Det är väl underbart när en fråga man glömt man hade plötsligt får ett oväntat svar? Jag har länge haft en video ifrån Reseda Country Club 1990, inte konserten utan endast soundchecket, filmat på scenen. Jag har lika länge undrat varifrån den kommit, varför just soundchecket var ”officiellt” filmat, vilket ju måste vara fallet när bandmedlemmarna skojar med kameran och han som sagt faktiskt står PÅ scenen och filmar. Idag fick jag svaret på mina frågor kring denna film.

Men vi spolar tillbaka lite. ”Kiss Exposed” kom 1987 och var en samling videos och livegrejer sammanlänkade med intervjuer, främst med Paul och Gene. Denna video sålde snorbra, och var så vitt jag minns en av de första (DEN första?) i sin genre vad gäller dokumentär/live- och videosamling. Kiss fick frågorna under några år om det skulle bli en ”Exposed II”. De svarade svävande i intervjuer, om ens alls. 1992 fick vi så se ett promotionomslag på ”Exposed II”, med en låtlista på baksidan som kunde få en vuxen man att gråta, inklusive ”A World Without Heroes” med sång av Lou Reed. Denna video kom tyvärr aldrig ut, men delar av den kom istället som X-treme Close-Up samma år, en dokumentärvideo inte helt olik ”Exposed” men med betydligt bättre intervjuer. Dock var själva grundformatet med samtida videos blandat med gammalt livematerial detsamma. Året efter kom ”Kiss Konfidential”, en turnédokumentär ifrån Revengeturnén nära besläktad med skivan ”Alive III” som kom samma år. Liveclips ifrån turnén var här interfolierat med backstagegrejer, intervjuer och… vaddå? Helt rätt – gamla liveclips.

Efter dessa videor har fler köpfilmer dykt upp, ibland tillverkade efter samma format, ibland inte. Men på Kisshimlen började det för några månader sedan dyka upp rykten om den ”äkta” ”Exposed II”. Jag ställde mig inledningsvis tveksam till dessa rykten, i Kissvärlden är saker och ting sällan det de verkar tyvärr, men jag har nu blivit överbevisad. Det visar sig att 1990 hade Kiss en kille som sprang runt med videokamera och filmade en MASSA! Exakt hur mycket vet vi inte, men vad som krupit ut ur gömmorna är fem timmar material ifrån början av H.I.T.S.-turnén 1990! Och för den som av någon anledning trodde att jag satt kvar på stolen när jag fick se detta material är helt ute och cyklar.

Filmen börjar med att Kiss anländer till Lubbock för repetitioner och intervjuer inför turnén, och filmaren har verkligen fått fri lejd överallt! Vi får se medlemmarna fnatta omkring backstage, vi får se Eric Carr stolt visa ”Eric Carr’s earplugs! He wears these!”, vi får se Bruce raka sig. Men det bästa är ändå liveklippen. Han har filmat Kiss under repetitionerna, både direkt på scenen och nedanför scenen, både vid mixerbordet och ute i publiken. Vi får se Gene sjunga andra versen i ”Lick It Up” och LYCKAS! Med rätt text!

Det finns mängder med coolt livematerial i denna film, och coolast är soundcheckgrejerna. Dagen efter Lubbock spelade Kiss i Dallas, och soundchecket i Dallas är förevigat på film, där Kiss bland annat spelar ”Rebel Rebel” av David Bowie. ’Nuff said! Det återfinns dessutom skojiga och framförallt fåniga dialoger och bus, som sig bör när Eric Carr är inblandad. Det ryktas om att Paul och Eric var grymma ovänner under inledningen av turnén, men det är inget som märks på filmen. Kanske för att man sällan ser dem ihop…

Det finns även en hel del TV-intervjuer som filmaren står vid sidan av och filmar, vilket ger ett intressant perspektiv på sådana. MTV:s stora turnérapport under ”Headbanger’s Ball”-flaggen återfinns också oklippt. Dessutom finns såklart videon jag inledningsvis yrade om, soundchecket i Reseda 1990 vars ursprung (eller åtminstone syfte) nu klarlagts lite grand. Underbart inte minst för att ”Betrayed” är med. Jag bör väl här dock tillägga att även om kvalitén är bra så är det sällan låtarna i filmen är kompletta, ofta är det halva eller t.o.m. endast kortare utdrag som man får se och höra, men det handlar inte om det i en sådan här film. Det handlar om att få vara en äkta ”fly on the wall” som får vara med och se sånt som få får se i vanliga fall. Vill man se kompletta låtar filmade med tio TV-kameror och mixerbordsljud får man vända sig till någon av de profilmade konserterna på marknaden. Var nu sådana kan tänkas finnas.

De fem tyngsta grejerna i filmen undrar kanske någon över, och jag ber vederbörande således beakta följande kompletta lista :

  1. Dressrehearsal 900503 – Lång, många låtklipp, cool som attans!
  2. Produktionsrehearsal : “Rise To It” med PYRO! Det ser man minsann inte varje dag!
  3. Soundcheck, Dallas 900505 – Kiss spelar ”Rebel Rebel” av Bowie. MUMMA!
  4. Rehearsal 9005?? (02?) – Gene sjunger andra versen på ”Lick It Up”. Högst intressant!
  5. Soundcheck, Reseda 900425 – Inkluderar “Betrayed” och “C’mon And Love Me”. Sist på denna lista för att jag sett den förut, men fräck är den likförbannat!

Kom nästan med på listan: Paul och Gene sitter backstage direkt efter Lubbockgiget och diskuterar vad som var bra, dåligt och övrig information. MYCKET skojig lyssning, något man aldrig fått se/höra innan!

En del av backstageklippen med Eric Carr återfinns i den officiella ”Tale Of The Fox”-DVD:n som är en dokumentär om hans liv. Denna bör alla införskaffa, det är en sällsamt mysig timme (och lite mer) dedikerad till en av mina favoriter i Kiss någonsin. Efter att nu ha sett råmaterialet för vad som skulle kunna vara en av de coolaste Kissdokumentärerna någonsin avslutar jag därför denna lilla recension med följande vädjan:

Paul och Gene – Ni tog er aldrig i akt och gjorde en rejäl mastodonthyllning till trummisen som gjorde att ni överlevde 80-talet, Eric Carr. Inga minneskonserter, inga tributskivor, och på dokumentären om hans liv fick musiken han så länge spelat inte vara med, endast hans trumsolo. Ta nu och använd masterbanden till denna film, blanda ihop med liveclips ifrån exempelvis Detroit 900518, Detroit 901014 eller andra konsertfilmer som vi samlare inte vet ett skit om, och gör den mest STORSLAGNA hyllning till allas vår lilla Carrcrash som världen skådat! Materialet finns där, jag ställer upp som teknisk rådgivare (min e-mail fås av sidans skapare) – det är bara er vilja som saknas.

Alex Bergdahl / 040316