Rock and Roll Over är KISS femte studioalbum, utgivet den 11 november 1976.

Albumet spelades in på Star Theatre i Nanuet, New York, och för att få rätt trumljud så spelades det in i ett badrum, där Peter kommunicerade via videolänk med resten av bandet. Noterbart är att Peter Criss hanterar mikrofonen på låtarna ”Baby Driver” och ”Hard Luck Woman”. På den sistnämnda försökte man med en ny ballad att återskapa framgångarna med låten ”Beth” från föregångaren Destroyer. Däremot blev man anklagade för att lånat lite väl mycket från låten ”Maggie May” med Rod Stewart.

I Sverige nådde albumet en 9:e plats på försäljningslistan.

Cover_raro_largeCover_raro_large_rear

Album Designer: Michael Doret

Producent: Eddie Kramer

Sida 1

 1. ”I Want You”, ” (Paul Stanley) – 3:04
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 2. ”Take Me” (Stanley, Sean Delaney) – 2:56
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 3. ”Calling Dr. Love” (Gene Simmons) – 3:44
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 4. ”Ladies Room” (Simmons) – 3:27
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 5. ”Baby Driver” (Peter Criss, Stan Penridge) – 3:40
  • Lead Vocals: Peter Criss

Sida 2

 1. ”Love ’Em And Leave ’Em” (Simmons) – 3:46
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 2. ”Mr. Speed” (Stanley, Delaney) – 3:18
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 3. ”See You In Your Dreams” (Simmons) – 2:34
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 4. ”Hard Luck Woman” (Stanley) – 3:34
  • Lead Vocals: Peter Criss
 5. ”Makin’ Love” (Stanley, Delaney) – 3:14
  • Lead Vocals: Paul Stanley

raro_inner

I Want You

Låten I Want You är skriven av Paul Stanley som även sjunger den.

I Want You påbörjades under ett soundcheck. Under en paus på soundchecken fick Paul denna idén till denna låt och kom på riffet. Enligt Sean Delaney så jobbade inte Stanley ensam på den, utan menar att han var med och skrev den. Stanley spelar lead-gitarr på första gitarrsolot och den akustiska gitarren som löper genom hela låten. Dessutom berättade Paul förtjust i en intervju att det enbart var bandmedlmmar som har jobbat och spelat på denna låt.

I Want You spelades från 1976-1978 och var redan tillbaka 1982 till Creatures of the Night Tour . Den försvann till 1990 då den stannade till 1995. På senare tid har den blivit mer eller mindre standard. Även Ace Frehley spelar I Want You på hans soloturné 2008.

Take Me

Låten är skriven av Paul Stanley och Sean Delaney. Stanley sjunger lead på låten. Efter att KISS fått en hit med låten Beth från Destroyer (1976) valde man att introducera ännu en ny så kallad ”KISS-tjej” vid namn Lucille.

Att Stanley och Delaney skrev låten tillsammans stämmer inte enligt Delaney. ”’Take Me’ var den första låten jag skrev. Paul behövde hjälpa till att skriva en ny låt så jag visade ’Take Me’ och helt plötsligt menade han att han varit med och skrivit den vilket han inte hade. ’Take Me’ skrevs långt innan Paul hörde den.”

”Take Me” var standard 1976-1977 innan den försvann till Alive World Wide 1996/97 Tour för ett par få tal gig. Den spelades på ett gig 2005.

Calling Dr. Love

Låten är skriven av Gene Simmons som även sjunger. Låten utgavs som andra singel 13 februari 1977. Den hamnade på 14# på Billboard Hot 100. I Kanada hamnade låten på en 2# plats.

Enligt Simmons fick han idén till låten genom en episod av TV-serien Three Stodges med samma namn. Det finns däremot inget avsnitt med det namnet även om det finns ett avsnitt vid namn Calling Dr Howard, Dr Fine, Dr Howard. Simmons blev fäst i en textrad han skrev som gick ”They call me Dr. Love/I’ve got the cure you’re thinking of”. Det behövdes däremot ett flertal demos för att få ihop låten. Versen i låten kom helt och hållet från en demo vid namn ”Bad, Bad Lovin'” som han skrev runt 1975/1976. ”Bad, Bad Lovin'” finns utgiven på The Box Set (2001). Inspelningar från en annan demo, High and Low, användes också till låten.

I låten spelade Paul Stanley och Simmons in bakgrundssången i falsett.

”Calling Dr. Love” spelades live från 1976 till 1983. Den var tillbaka på Crazy Nights Tour 1988 och spelades i princip oavbrutet fram till 2003 med undantag av delar av Revenge Tour. På 2000-talet har den framförts mycket sporadiskt.

Ladies Room

Låten är skriven av Gene Simmons som även sjunger. Gene återanvände versen från en demo vid namn ” I Dont Want Your Romance”. Gene hade ett år tidigare skrivit en låt vid namn ”Do You Love Me?”. Även från denna låten återanvände Gene vissa pariter.

Gene Simmons spelade en del gitarr på ”Ladies Room”.

”Ladies Room” spelades endast live mellan åren 1976 och 1978.

Baby Driver

Låten är skriven av Stan Pendrige och Peter Criss. Peter Criss sjunger lead på låten. Som nästan allt Peter Criss material så kommer den här låten från ett av Peter tidigare band ”Lips”. ”Baby Driver” var först inspelad av Peter, Stan och Michael Benvegna runt 1971/1972. Enligt Stan Pendrige så var det exakta datumet den 22 februari 1972.

”Baby Driver” handlar om Michael Benvegnas bil, en Alpha Romeo Spider. Enligt Stan skrev han låten om Michaels bil och hans agg mot Peter och Stan.

Det är okänt hur mycket Peter egentligen hade med låtskrivande att göra, men Peter var i alla fall inte nöjd med hur låten lät på ”Rock And Roll Over”.

”Baby Driver” har aldrig spelats live.

Love ’Em And Leave ’Em

Låten är skriven av Gene Simmons som även sjunger lead på låten. Under denna tiden så återanvände Gene många stycken från tidigare låtar. Likaså är det med ”Love ’Em And Leave ’Em”. Delar av texten kom från ”Drive Me Wild” vars vers användes till Rock and Roll All Night. Även stycken från ”Rock N Rolls Royce” användes. Texten ändrads lite till inspelningarna. Eftersom inte ”Rock N Rolls Royces hade någon refräng så bestämdes sig Gene för att sjunga ”Love Em’ And Leave ’Em” under hela refrängen.

Love ’Em And Leave ’Em spelades live under mycket sällsynta tillfällen på Rock And Roll Over Tour och en gång 2004.

Mr.Speed

Låten är skriven av Paul Stanley och Sean Delaney. Paul sjunger lead på låten. Låtens handling är riktigt simpel enligt Paul. Det gäller att kunna plocka upp en kvinna, snabbt kunna älska henne och sedan lämna henne. Som många av Pauls låtar vid denna tiden så ändrades inte mycket från demo versionen till Kiss slutliga version. Låten är mycket sexistisk vilket var mycket populärt runt denna tidpunkten.

”Mr.Speed” har aldrig spelats live i dess helhet. Endast snuttar från låten på olika jamsessioner.

See You In Your Dreams

”See You In You Dreams” är skriven av Gene Simmons som också sjunger lead på låten.

På låten sjunger Katey Sagal, sångare i The Group With No Name, bakgrundssång. Sagal dejtade Gene under en tid, och sjunger även på hans soloalbum från 1978.

Låten hette från början See You In Your Dreams Tonight men byttes under inspelningarna till dess fastslagna namn.

På demoversionen sjöngs refrängen enbart av tjejer. Annars var det bara lite textrader som skiljde demon från inspelningen till Rock and Roll Over.

Gene spelar en del gitarr på låten.

”See You In You Dreams” har aldrig spelats live.

Gene Simmons var aldrig riktigt nöjd med slutversionen av låten på Rock and Roll Over och gjorde därför redan 2 år senare, 1978, en nyinspelning av låten på sin soloplatta Gene Simmons.

Hard Luck Woman

Hard Luck Woman är skriven av Paul Stanley och släpptes som första singel 1 november 1976. Låten kom på 13 # på US Hot 100.

Makin’ Love

Makin’ Love är en snabb riff låt skriven av Paul Stanley och Sean Delaney.

Makin’ Love spelades regelbundet 1976 – 1978. Den spelades under ett datum på hela Dynasty Tour 1979. Efter det höll den sig undangömd fram till 1993 – 1995. 1998 gjorde Makin’ Love ett snabbt inhopp på ett fåtal gigg under Psycho Circus Tour. På senare tid har den spelats sporadiskt.

Medverkande

 • Gene Simmons – bas/gitarr/sång
 • Paul Stanley – gitarr/sång
 • Ace Frehley – gitarr
 • Peter Criss – trummor/sång