Innan Frehley släppte sitt soloalbum, hade han endast sjungit på två KISS-låtar: ”Shock Me” på albumet Love Gun och ”Rocket Ride”, en av de fem studiolåtarna på Alive II.

På albumets avslutande spår, instrumentala ”Fractured Mirror”, visar Frehley upp sin virtuositet som gitarrist. Han spelar själv samtliga musikinstrument, utom trummor på några av låtarna. Detta överlät han åt sin vän Anton Fig.

Låtförteckning

 1. ”Rip It Out” (Ace Frehley, Larry Kelly, Sue Kelly) – 3:39
 2. ”Speedin’ Back To My Baby” (Ace Frehley, Jeanette Frehley) – 3:35
 3. ”Snow Blind” (Frehley) – 3:54
 4. ”Ozone” (Frehley) – 4:41
 5. ”What’s On Your Mind?” (Frehley) – 3:26
 6. ”New York Groove” (Russ Ballard) – 3:01
 7. ”I’m In Need Of Love” (Frehley) – 4:36
 8. ”Wiped-Out” (Frehley, Anton Fig) – 4:10
 9. ”Fractured Mirror” (Frehley) – 5:25

Rip It Out

Rip It Out är skriven av Ace Frehley, Larry Kelly och Sue Kelly.

Larry Kelly var sångare i ett av Ace tidigare band, Magic People runt 1968 och sjöng bakgrundssång på låten. Man övervägde kraftigt om man skulle släppa Rip It Out i Storbritannien som singel. Marknadsföringskopior med What’s On Your Mind? som B-sida gjordes faktiskt men till slut så bestämde man sig för att skrota projektet.

Rip It Out har trots att den är en stark livelåt aldrig spelats live med Kiss. Däremot har den spelats på varenda turné som Ace gjort som soloartistdär den brukar vara öppningslåten.

Speedin’ Back To My Baby

Speedin’ Back To My Baby är skriven av Ace Frehley och hans fru Jeanette Frehley.

Det är oklart om hur mycket Jeanette faktiskt bidrog i låtskrivandet. Så här uttalade sig Ace vän Bobby McAdams om det i en intervju: ” Ace skulle kunna skriva en låt och sedan låta henne skriva en textrad och göra henne till låtskrivare. Allt det bara för att göra henne glad”. På denna låt experimenterade Ace med att först spela in en del grejer och sedan spela det baklänges. Ace har berättat om det i en gammal intervju ” Jag ska berätta om det. Jag spelade in ett solo och jag sade till Eddie: ’Kanske vi ska pröva och spela upp det baklänges?’ Jag trodde det skulle passa bra till bilarna som hörs i refrängerna. Det är Ferraris förresten. Vi var tvungna att vänta en vecka för att få en inspelning. Det var särskilt viktigt för oss båda att det var en Ferrari för båda två är mycket bilintresserade. Hur som helst, vi prövade att spela in ett halvdant solo och sedan spela det baklänges och teknikern Rob Freeman fick det att låta skitbra. På detta sätt kom även introt till låten till.

Till låten hyrdes David Lasley och Susan Collins in som bakgrundssångare.

Speedin’ Back To My Baby har aldrig framförts av Kiss men har spelats en del av Ace på hans soloturnéer.

Snowblind

Snowblind är skriven av Ace Frehley.

Medan Ace platta är full av musikalisk självsäkerhet, så är nästan alla texter inklusive Snowblind om Ace enda livserfarenhet vid den här tidpunkten: Beroendet. Ace var vid det här laget beroende av droger. Just Snowblind handlar om att vara beroende av kokain.

Snowblind har aldrig framförts live av Kiss men Ace har spelat den på sina soloturnéer.

Ozone

Ozone är skriven av Ace Frehley.

Ozone är en av de tre låtar som inte Ace spelar bas på. Istället sköts basen av Will Lee. Ace spelar 12-strängad gitarr på låten. Intressant nog så blev både Will Lee och Anton Fig (trummor) medlemmar av David Lettermans husband, The Worlds most Dangerous band, några år senare.

Många är snabba att prata ner droger men på denna låten så berättar Ace om glädjen och friheten med droger.

Ozone har aldrig spelats av Kiss och har inte spelats live av Ace heller.

What’s On Your Mind?

What’s On Your Mind? är skriven av Ace Frehley.

Ace spelar 12-strängad gitarr i låten.

What’s On Your Mind? har aldrig spelats live av Kiss och mycket sällan av Ace.

New York Groove

New York Groove är en cover av bandet Hello och är skriven av Russ Ballard. Den släpptes som singel och blev den mest lyckade singeln från någon av Kiss soloalbum. Den nådde plats 13# på Billboard Hot 100 och låg på top-listan i 21 veckor.

New York Groove gjordes känd av bandet Hello och släpptes 1975. Den var skriven av Russ Ballard som fick inspirationen till låten efter att han återvänt tillbaka till New York.

Ace version av låten var i största sak samma. Små tex ändringar gjordes från originalet. Singeln lyckades strålande och var både den som kom högst på topplistan och låg kvar längst av alla solosinglarna.

New York Groove spelades live med Kiss mellan åren 1979 – 1980 och kom sedan tillbaka i och med återföreningen 1996. Då spelades den fram till 1997. På Ace egna konserter har låten varit en live stapel på alla hans turnéer.

I’m In Need Of Love

I’m In Need Of Love är skriven av Ace Frehley.

I’m In Need Of Love var den andra låten som Will Lee spelar bas på istället för Ace själv. Demon till låten spelades in i april 1978.

I’m In Need Of Love har aldrig spelats live av Kiss eller Ace.

Wiped-Out

Wiped-Out är skriven av Ace Frehley och Anton Fig.

Enligt Anton så kom Ace på riffet till låten medan Anton skrev texten som Ace gjorde små ändringar på. Det finns en annan låt med just namnet Wiped-Out av bandet The Surfaris. Ace har själv erkänt att han lånade lite av början på den låten till hans egen låt. Det här var den sista låten som hade Will Lee på elbas istället för Ace själv.

Ace spelade in solot med en gitarrpodd för att uppnå ett Wah-Wah-ljud. Ace var aldrig särskilt glad för att använda effekter till sina gitarrsolon men han hade redan använt det en gång tidigare i Rocket Ride från Alive II. Låten handlar om någon som går till en fest och blir som Ace & Anton beskriver i texten ”full som ett as”.

Wiped-Out har aldrig spelats live med Kiss men Ace har spelat den live under vissa tillfällen på hans soloturnéer.

Fractured Mirror

Fractured Mirror är en instrumental låt skriven av Ace Frehley.

Fractured Mirror var bara början av en lång Fractured-serie från Ace. På nästan varje soloalbum Ace släppte efter sin tid med Kiss har plattorna innehållit en ”Fractured”-låt. Fractured Mirror är den enda låten som inte har Anton Fig på trummor. Trumslagandet sköttes istället av Carl Tallarico. Det var Bill Scheiniman som spelade in klockan som hörs i början av låten. Ace berättade i en interjvu 1979 om sin gitarrutrustning för låten ” Jag använde en gammal dubbelhalsad Gibson elgitarr. En mycket ovanlig gitarr som har en hals med 6 strängar och mandolinhals. Jag tror inte de gitarrerna görs längre. Under introt så stämde jag mandolinhalsen till ett öppet E och lät det ligga kvar och drunkna medan jag fingerspelade den andra delen på den 6-strängade halsen. Jag tror aldrig jag hört ett sådant sound på en platta förut. Vi var alla väldigt uppjagade när jag kom på det. Jag spelade även genom en mickad Marshall top och det var på det sättet vi fick hela den här atmosfären.”

Fractured Mirror har aldrig spelats live med Kiss men Ace har prövat den på en del sologig, bl.a på hans soloturné 2008 och som intro-musik 2009.

Medverkande

 • Ace Frehley – gitarr/bas/sång
 • Will Lee – bas
 • Anton Fig – trummor
 • Susan Collins – sång, bakgrundssång
 • Larry Kelly – sång, bakgrundssång
 • David Lasley – sång, bakgrundssång
 • Bill Scheniman – sång, klockspel
 • Carl Tallarico – trummor