Foto: Ulf Magnusson

Vinnie hyllades av de svenska fansen!

Va? Ett nytt Kiss Convention så nära inpå det förra? OK, fair enough! Den här gången har jag åtminstone fixat en liten ”bara-köpa-kyss-prylar-budget”. Slänger mig i badet och dricker en bira med ”Creatures Of The Night” och ”Lick It Up” i CD-växlaren, dagen till ära. Medan jag ligger där i badet funderar jag på hur den där killen Vinnie kommer att vara. Undrar om Vinnie Vincent kommer att sminka sig…? Hur kommer Kiss fansen reagera…? Ska han verkligen spela i kväll…? Det skulle visa sig bli en väldigt spännande dag och kväll på Kolingsborg vid Slussen.

Thomas Vikström imponerade stort på Vinnie.

Thomas Vikström imponerade stort på Vinnie.

Självklart en lång kö

När jag väl kom till Kolingsborg så ringlade sig där en så jävla lång kö, hela Gula Gången vid Slussens T-bana var överfylld med KISS-fans som såg fram emot att få se Vinnie Vincent livs levande, gotta sig i KISS-rariteter, lyssna på bra musik (den bästa som gjorts). Länge stod jag och huttrade, detta var ju i slutet av mars, men tillslut kom jag i alla fall in.
Stämningen i lokalen var verkligen på topp, här träffade man massor av folk som man hade stött ihop med på det senaste KISS Convention i december förra året. Jag kastade mig över allahanda KISS-prylar som tröjor, skivor, dockor, posters, m.m, Ja, ni vet hur det brukar vara. Alla var på glatt humör, speciellt inne på pissoaren där diskussionerna runt Vinnie självklart var kvällens mest heta ämne. Hur trevliga de diskussionerna än var, så var det ändå med betydlig lättnad jag lämnade pissoaren och tog en liten shoppingrunda till.

Vinnie blev väl mottagen av de svenska fansen under det första Sverige- besöket på 13 långa år.

Vinnie blev väl mottagen av de svenska fansen under det första Sverige- besöket på 13 långa år.

A Tribute To Sweet

När aktiviteterna pågått ett tag hörs det plötsligt lite jubel vid scenen, det är tydligen dags för aftonens första liveframträdande. A Tribute To Sweet! Att välja ett Sweet-coverband på ett KISS Convention kan verka kontroversiellt, men precis som förra gången då ett AC/DC och ett Judas Priest-band spelade, så ville arrangörerna Kiss Army Sweden bjuda på det bästa man kunde i musikväg. Och Sweet var ju ruskigt stora på sjuttiotalet då KISS hade (sin första) storhetsperiod. Bandet som består av Mats Leven (Treat, Abstrakt Algebra, Eyeball) på sång, Jamie Borger (Treat, Talisman) på trummor, Göran Elmquist (har spelat med alla möjliga) på gitarr, Nalle Påhlsson (har spelat med ännu fler än Göran) på bas visade att en riktig höjdarkväll också måste bestå av lite ”socker i allt kiss”… A Tribute To Sweet var en riktig fullträff!!! Utan att tveka bjöd man Stockholmspubliken på den ena klassikern efter den andra, ”Wig Wam Bam”, ”Ballroom Blitz”, m.fl. En liten favorit i repris måste jag säga. Ja, både Nalle och Matte spelade ju med AB/CD på första KISS Convention. Efter ”ATTS” fortsatte kvällen med öldrickande, mingling och spänningen spred sig i lokalen; Vinnie Vincent är här i kväll!

Mats Vassfjord och The Wiz.

Mats Vassfjord och The Wiz.

The Man, The Myth, The Concept

Framåt åttatiden började det något försenat att närma sig Kiss Army Sweden´s eget band. Då blev det riktigt fullt framför scenen, själv valde jag ”kravallstaket-i-bröstkorgen-platsen”. Kvällens lekledare Anders Tengner presenterade stolt KISS ARMY SWEDEN´S TRIBUTE BAND! De öppnar med ”Makin´ love” som sätter ordentlig fart på publiken och sedan avverkas i rask takt låtarna ”Callin´Dr.Love” och ”Love Gun”. Sångaren Thomas Vikström tar sedan till orda: ”Kolingsborg, vi har en mycket speciell gäst här i kväll, from Nashville, Tennessee. Ladies and gentlemen, please welcome Mr. Vinnie ”The Wiz” Vincent!!!” Då kommer ”The Man, The Myth, The Concept” in på scenen i full KISS-sminkning och ser precis lika mystisk ut som han gjorde för 13 år sedan. Inför en överlycklig publik och ett ofattbart smatter av kamerablixtar levererar Vinnie första ackordet i ”I Love It Loud”! Vilket jubel!!! Vinnie får ett mottagande värdigt en kung! Ryktet hade spridit sig innan konserten att han skulle vara sminkad, men helt säker kunde man ju inte vara. Det var overkligt, en kultgrej som de flesta KISS-fans nog aldrig trodde att de skulle få uppleva igen. Att original-KISS sminkar sig igen är en sak, men Vinnie! Nej, det trodde man tillhörda det förflutna.Med sin knallrosa Jackson Shark Fin stod Vinnie på en svensk scen igen för första gången sedan 1983. Vinnie´s allvarliga uppsyn spricker efter några få minuter upp i ett spontant leende. ”I´m back and you´d better believe it!” såg det ut som om han ville säga. Följande låtar var ”I Still Love You”, ”War Machine” och ”Lick It Up” som fick taket att lyfta av den sanslösa allsången i publiken. Ett sant KISS-ös! Till mångas besvikelse kunde tyvärr inte Vinnie spela något av solona i låtarna förutom i ”I Love It Loud” p.g.a. en klämskada han ådragit sig i högerhanden. Men förstå vilken upplevelse det måste ha varit för Kiss Army-killarna på scen. Att stå där och lira låtarna med ”The Wiz” som såg ut att kunna brista av lycka med leende svarta läppar och guld korset i ansiktet, jag måste erkänna att jag faktiskt avundas dem. Killarna som tillsammans med Gene Simmons, Paul Stanley och Eric Carr numer är ensamma i världen om att ha lirat med Vinnie Vincent sminkad är: Thomas Vikström på sång, Johan Kihlberg på trummor, Anders Ringman på gitarr och Mats Vassfjord på bas.

Kiss Army Sweden´s Tribute Band röjer med Vinnie under “Lick It Up”.

Kiss Army Sweden´s Tribute Band röjer med Vinnie under “Lick It Up”.

Vinnie väl mottagen

Efter KASTB blev det en kort paus innan kvällens sminktävling tog vid. Publiken och juryn var rörande eniga om att David Ståhl som var utklädd till Gene var den självklara vinnaren. Priset var, förutom äran, en ”godispåse” innehållande bland annat Vinnie Vincent´s nya CD. Grattis! Efter ytterligare en stunds minglande och leende var det så dags för ”Question & Answer” med Vinnie Vincent från scenen. Mannen som levererat mest Kiss i media i Sverige, dvs Anders Tengner från Tidningen OKEJ var alltså konferencier och tog då självklart hand om ”utfrågningen”. Mr.Tengner sade några väl valda ord angående vad som skulle hända med eventuella rövhål och rötägg om de försökte förstöra för alla andra inne på Kolingsborg. Han förklarade att om någon skulle häva ur sig olämpligheter eller okvädningsord skulle intervjustunden omedelbart avbrytas, Vinnie skulle lämna scenen och personen i fråga skulle utan prut kastas ut omedelbums. Sedan kom Vinnie in och tog emot ovationerna från fansen. Det måste kännas underbart. Vinnie har ju ända sedan KISS-dagarna i vissa läger betraktas som en loser och skitsnackare. Men alla vill väl rädda sitt eget skinn. För inte kan du väl med gott samvete tro att allt Paul och Gene sagt genom åren om Vinnie är 100% sanning? Nä, just det.

Han visade sig vara en jävligt ödmjuk och trevlig prick. Vi fick ta del av en massa kul grejer som t.ex. när han stod redo att träda in efter Ace på sidan av scenen när Kiss spelade in ”I Love It Loud”-videon, visade det sig att hans scenskor ej var färdiga så när de skulle ut på turné så han fick han till en början uppträda i Ace´s egna skor!!! Snacka om ”filling somebody´s shoes”. Efter en halvlång men dock väldigt intressant intervju var det dags för signering. Jag trodde personligen aldrig kön skulle ta slut. Alla ville ha en autograf och alla fick det! Vissa nöjde sig med att få namnteckningen på en liten lapp medan vissa tjejer fick mer framträdande behag signerade. Kul att visa pojkvännen, typ.

En klassisk sättning: fr.v Johan Kihlberg, Thomas Vikström, Vinnie Vincent, Mats Vassfjord och Anders Ringman.

En klassisk sättning: fr.v Johan Kihlberg, Thomas Vikström, Vinnie Vincent, Mats Vassfjord och Anders Ringman.

Den 30 mars 1996 på Kolingsborg fick vinnarna av förra numrets teckningstävling träffa Vinnie backstage.  Övre raden: Christer Hammarberg, Anders Ståhl, Tony Rosenholm.  Nedre raden: Kenneth Smith och Carl Linnaeus. Även Tommy Lee från Danmark var bland vinnarna, men kunde tyvärr inte komma. Han fick istället ett mycket uppskattat telefonsamtal från Vinnie Vincent himself!

Den 30 mars 1996 på Kolingsborg fick vinnarna av förra numrets teckningstävling träffa Vinnie backstage. Övre raden: Christer Hammarberg, Anders Ståhl, Tony Rosenholm. Nedre raden: Kenneth Smith och Carl Linnaeus. Även Tommy Lee från Danmark var bland vinnarna, men kunde tyvärr inte komma. Han fick istället ett mycket uppskattat telefonsamtal från Vinnie Vincent himself!

Trummorna upp i luften

Nu var kvällen nästan slut och megasuccéen från 1995 års Convention, KISS OF THUNDER från Borlänge skulle avrunda konventet. De är med all säkerhet det absolut bästa Kiss-coverband som finns, synd att Kiss själva inte uppmärksammat detta eminenta band i KISSTORY. Mackan Andersson som Gene, Matz Mattsson som Paul, Danne Barrling som Peter och Håkan Frisk som allas vår älskling Ace bjöd på en helgjuten show som denna gång helt befriad från tekniska missöden totalt knockade Kolingsborgspubliken. Bomber, rök, granater, blod och tarm, eldsprutning, rykande gitarrer, raketer, den bästa rock n´rollen, mellansnack på amerikanska med Brooklyn-accent, koreografin stämde, grimaser, leenden, trumsolo, gitarrsolo och det tuffaste av allt; denna gång hade Borlänge-killarna överträffat sig själva och skaffat fram en trumhiss! I slutet av ”Black Diamond” så reste sig Peter Criss (Danne, alltså) ett par meter över scenen till publikens tindrande ögon! Nog tyckte jag mig skönja en och annan tår i ögonvrån hos de som stod närmast scenen. För dig som av någon anledning inte kan se original-Kiss live när de kommer till Sverige senare i år måste du absolut kolla in det näst bästa bandet… KISS OF THUNDER!!! Respect! Kiss Army Sweden bjöd oss på en julafton i mars månad. Det var inte alls fy skam. Jag hoppas på fler.

[album id=2 template=extend]

Ulf Larsson
Reporter
KISS Army Sweden

Destroyer # 2 November 1996

Artikel ur Destroyer 2