

En del av stolarna är farligt nära att träffa Kiss och enligt en notis i tidningen Poster kör Kiss bara ett extranummer på grund av detta. När Lydia var i Västerås i våras pratade hon mycket om denna incident som uppenbarligen bet sig fast i minnet.

Torsdagen den 27 maj

Kiss flög vidare till Stockholm och checkade in på Sheraton. Detta var en vilodag och grabbarna kopplade av. Här tar jag mig friheten att spekulera och spåna fritt om vad killarna kan ha hittat på.

Peter hade ju sin fru Lydia med sig, så troligen var de ute och promenerade och tog en bit mat. Paul tittade på sevärdheter och ägnade sig åt något kulturellt, exempelvis besök på museum. Ace satt på sitt hotellrum och efter ett par buteljer champagne fick han bittert inse att en svensk TV-apparat inte kan flyta i hans badkar. Vår sexgalna basist ägnade sig tveklöst åt akrobatiska sängövningar tillsammans med en fager kvinna.

Fredagen den 28 maj

Så tillbaka till lite mer konkreta händelser. Framåt eftermiddagen gick färden ut till Skansen där Kiss skulle fotograferas för poptidningen Posters räkning. Detta läckte aldrig ut till fansen, så Kiss kunde vandra omkring ganska ostörda.

Det måste ha varit en fantastisk syn att se Kiss i full mundering traska runt ibland ankor, älgar och en och annan ilsken get! En liten kul notis är att de flesta bilderna från Skansen fotograferades av Barry Levine från USA, som var över och följde Kiss bravader.

Under kvällen genomför så Kiss sin konsert på Gröna Lund. Detta klassiska uppträdande skiljde sig mycket från övriga på turnén. Dels var det utomhus, Kiss gick på klockan 20:00 då det fortfarande var ljust och som sagt, Kiss spelade inför nästan 16 000 personer.

Efter konserten åker Kiss tillbaka till hotellet och pustar ut.

Lördagen den 29 maj

Under dagen flyger Kiss söderut till Köpenhamn i Danmark och inkvarteras på hotell Sheraton. Delar av bandet besöker Tivoli och vandrar runt på Ströget i Köpenhamns centrum.

Här genomför de sin enda konsert i Danmark och spelar inför 1 300 personer på Falkoner Teatret.

Söndagen den 30 maj

Kiss tar färjan (Dragör till Limhamn) tillbaka för att göra sin tredje och sista spelning i Sverige. En något förvirrad Ace lyckas slarva bort sig själv på bildäck, men hittas snart av resten av resesällskapet!

Denna sista konsert går av stapeln i den ganska lilla idrottshallen Olympen i Lund. Efter genomförd konsert åker Kiss direkt tillbaka till Köpenhamn och därmed är den skandinaviska delen av turnén över.

Hur reagerade då den svenska pressen och vad skrevs det i tidningarna? Vi kan ju börja med de enastående kvällstidningarna.

Aftonbladet och Expressen

I nådens år 1976 var de svenska kvällstidningarna måttligt intresserade av Kiss musik och dess konserter. Överlag var inte pop- och rockmusik speciellt hippt att skriva om. Jämför gärna detta med hysterin 20 år senare när Kiss återförenades och samtliga kvällstidningar släppte färgbilagor och fullkomligt öste beröm och lovord över Kiss triumf.

Nej, på den tiden var de föga intresserade av vad Kiss presenterade musikaliskt. I stället lades all kraft på att försöka fotografera Kiss utan smink. Expressen placerade ut sin ”förrädare” och fotograf Lars Jansson på flygplatsen Torslanda utanför Göteborg. Gömd bland buskar och träd och utrustad med världens längsta teleobjektiv, lyckades han fånga Paul och Gene på bild. Dessa bilder publicerades sedan i tidningen dagen efter.

Konkurrenten Aftonbladet ville inte vara sämre. De smygfotade i stället Kiss under presskonferensen. Resultatet blev väl inte helt lyckat, man ser Paul i profil och skymtar suddigt Gene och Peter i bakgrunden.

Under samma presskonferens ställde man härligt intelligenta frågor som ”Är ni nazister?” och ”Varför sminkar ni er?” Kiss själva försökte förklara att de bara ville underhålla, men musikvetarna och recensenterna hade uppenbara problem att förstå detta. Konserterna totalsågades och Kiss ansågs omusikaliska och allmänt usla.

Jag har även hittat en liten artikel om ”Heltuffa Kiss”. Exakt var den kommer ifrån är osäkert, men den skulle kunna vara ifrån Kvällsposten och den publicerades några dagar innan besöket. I den beskrivs Kiss som en supergrupp som kör en hård rockstil. ”Ett häftigt band som förefaller riktigt tuffa, ja rent utav otäcka…”

Poster

Vid denna tidpunkt fanns det bara en riktig poptidning i Sverige och det var Poster.

Det var chefredaktören själv, Hans Hatwig som skrev reportaget och gjorde det på ett grundligt och trevligt sätt.

Kiss kände mycket väl till tidningen och dess färgsprakande affischer och de hade ett mycket gott öga till honom. Detta gav nu utdelning och Hans fick i princip följa Kiss överallt under besöket. Exempelvis fick han som enda tidning i Europa fotografera Kiss backstage innan konserten i Göteborg.

Som kronan på verket fick han uppleva tidigare nämnda restaurangbesök med Mr. Frehley i högform. Synd att han inte hade kameran med sig, de korten hade varit hur heta som helst i dag. Till och med hetare än Bengt Alsterlind från Hajk och hans fenomenala trick med dansande russin.

Poster genomförde även två möten där några lyckliga killar fick träffa Kiss. Redan under 1975 hade tidningen haft en tävling där det gällde att sminka sig som Kiss och nu fick fyra killar från Värnamo möta sina idoler. Detta skedde i Göteborg.

Den andra träffen skedde i Stockholm där fyra yngre förmågor satt ihop en Kiss-show, som de mimade till (typ Småstjärnorna). Dessa hade Hans Hatwig hört talas om, så han fixade en träff innan giget på Gröna Lund.

Gamla kostymer

Sen var det dräkterna. Som bekant genomförde Kiss turnén i de ”gamla” Alivedräkterna. ”Destroyer” var ju dock släppt och de hade redan genomfört en fotosession i USA med de nya kostymerna. Nummer 5-76 av Poster pryds av Gene Simmons iförd Destroyerkostymen.

Detta nummer får sedan Kiss under Sverigebesöket och mumman av kardemumman blir duktigt förvirrat! Kiss blir fotograferade med ett gammalt nummer, med bilder på sig själva i nya dräkter, samtidigt som de bär sina gamla kostymer. Detta är enda gången som detta fenomen har inträffat i Kisshistorien och kan ni tänka er, det hände i lilla Sverige.

Artikeln om besöket fanns med i juninumret av tidningen, det vill säga 6-76. Det resulterade i ett långt och utförligt reportage samt massor av bilder, både live- och backstagebilder och så givetvis bilder från rundvandringen på Skansen. I samma nummer fanns även den klassiska affischen med Kiss på motorcyklarna.

Kiss svenska fanklubb

Det fanns ingen fanklubb i Sverige under besöket. Däremot var klubbens grundare Bernt Månsson på plats på Gröna Lund och beskådade konserten. Om jag inte har tappat alla mina paddlar i Kraxasjön så var denna upplevelse med största sannolikhet anledningen till att den unge Bernt startade klubben senare samma år. Konserten resulterade i alla fall i en artikel som publicerades i en fanklubbtidning några år senare (nummer 1-78).

Detta var min lilla berättelse om Kiss första Sverigebesök anno 1976. Det har blivit ett antal besök sedan dess, men detta var som sagt var deras första och den enda gången Kiss slogs lite i underläge. Efter besöket exploderade Kissfebern världen över och inget har sedan dess varit sig likt inom rockcirkusen!

Martin Sandström
Reporter
Kiss Army Sweden

Artikeln ur Destroyer 25.