På 80- talet släpptes många av KISS album i september månad. Animalize var en i raden av dem och släpptes den 13:e september 1984. I USA blev den KISS bäst säljande album under 1980-talet och nådde en 9:e plats på Billboard-listan. I Sverige fick KISS en guldskiva för mer än 50 000 sålda exemplar.

KISS-ANIMALIZEcover_animalize_large_rear

Album Designer: Dennis Woloch

Sida 1

 1. I’ve Had Enough (Into The Fire) – (3:51) (Stanley/Desmond Child)
  • Lead Vocals:Paul Stanley
 2. Heaven’s On Fire – (3:21)(Stanley/Desmond Child)
  • Lead Vocals:Paul Stanley
 3. Burn Bitch Burn – (4:42) (Simmons)
  • Lead Vocals:Gene Simmons
 4. Get All You Can Take – (3:44) (Stanley/Mitch Wissman)
  • Lead Vocals:Paul stanley
 5. Lonely Is The Hunter – (4:28) (Simmons)
  • Lead Vocals:Gene Simmons

Sida 2

 1. Under The Gun – (4:01) (Simmons/Carr/Desmond Child)
  • Lead Vocals:Paul Stanley
 2. Thrills In The Night – (4:21) (Stanley/Jean Beauvoir)
  • Lead Vocals:Paul Stanley
 3. While The City Sleeps – (3:41) (Simmons/Mitch Weissman)
  • Lead Vocals:Gene Simmons
 4. Murder In High Heels – (3:52) (Simmons/Weissman)
  • Lead Vocals:Gene Simmons

I’ve Had Enough (Into The Fire)

Skriven av Paul Stanley och Desmond Child.

Paul Stanley spelar bas på låten. Gene Simmons var upptagen med att spela in filmen Runaway så han spelade in sina låtar snabbt och lät sedan Paul avsluta plattan. På grund av detta så är inte Gene särskilt delaktig i plattan.

I´ve Had Enough (Into The Fire) spelades under ett par gig i början av Animalize Tour men slopades sedan.

Heaven’s On Fire

Skriven av Paul Stanley och Desmond Child. Låten släpptes som singel 19 september 1984.

Burn Bitch Burn

Skriven av Gene Simmons.

Delar av texten har Gene tagit från en film vid namn This Is Spinal Tap som släppts 1984. “Ooh baby, wanna put my log in your fireplace” var en av replikerna Gene stal från filmen. När Gene gav låten till Keel för att spela in en demo hette den So Many Girls, So Little Time. Burn Bitch Burn var en av Eric Carrs favoriter att spela live.

Burn Bitch Burn spelades bara live precis i början på Animalize Tour.

Get All You Can Take

Skriven av Paul Stanley och Mitch Weissman.

Get All You Can Take är en av Pauls favoriter från Animalize plattan på grund av dess Led Zeppelin-vibbar. Paul har berättat om låten ” Låten innehåller en textrad i refrängen som många inte riktigt uppfattar och den går ‘What fuckin’ difference does it make?’”. Paul spelade en del av gitarrsolot på låten för att han inte tyckte Mark St John fick till den rätta känslan. Jean Beauvoir spelar bas och körar på låten.

Get All You Can Take spelades bara på ett fåtal gigg i början av turnén och har inte hörts sen dess.

Lonely Is The Hunter

Skriven av Gene Simmons.

På den här låten kände Gene att Mark St John inte lyckades få till ett passande solo. Paul Stanley ringde då till Bruce Kulick och frågade om han kunde komma och spela in solot. Bruce har berättat om det ”Att spela in ett solo för Animalize innan jag ens var en medlem i Kiss var riktigt coolt. Allting gick perfekt och efter att det var över kom jag ihåg att Paul sade ’klipp inte ditt hår’. Först när han sade det så förstod jag att jag en dag kanske skulle bli tillfrågad till att bli gitarrist i Kiss. ”

Bruce har berättat mer om den här inspelningen ”Paul ringde mig sommaren 1984. Min bror Bob Kulick hade alltid sagt att de skulle ringa mig och efter att även en annan person föreslagit mig så ringde Paul mig. Jag tror att Mark St. John hade problem med handen redan då. Paul var mycket petig i vad han ville att Mark skulle spela. Så när han inte gillade det så ringde han någon som var nära till hands. Min bror hade som sagt redan spelat på Kiss plattor tidigare så jag kom ner och spelade in solot till låten”.

Lonely Is The Hunter har aldrig spelats live.

Under The Gun

Skriven av Paul Stanley, Eric Carr och Desmond Child.

Eric Carr har berättat om låten ”Jag hade inget med låten att göra efter utgångsrytmen. Låten kom till när jag och Paul stack in till studion en dag under repetitionerna. Jag började då spela ett dubbel pedalkomp. Jag sade då till Paul ’Paul spela de här ackorden’. Jag tror det var typ D-A-D-A-D-A. Vi började leka lite med detta och båda två tyckte om det. Men längre än så kom vi inte med det. Paul kom ihåg låten och skrev tillsammans med Desmond Child klart Under The Gun.” Det är Erik som skriker ”Fire!”. Jean Beauvoir spelar elbas och körar på låten.

Under The Gun spelades på hela Animalize Tour 1984 – 1985. Den spelades även i början av Asylum Tour. 1990 var den tillbaka på ett par gig under Hot In the Shade Tour innan den slopades igen.

Thrills In The Night

Skriven av Paul Stanley och Jean Beauvoir. Den släpptes som singel 13 januari 1985.

Jean Beauvoir spelar bas och körar på låten. Jean hade tagits till Kiss-lägret efter att hans band the Plasmatics öppnat för Kiss på deras Creatures of the Night Tour. Låten släpptes som singel 1985 men lyckades inte ta sig in på någon topplista. En video filmades för låten. Det var Bruce Kulicks första officiella framträdande som en medlem för Kiss.

Thrills In The Night spelades endast mellan 4 december – 14 december 1984.

While The City Sleeps

Skriven av Gene Simmons och Mitch Weissman.

Heavy Pettin’ erbjöds låten 1983 men de tackade nej.

While The City Sleeps har aldrig spelats live.

Murder In High Heels

Skriven av Gene Simmons och Mitch Weissman.

Låten är den andra låten på plattan som Bruce Kulick bidrar med sitt gitarrspelande. Enligt Bruce själv så spelade han inte mycket på låten, bara ett par riff i slutet av låten.

Murder In High Heels har aldrig spelats live.

Medverkande:

 • Gene Simmons – bas/sång
 • Paul Stanley – gitarr/bas/sång
 • Mark St. John – gitarr/kör
 • Eric Carr – trummor/kör
 • Desmond Child – kör
 • Jean Beauvoir – bas/kör
 • Alan Schwartzberg – trummor (diverse trumpålägg)
 • Bruce Kulick – gitarr