Det är idag 22 år sedan KISS släppte Smashes, Thrashes & Hits.  Skivan innehåller gamla hits samt två nyskrivna låtar: Let’s Put the X in Sex och (You Make Me) Rock Hard. Balladen Beth från 1976, som Peter Criss tidigare sjungit, sjöngs istället av Eric Carr.

KISS tog kontakt med Peter Criss. De frågade om de fick spela in en ny version av Beth. Peter gick med på det. Han visste dock inte om att bandet skulle låta Eric sjunga den. När Eric hörde detta, sökte han upp Peter och bad om ursäkt. Men Peter sade att det var lugnt.

Paul Stanley ville inte ha paus under uppehållet utan drog på turné i USA. Där lirade han Let’s Put the X in Sex.

Cover_smashes_largeCover_smashes_large_rear

Producerad av Paul Stanley. Inspelad iRight Track Studios, New York City, NY, och i The Townhouse, London, England, Juni 1988.

Låtförteckning

Sida 1:

 1. Let’s Put the X in Sex – (3.48) (Stanley/Desmond Child)
 2. Crazy Crazy Nights – (3.47) (Stanley/Adam Mitchell)
 3. (You Make Me) Rock Hard – (3.26) (Stanley/Child/Diane Warren)
 4. Love Gun (Remix) – (3.18) (Stanley)
 5. Detroit Rock City (Remix) – (3.45) (Stanley/Ezrin)
 6. I Love It Loud (Remix) (Simmons/Vincent)
 7. Reason to Live – (4.00) (Stanley/Child)
 8. Lick It Up – (3.56) (Stanley/Vincent)

Sida 2:

 1. Heaven’s on Fire – (3.20) (Stanley/Child)
 2. Calling Dr. Love – (3.44) (Simmons)
 3. Strutter (Remix) – (3.38) (Simmons/Stanley)
 4. Beth (2.45) (Criss/Ezrin/Pendrige)
 5. Tears Are Falling – (3.55) (Stanley)
 6. I Was Made for Lovin’ You – (4.30) (Stanley/Mitchell/Child)
 7. Rock and Roll All Nite (Remix) – (2.56) (Simmons/Stanley)
 8. Shout It Out Loud (Remix) – (3.07) (Simmons/Stanley/Ezrin)

Let’s Put the X in Sex

Let’s Put the X in Sex är en låt skriven av Paul Stanley och Desmond Child. Låten släpptes som singel 11 oktober 1988. Låten tog sig till en 97# på Billboard Hot 100.

Let’s Put the X in Sex är en av de två nya låtarna på plattan och är en av Pauls sista låtar han skrev tillsammans med Desmond Child. Låten spelades in i Right Track Studios i New York juli 1988 under ett uppehåll från Crazy Nights Tour. Sången spelade Paul in i London medan resten av bandet var ute i Europa för deras spelningar på Monsters of Rock. Knappt någon av bandmedlemmarna är särskilt förtjusta i låten idag, men Paul har sagt att det var helt klart det bästa han kunde skriva just då.

Låten släpptes som första singel med Calling. Dr Love som B-sida. Videon till låten regisserades av Rebecca Blake. Videon filmades direkt efter att Kiss återvänt från Europa efter turné.

Let’s Put the X in Sex har aldrig spelats live av Kiss.

(You Make Me) Rock Hard

(You Make Me) Rock Hard är skriven av Paul Stanley, Desmond Child och Diane Warren. Låten släpptes som singel 3 mars 1989.

(You Make Me) Rock Hard är en låt som ingen i Kiss är särskilt förtjust i nu för tiden. Paul Stanley har berättat om det ”Jag tycker inte om låten i huvud taget. Den är för genomarbetad och alldeles för kitschig. Ärligt talat vet jag inte ens vem som spelar på den. Det var inget fin minne. Vi var verkligen ovetande vem som spelade vad”. Rebecca Blake regisserade videon till låten.

(You Make Me) Rock Hard har aldrig spelats live.