Crazy Nights är Kiss 14:e studioalbum, utgivet den 21 september 1987. Låten ”Crazy Crazy Nights” blev en megahit i England. Denna platta har mer av ett popstuk och hamnade på plats 19 på Billboardlistan. Crazy Nights var ursprungligen tänkt att heta ” Condomnation ”eller ”Who Dares…Wins”.

kiss crazyKiss_crazynights-back

Album Designer: Dennis Woloch, Fotograf: Walter Wick

Producerat av: Ron Nevison (diskografi),Assisterande tekniker: Toby Wright.

Tre musikvideor spelades in från Crazy Nights: ”Crazy Crazy Nights”, ”Reason to Live” och ”Turn on the Night”.

Den japanska symbol som visas på baksidan av albumet kallas Chikara och det betyder ” styrka ”eller” power ” på engelska.

Låtarna ”Sword & Stone”, Hide Your Heart” och ”Time Traveller” kom till under inspelningen av Crazy Night men kom aldrig med, Sword & Stone hamnade istället på soundtracket ”Shocker” framförd av Bon Fire och Loverboy och Paul Dean gjorde en cover av den, Bruce Kulick har även framfört den live bla. i Sydney 2009, Hide Your Heart lånades ut till:Ace Frehley, Bonnie Tyler, Molly Hatchet och Robin Beck innan den hamnade på KISS egna Hot In The Shade album, och Time Traveller hamnade till slut i KISS box-set.

Låtförteckning

Sida 1

 1. Crazy Crazy Nights – (3:47) (Paul Stanley/Adam Mitchell)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 2. I’ll Fight Hell to Hold You – (4.09) (Stanley/Adam Mitchell/Bruce Kulick)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 3. Bang Bang You – (3:53) (Stanley/Desmond Child)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 4. No, No, No – (4:17) (Gene Simmons/Kulick/Eric Carr)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 5. Hell or High Water – (3:27) (Simmons/Kulick)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 6. My Way – (3:59) (Stanley/Desmond Child/Bruce Turgon)
  • Lead Vocals: Paul Stanley

Sida 2

 1. When Your Walls Come Down – (3:23) (Stanley/Adam Mitchell/Kulick)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 2. Reason to Live – (4:00) (Stanley/Desmond Child)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 3. Good Girl Gone Bad – (4:34)(Simmons/Davitt Sigerson/Peter Diggins)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 4. Turn on the Night – (3:18) (Stanley/Diane Warren)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 5. Thief in the Night – (4:06) (Simmons/Mitch Weissman)
  • Lead Vocals: Gene Simmons

Crazy Crazy Nights

Crazy Crazy Nights är skriven av Paul Stanley och Adam Mitchell. Låten släpptes som singel den 18 augusti 1987. Låten tog sig till en 65# plats på Billboard Hot 100.

I tidiga intervjuer 1987 så berättade Paul att Kiss skrev låtar till nya plattan med hjälp av keyboard. Det tyckte många var konstig för ett band som skrivit alla sina låtar på akustiska gitarrer. En av låtarna som skrevs med keyboard var Crazy Crazy Night som var ämnad att bli första singel innan bandet ens gick in i studion. Vanligtvis så skiljde sig inte Pauls demo version mycket från originalet. Paul själv är relativt förtjust i låten men skulle föredragit mer gitarrer och mindre keyboard. Paul har berättat om det ”Det är en riktigt bra låt men jag är inte särskilt förtjust i hur den lät på album versionen. Det finns många låtar jag tycker är fullstädnig skit men Crazy Crazy Nights är inte en av dem.”

Paul har berättat om låten ”Jag hängde ute med Adam Mitchell en kväll och jag sade ’Crazy Crazy Nights’ är en grym titel. Jag stack hem till mig själv den kvällen och skrev refrängen. Jag ringde dagen efter Adam och vi skrev klart den. ” Låten handlar helt enkelt om att stå upp för sig själv.

Crazy Crazy Nights spelades live mellan 1987 – 1990. 2010 spelades låten live igen under turnén Sonic Boom over Europe: From the beginning to the boom.

 

I’ll Fight Hell to Hold You

I’ll Fight Hell to Hold You är skriven av Paul Stanley, Bruce Kulick och Adam Mitchell.

Låten skrevs i New York och titeln var det Paul Stanley som kom på. Paul Stanley kom på huvud riffet till en början innan Bruce Kulick ändrade lite på riffet. Adam Mitchell hjälpte sedan till att göra allt till en låt. Till denna låten ville Paul ha en starkt passionerad sång.

I’ll Fight Hell to Hold You har aldrig spelats live.

Bang Bang You

Bang Bang You är skriven av Paul Stanley och Desmond Child.

I denna låten valde Paul och Desmond att återinföra Love Gun i texten. Paul har beskrivit texten som ”den klassiska historien om pojkar som leker med sina leksaker”. Både Paul och Desmond gillade bandet Sonny Bono och Bang Bang You var inspirerad av deras låt Bang Bang(My Baby Shot Me Down).

Bang Bang You spelades under Crazy Nights Tour men slopades sedan.

No, No, No

No, No, No är skriven av Gene Simmons, Bruce Kulick och Eric Carr, och hamnade på b-sidan av ”Crazy Crazy Nights” singeln.

No, No, No hade två olika demo namn vid namn Assume The Position och Down On All Fours. Låten började med att Bruce skrev huvud riffet och Eric Carr hjälpte till att göra allt till en låt i Bruce lägenhet i New York. Gene hoppade sedan på låt skrivandet och skrev all text och kom på melodin. Låten blev en av Bruce favoriter på plattan då den är snabb, vild och innehåller mycket gitarr spel. Gene däremot var aldrig särskilt förtjust i låten.

No, No, No spelades live på Crazy Nights Tour.

Hell Or High Water

Hell Or High Water är skriven av Gene Simmons och Bruce Kulick, och hamnade på b-sidan av ”Turn On The Night” singeln.

Låten härstammar från Asylum Tour 1985/1986. Bruce skrev en ackords följd som Gene gillade mycket. Bruce kom även på titeln. Gene skrev då text och melodi till låten. Bruce spelar bas på låten.

Hell Or High Water spelades bara på ett mycket fåtal gigg under Crazy Nights Tour innan den skrotades.

My Way

My Way är skriven av Paul Stanley, Desmond Child och Bruce Turgon.

Paul har berättat om låten ”My Way var en låt jag skrev på keyboard. Eftersom jag inte är särskilt bra på keyboard så var det rätt så intressant. Jag tycker att en låt som My Way går i onödigt hög sång stämma. Jag var så fascinerad av min eget register att My Way mer blev av en utmaning för mig för att se hur högt jag kunde sjunga. Jag tycker låtarna är bra på Crazy Nights men alla låtarna hade kunnat bli så mycket bättre.” Låten handlar om att vara dig själv oavsett vad.

My Way har aldrig spelats live.

When Your Walls Come Down

When Your Walls Come Down är skriven av Paul Stanley, Bruce Kulick och Adam Mitchell.

Bruce kom på ett riff i Van Halen anda som senare skulle bli vers på låten. Detta hände under Asylum Tour. Paul tyckte om riffet och Bruce och Paul satt ner och jobbade på låten. Sedan gjorde Paul och Adam Mitchell det sista till låten utan att ha Bruce närvarande.

When Your Walls Come Down spelades knappt live alls på Crazy Nights Tour eftersom att låten inte funkade alls i live version.

Reason To Live

Reason To Live är skriven av Paul Stanley och Desmond Child. Den släpptes som singel 1 november 1987. Låten kom på en 64# på Billboard Hot 100.

Paul har berättat att de mesta power ballader handlar om att någon lämnar någon i ett förhållande och den andre kan inte leva utan den andre. I denna låten ville Paul skriva en positiv text i stället för en sorgsen. Paul har berättat om låten ”Jag kommer ihåg när jag ringde till Gene och spelade den genom telefonen för honom. Jag spelade låten och Gene var helt stum på andra sidan luren.”

Desmond Child har också berättat om låten ”Reason To Live var mest min låt. Det var mer av en keyboard låt. Jag skrev all musik och det Paul gjorde var att skriva text. Han gjorde små grejer på musiken men denna låten är mer min stil än vad det är Kiss.”

Reason To Live spelades live på Crazy Nights Tour men har inte spelats sen dess.

Good Girl Gone Bad

Good Girl Gone Bad är skriven av Gene Simmons, Davitt Sigerson och Peter Diggins.

Davitt och Peter var två nya medlemmar till Kiss lägret. Davitt var vän med Gene och Peter var Davitts låt skrivar partner. Gene har berättat om det ”Davitt var president för Mercury Records på den tiden. Jag bodde i Shannon Tweeds lägenhet då så jag och Davitt träffades där och skrev låten. Vi hjälptes åt med texten men melodin och ackord strukturen var min idé.” Låten handlar om en ung tjej Gene träffade under hans college tid. Hon var en blyg och avskild oskuld innan hon träffade Gene. Konstigt nog handlar låten om när flickan förlorar sin oskuld i baksätet på Genes bil med en av Genes vänner !

Good Girl Gone Bad har aldrig spelats live.

Turn On The Night

Turn On The Night är skriven av Paul Stanley och Diane Warren. Låten släpptes som singel 27 februari 1988.

Låten skrevs runt mars/april 1987 och var det första samarbetet mellan Paul och den nyblivne stjärnan Diane Warren. Paul har berättat om när låten skrevs ”Jag kände Diane innan hon ens blev Diane Warren. När jag skrev låtar till Crazy Night så ville jag gärna skriva en låt tillsammans med henne. Diane kom på titeln och sedan så skrev vi den. Hon hade en mycket stor del i låt skrivandet”.

Turn On The Night har aldrig spelats live.

Thief In The Night

Thief In The Night är skriven av Gene Simmons och Mitch Weissman, och hamnade som b-sida på ”Reason To Live” singeln.

Musiken är helt skriven av Mitch Weissman och tillsammans med Gene skrev han texten. På ett sätt så är låten lite av en cover. När Gene Simmons producerade Wendy O. Williams platta 1984 så gav han låten till Wendy som spelade in den. Anledningen till att Kiss spelade in den var enligt Gene för att han helt enkelt gillade låten.

Thief In The Night har aldrig framförts live.

Medverkande

Gene Simmons – bas/sång

Paul Stanley – gitarr/sång

Eric Carr – trummor

Bruce Kulick – gitarr/ bas

Phil Ashley – keyboard

Tom Kelly – bakgrundsång