Idag den 30:e juni är det 33 år sedan KISS släppte sitt sjätte album Love Gun.

Ace Frehley gör med låten ”Shock Me” sin första sånginsats på ett Kiss-album. Peter Criss sjunger låten ”Hooligan”. Den sista låten, ”Then She Kissed Me”, är en cover på ”Then He Kissed Me” (av bland andra Phil Spector).

Låten ”Plaster Caster”, som sjungs av Gene Simmons, handlar om en groupie som hade för vana att gjuta av sina älskares könsorgan.

k3

 • Bandet hade egentligen tänkt att göra en cover på Elvis Presleys Jailhouse Rock, men valde till sist Then She Kissed Me.
 • Frehley som var en ovan sångare var nervös när han skulle göra sin första sånginsats och tvingade ut alla ur studion utom producenten Kramer. Frehley lade sig sen på golvet för att Kramer inte skulle kunna se honom och gjorde sedan sångpålägget. Frehley har också sagt att han får fram vissa toner bättre när han ligger ner.
 • Låten Love Gun har spelats på varenda konsert efter denna skiva.
 • Sida 1

  1. I Stole Your Love – (3.04) (Paul Stanley)
   • Lead Vocals: Paul Stanley
  2. Christine Sixteen – (3.14) (Gene Simmons)
   • Lead Vocals: Gene Simmons
  3. Got Love For Sale – (3.27) (Simmons)
   • Lead Vocals: Gene Simmons
  4. Shock Me – (3.46) (Ace Frehley)
   • Lead Vocals: Ace Frehley
  5. Tomorrow And Tonight – (3.38) (Stanley)
   • Lead Vocals: Paul Stanley

  Sida 2

  1. Love Gun – (3.18) (Stanley)
   • Lead Vocals: Paul Stanley
  2. Hooligan – (2.59) (Peter Criss/Stan Penridge)
   • Lead Vocals: Peter Criss
  3. Almost Human – (2.47) (Simmons)
   • Lead Vocals: Gene Simmons
  4. Plaster Caster – (3.28) (Simmons)
   • Lead Vocals: Gene Simmons
  5. Then She Kissed Me – (3.02) (Jeff Barry/Ellie Greenwich/Phil Spector)
   • Lead Vocals: Paul Stanley

  1362288378_49ad4b942b

  I Stole Your Love

  I Stole Your Love är en riffbaserad låt skriven av Paul Stanley.

  Som många andra låtar av Stanley ändrade sig inte låten mycket från demoversionen. Den enda skillnaden var att låten börjar tona bort lite tidigare, vilket gör demoversionen 20 sekunder kortare. Stanley spelar leadgitarr på första halvan av låten vilket inkluderar det första gitarrsolot.

  ”I Stole Your Love” öppnade nästan alla gigg mellan åren 1977 och 1978. Först 1990 var den tillbaka som öppningslåt. Den spelades en hel del mellan åren 1992 och 1996. Den spelades sen på 6 spelningar under Rock The Nation Tour, 04-05. Den spelades två gånger under Kiss Alive 35 2009. Enligt vissa källor skall Paul fått iden till riffet efter att ha hört låten ”Burn” med Deep Purple.

  Christine Sixteen

  Christine Sixteen är en låt skriven av Gene Simmons. Låten släpptes som singel med Shock Me som B-sida och hamnade på 25 # i amerikanska Billboard Hot 100 och på 22 # i Kanada.

  Christine Sixteen är Gene Simmons hämnd till Paul Stanley för att han hade stulit Simmons titel Black Diamond tre år tidigare. Denna gången var det Simmons som stal titeln ”Christine Sixteen” från Stanley. Låten var skriven i Los Angeles 1976. Demoversionen skilde sig en hel del från den lite mer softa versionen som skulle hamna på Love Gun. Störst skillnad var det i texten, som var mycket grövre i demoversionen.

  Gene Simmons spelade in demon av låten i Los Angeles tillsammans med Eddie Van Halen och Alex Van Halen. Versionen som hamnade på Love Gun kretsade mycket kring Van Halen-brödernas spel. Simmons spelade rytmgitarr på studioversionen. Han spelade även pianodelarna på låten, även om Eddie Kramer försökte att övertyga Gene om att han skulle spela in pianot. Gene tyckte dock att han spelade för bra för att låta Eddie spela in den. När låten var färdigmixad så spelade Gene upp låten för Ace Frehley som inte reagerade bra alls.

  Låten handlar om en äldre man som förälskar sig i en yngre tjej vid namn Christine.

  Låten spelades live från 77 – 79. Den spelades också på Kiss återföreningskonsert på Tiger Stadium 1996. Den spelades även en del 04 – 06.

  Got Love For Sale

  Got Love For Sale är skriven av Gene Simmons.

  Låten hette först Have Love Will Travel, som senare blev en del av texten i refrängen. Texten var från början Genes original text till Man Of 1000 Faces som kom på Genes solo platta ett år senare. Låten kom till senast 1975, troligtvis tidigare. Den var med på listan till möjliga låtar till Dressed To Kill.

  Låten har aldrig framförts live.

  Shock Me

  Shock Me var skriven av Ace Frehley och är hans debut som lead singer.

  Låten var inspirerad av när Ace fick en elektrisk stöt i sig på scen under ett framträdande i Lakeland, Florida på Rock And Roll Over Tour. Det blev snabbt en väl berättad historia om när Ace skulle spela in sången till låten. Han var så nervös att han inte ville att någon skulle se på honom när han spelade in sången, inte ens producenten Eddie Kramer. Då valde att Ace att sänka alla lampor i inspelnings båset och sedan lägga sig ner på rygg och spela in sången så att ingen skulle kunna se honom. Ace själv var aldrig särskilt nöjd med sången. Gene Simmons har berättat om när Ace först visade upp Shock Me för honom och Paul Stanley. ”När Ace kom med Shock Me, gjorde han allt själv. Jag och Paul hade inget med arrangemanget att göra. Vi visste båda två direkt att det var en jävligt bra låt.” (Kisstory)

  Shock Me spelades live mellan 1977 – 1978. Den återkom först 18 år senare i och med återföreningen. 1996 – 2001 spelades låten live av bandet och det var även under denna låten Ace hade sitt ensamma solo.live.

  Tomorrow And Tonight

  Tomorrow And Tonight är skriven av Paul Stanley.

  Med den här låten försökte Paul Stanley skriva en ny Rock and Roll All Night med liknande handling. Tomorrow And Tonight blev aldrig en särskilt lyckad framgång och släpptes aldrig som singel. Paul Stanley själv var vid den här tidpunkten mycket nöjd med låten. Det finns en del rykten om att Paul spelar elbas på inspelningen.

  Låten har aldrig spelats live. Dock var den med i live-version på Alive II men den var inspelad på ett soundcheck och publikljudet var pålagt senare.

  Love Gun

  Love Gun är skriven av Paul Stanley och är en av Kiss mest kända låtar. Låten släpptes som singel 31 juli 1977 med Hooligan som B-sida. Låten tog sig bara till 61# på Billboard Hot 100 och kom som bäst i Kanada där den hamnade på 41#.

  Låten skrevs av Stanley på flygplanet hem från bandets Japan turné i mars 1977. Många anser att låtens text är lite lik Albert Kings låt ”The Hunter”. Det är inte omöjligt att Paul fick idén om ”Love Gun” av Albert King eftersom det var en av hans stora idoler.

  Det gjordes inga ändringar från demo versionen till studio versionen. Paul visste rätt snabbt hur han ville att låten skulle låta. Enligt Sean Delaney, turné manager, så var han med och skrev låten. Enligt Sean skrev han ett par meningar till andra versen och efter det hade Paul sagt: ”Jag kommer inte kreditera dig på denna.” Sean hade då sagt ”Okej Paul, vem bryr sig ?.”

  Love Gun är som tidigare sagt en av Kiss största låtar och är en grymt stor fan favorit. Även Kiss själva anser att Love Gun är en av deras bästa låtar. Love Gun är en av tre låtar i Kiss katalog som spelats på varenda spelning sen den kom. Även Ace Frehley brukar spela den på hans solo gigg.

  Den svenska rockgruppen Dia Psalma har gjort en cover på låten som är med på deras singelskiva ”noll”

  Hooligan

  Hooligan är skriven av Peter Criss och Stan Penridge.

  Hooligan är en av två låtar som Peter tog med till ”Love Gun” sessionen. Låten handlar om Peters egen uppväxt och är mycket av en självbiografisk låt. Låten kom till mitt under ett samtal i studion mellan Peter och Stan. Peter pratade om hans mormor och berättade att hon brukade kalla honom för Hooligan. Fem minuter senare var dem redan igång med skrivandet. Den kvällen skrev Peter och Stan två låtar, den andra låtar kallad Love Bite, och spelade in demos för båda två.

  Almost Human

  Almost Human är skriven av Gene Simmons.

  Låten är lite av en skräck/rysar inspirerad låt. Namnet fick Gene från en replik i filmen West Of Zanzibar. Repliken Gene fastande för var ”One minute you’re a fiend and the next… You’re almost human.” Jimmy Maelin spelar congas på låten. Det var inte mycket som skilde sig på demo versionen till studio versionen, förutom från ett par text rader.

  Almost Human har aldrig framförts live och har aldrig varit en fan favorit, då låten skiljer sig rätt mycket från Kiss vanliga material.

  Plaster Caster

  Plaster Caster är skriven av Gene Simmons.

  Plaster Caster handlar om en groupie vid namn Cynthia ”Plaster Caster” Albritton. Hon var mycket välkänd inom pop&rock branschen. Hon var välkänd för att ha som vana att gjuta av sina älskares könsorgan. Denna ”hobby” hade resulterat från att på ett håll vara en elev på en konstskola där hon fått som uppgift att gjuta av något ovanligt. På ett annat håll var hon en ung kvinna som ville förlora hennes oskuld och utforska hennes sexualitet. Som tur var så blev aldrig någon i Kiss könsorgan förevigade av Cynthia. Gene själv tyckte aldrig att det var något konstigt att göra denna handlingen till en låt.

  Gene spelade rytm gitarr på låten.

  Plaster Caster har aldrig blivit framförd live. Den spelades däremot regelbundet på Kiss akustiska turné 1995.

  Then She Kissed Me

  Then She Kissed Me är en cover och är skriven av Jeff Barry/Ellie Greenwich/Phil Spector

  Låten gjordes känd med tjej gruppen The Crystals. The Crystals släppte den som en singel 1963 då under namnet Then He Kissed Me. Låten nådde stora framgångar och hamnade på 6 # på Billboard Hot 100. När Kiss fick låten behövdes en del saker ändras. Bland annat var man tvungna att förändra texten en aning. Man skulle även bli tvungna att ändra handlingen lite i och med att Kiss version skulle heta Then She Kissed Me och inte He.

  Enligt Gene Simmons fick bandet upp en idén om denna efter att man spelat den på ett soundcheck i Schweiz, 1976 på deras Europa turné.

  Then She Kissed Me har aldrig spelats live.