KISS 18:e studioalbum Psycho Circus släpptes den 22 september 1998. Förväntningarna var stora och skivbutiker i Sverige hade nattöppet. Samma år och datum såg kissonline.com dagens ljus.

På Psycho Circus medverkar originalsättningen för första gången sedan Dynasty 1979. Hela bandet spelar dock endast på en av låtarna tillsammans, Into the Void. Ace Frehley sjunger låtarna Into the Void och In Your Face. Den sistnämnda låten finns dock endast på den japanska utgåvan av albumet och som b-sida på We Are One singeln. Peter Criss sjunger låten I Finally Found My May vilken är skriven av Paul Stanley.

Största hiten på skivan blev titelspåret Psycho Circus. På låten You Wanted the Best sjunger alla i bandet vilket är första gången det händer i bandets historia.

I Sverige blev skivan listetta och guldskiva. En månad efter släppet, 22 oktober, sålde plattan guld med 500 000 exemplar sålda. Plattan låg länge på topplistorna men sjönk sedan tämligen snabbt.

psycho frontpsycho back

Producerad av: Bruce Fairbairn (December 30, 1949 – May 17, 1999), han är även ansvarig för dessa framgångsrika album: AC/DC’s The Razor’s Edge, Bon Jovi’s Slippery When Wet and New Jersey, Van Halen’s Balance, Poison’s Flesh & Blood, The Cranberries To The Faithful Departed and Aerosmith’s Permanent Vacation, Pump and Get A Grip.

Låtförteckning

 1. ”Psycho Circus” (Paul Stanley, Curtis Cuomo) – 5:30
  • sång – Paul Stanley
 2. ”Within” (Gene Simmons) – 5:10
  • sång – Gene Simmons
 3. ”I Pledge Allegiance to the State of Rock & Roll” (Stanley, Cuomo, Holly Knight) – 3:32
  • sång – Paul Stanley
 4. ”Into the Void” (Ace Frehley, Karl Cochran) – 4:24
  • sång – Ace Frehley
 5. ”We Are One” (Simmons) – 4:41
  • sång – Gene Simmons
 6. ”You Wanted the Best” (Simmons) – 4:15
  • sång – Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley & Peter Criss
 7. ”Raise Your Glasses” (Stanley, Knight) – 4:14
  • sång – Paul Stanley
 8. ”I Finally Found My Way” (Stanley, Bob Ezrin) – 3:40
  • sång – Peter Criss
 9. ”Dreamin'” (Stanley, Bruce Kulick) – 4:12
  • sång – Paul Stanley
 10. ”Journey of 1,000 Years” (Simmons) – 4:49
  • sång – Gene Simmons
 11. ”In Your Face” (Simmons) – 3:40
  • sång – Ace Frehley
Disc 2 (utgiven i Japan, Europa och Brasilien)

Livelåtarna är inspelade på ISA Hulman Center i Terre Haute, Indiana, December 12, 1998 och på Market Square Arena i Indianapolis, Indiana December 13, 1998.

 1. ”Psycho Circus (Live)” (Stanley, Cuomo) – 5:34
 2. ”Let Me Go, Rock ’N’ Roll (Live)” (Stanley, Simmons) – 5:33
 3. ”Into the Void (Live)” (Frehley, Cochran) – 9:10
 4. ”Within (Live)” (Simmons) – 7:57
 5. ”100,000 Years (Live)” (Stanley, Simmons) – 5:17
 6. ”Black Diamond (Live)” (Stanley) – 6:12

Det spelades in totalt 19 låtar till albumet, ”I Wanna Rule The World”, ”I Am Yours, Rear View”, ”Sweet and Dirty”, ”Carnival Of Souls”,“It’s My Life” och ”Body and Soul” var några av låtarna som inte kom med.

Psycho Circus

Psycho Circus är en låt skriven av Paul Stanley och Cuties Cuomo. Låten släpptes som singel i november 1998 och tog sig till en 1# på Billboard Hot Mainstream Rock Tracks.

Enligt Paul Stanley var Psycho Circus en svår låt att skriva för han visste att den skulle bli öppningslåten på plattan.

Läs mer här från tidigare inlägg om singeln: PSYCHO CIRCUS

Within

Within är en låt skriven av Gene Simmons.

Within är en låt Gene Simmons skrev på bas, vilket är lite av en ovanlighet. Vanligtvis skrivs Kiss låtar på akustiska gitarrer. Låten är en låt som blev över från Carnival of Souls: The Final Sessions och härstammar troligtvis från 1993/1994. Gene spelade in en demo på låten i en 8-spårs studio och visade den för bandet. Within är än idag producenten Bruce Fairbairns favoritlåt från Psycho Circus-plattan. Textidéen till låten fick Gene från en låt skriven av George Harrison, vid namn Within You, Without You. Texten var Genes försök att skriva något intellektuellt. Bruce Kulick spelar en del gitarr i introt på låten.

Within spelades live på Psycho Circus Tour 1998 – 1999 men har varit orörd sen dess.

I Pledge Allegiance to the State of Rock & Roll

I Pledge Allegiance to the State of Rock & Roll är skriven av Paul Stanley, Curties Cuomo och Holly Knight.

I Pledge Allegiance to the State of Rock & Roll är en låt som påbörjades hemma hos Curties Cuomo. Cuomo skrev melodin och bryggan till låten. Efter att varken Paul eller Cuomo lyckades avsluta låten så bestämde Paul träff med Holly Knight, och tillsammans skrev de båda klart låten. Låtens text är lite av en hyllning till rockmusiken. Paul Stanley spelar elbas i refrängerna på låten och spelar även lead gitarr.

I Pledge Allegiance to the State of Rock & Roll spelades live på ett par spelningar 2004.

Into The Void

Into The Void är skriven av Ace Frehley och Carl Cochran, och hette från början “Shakin’ Sharp Shooter” och även “Picture Without A Frame”.

Into The Void är enda låten på Psycho Circus som Ace bidrog med, även om han hade med sig mycket material när Kiss gick in i studion. Låten är också den enda låten på plattan som hela originaluppsättning spelar på och den enda som Peter Criss spelar trummor på. Karl Cochran spelade bas med Ace på hans senaste soloturnéer innan återföreningen och bidrog även till låtskrivandet. Han skrev huvud-riffet till låten och Ace skrev arrangemanget, en del ackordsföljder, bryggan och texten. Låten kom in sent under inspelningsprocessen och var en av de sista låtarna som spelades in. När väl Ace hade visat låten för bandet så hjälpte nästan alla i bandet till med att fixa till låten. Paul Stanley hjälpte till med arrangemanget och skrev den ljusa gitarr melodin i refrängen. Gene Simmons kom på namnet till låten och gav Ace ett par text-idéer. Bandet repade låten på dagen och åkte sedan in till studion och spelade in den. Låten spelades in live i studion, vilket är relativt ovanligt när det gäller Kiss låtar. Man använde den första tagningen av låten även om man gjorde fyra tagningar.

Into The Void spelades live från 1998 – 2000 men skrotades sedan till förmån för 2000 Man. Ace Frehley har spelat låten live på hans solo turné 2008 -2009.

We Are One

We Are One är en låt skriven av Gene Simmons. Låten släpptes som singel 1998 och tog sig som bäst till en 4# i Brasilien.

We Are One är en låt som är starkt Beatles-influenserad och går i samma anda som Simmons-låtarna Mr. Make Believe, See You Tonite, Great Expectations och You’re All That I Want. Gene var först osäker om han kunde spela in låten men producenten Bruce Fairbairn stöttade Simmons att ta med låten på plattan. Gene jobbade med låten väldigt länge innan han var nöjd med den och flera små textändringar gjordes. Enligt Bruce är låten tillägnad till alla Kiss-fans. Det är intressant att Paul Stanley spelar elbas på låten och att Gene Simmons spelar gitarr.

Som singel lyckades inte låten särskilt bra. Den släpptes 1998 men lyckades inte ta sig upp på top-listan i varken USA eller Storbritannien. Den lyckades komma med på en del top-listor och som bäst kom den i Brasilien där den kom på en 4# plats.

3d

We Are One har aldrig spelats live.

You Wanted The Best

You Wanted The Best är en låt skriven av Gene Simmons. Låten släpptes som singel 1999 och tog sig till en 22# på Billboard Hot Mainstream Rock Tracks.

På låten You Wanted the Best sjunger alla i bandet vilket är första gången det händer i bandets historia. Gene Simmons har berättat mer om låten ” You Wanted The Best hette från början Just Give Me Love. Just Give Me Love härstammar från 1977. Trummorna i början är stulna från Chubby Checkers låt Let’s Twist Again. Jag är ett stort Chubby Checkers fan. Jag skrev om låten rätt så drastiskt till You Wanted The Best och visade den för Bruce Fairbairn. Verserna i låten reflekterar en svår tid i bandet när alla vi fyra var stora ovänner och alla hade stora egon. Jag ville verkligen att alla i bandet skulle sjunga en rad vardera i verserna.” Det är inte riktigt känt vem som spelar gitarr på låten. Gene har sagt att Tommy Thayer spelar gitarr på låten men Tommy har sagt att det mycket väl kan ha varit Ace Frehley som spelade på låten.

You Wanted The Best har aldrig spelats live.

Raise Your Glasses

Raise Your Glasses är skriven av Paul Stanley och Holly Knight.

Raise Your Glasses är en låt där Paul återigen fick uppbackning av Holly Knight. Paul har berättat om det ”Raise Your Glasses skrev mer eller mindre sig själv. Det enda jag hade problem var att få till texten i verserna. Holly Knight förstod vad jag menade och hjälpte mig mycket med texten.” Från början tyckte producenten Bruce att låtnamnet inte höll och man försökte komma på ett bra namn men till slut bestämde man sig för att behålla det. Låten användes som b-sida till Psycho Circus singeln.

Raise Your Glasses har aldrig spelats live.

I Finally Found My Way

I Finally Found My Way är en låt skriven av Paul Stanley och Bob Ezrin.

I Finally Found My Way skrevs av Paul och Bob men låten sjungs av Peter Criss. Torts att han sjunger på låten så spelar han inte trummor på låten. Peter hade själv tagit med mycket material till plattan men Bruce Fairbairn tyckte inte att någon av låtarna var tillräckligt bra för plattan. Han bad då Paul och Bob skriva något som skulle passa Peter. Paul och Bob skrev en låt som skulle kunna passa Peters röst. Peter var mycket smickrad och nöjd över låten men han var ändå besviken över att en av hans egna låtar inte valdes. Bruce var mycket nöjd med Peters insats på låten. Han var imponerad över hur personlig Peter gjort texten trots att det inte var hans egen låt. Det var Peters idé att både Paul och Peter skulle sjunga i sticket. Bob Ezrin spelar rhodes på låten och Paul spelar bas på låten. Låten skulle ha blivit den 3:e singeln från albumet, men släpptes endast som promotion skiva.

finally

I Finally Found My Way har aldrig spelats live.

Dreamin’

Dreamin’ är en låt skriven av Paul Stanley och Bruce Kulick.

Dreamin innehåller mycket stora likheter med Alice Coopers I’m Eighteen. Så pass stora likheter att Alice Coopers skivbolag Six Palms Music Corp stämde Mercury Records, Paul och Bruce Kulick. Trots detta så vann Kiss i rätten och Kiss slapp betala. Trots detta är Alice och Kiss goda vänner, för Alice hade själv inget med saken att göra.

Låten skrevs i studion när Paul och Bruce spelade in demos. Paul kom på ett par riff och Bruce hjälpte till att sätta ihop låten till ett stycke. Paul skrev senare text och melodi. Trots att Gene inte står med som låtskrivare hade han stor del i arrangemanget av låten. Ingen var särskilt förtjust i Paul och Bruces demo-version så Gene såg möjligheter att förbättra låten. Det var Genes idé att ha lugna verser och att skippa bryggorna i den. Gene förvandlade låten från ”bra” till ”speciell”.

Journey Of 1,000 Years

Journey Of 1,000 Years är skriven av Gene Simmons.

Enligt Gene kom låten till liv under Psycho Circus sessionen när Gene skrev en ackordsföljd han tyckte om mycket. Efter det använde Gene en melodi från en äldre låt han skrivit vid namn You’re My Reason For Living. Både Gene och Bruce Fairbairn var mycket exalterade över att få in Pauls Psycho Circus melodi i låten. Till slut fick de orkestern att spela det i outrot av låten.

Journey Of 1,000 Years har aldrig spelats live.

Medverkande

Gene Simmons – bas/sång

Paul Stanley – gitarr/sång

Ace Frehley – gitarr och sång på ”Into The Void” och ”You Wanted The Best”

Peter Criss – trummor på ”Into The Void” och sång på ”I Finally Found My Way To You” och ”You Wanted The Best”

Övriga medverkande

Tommy Thayer – gitarr

Bruce Kulick – gitarrintro på ”Dreamin'”

Kevin Valentine – trummor

Shelly Berg – piano på ”I Finally Found My Way To You” och ”Journey Of 1,000 Years”

Bob Ezrin – rhodes på ”I Finally Found My Way To You”