The Originals II VIP-5504-6

Vi bläddrar vidare i skivbacken och hittar nästa raritet att skriva om, nämligen ”The Originals II”.

Om någon skiva med Kiss får samlare att vakna till lite extra så är det väl de få gånger som denna raritet dyker upp till försäljning. För många är detta den ultimata samlarskivan, och höjdpunkten i samlingen.

Jag har glömt när och var jag köpte de flesta av mina skivor, men jag kommer aldrig att glömma när jag köpte denna. ”The Originals II” var, till skillnad från den första ”The Originals”, endast en japansk specialutgåva som gavs ut i samband med Kiss andra besök i Japan i mars 1978.

Det exakta datumet för utgivningen av skivan är lite osäkert eftersom flera bud finns, men det flitigast förekommande och troligaste datumet är den 25 mars.

Den första ”The Originals” som, i Japan, gavs ut exakt ett år tidigare (25 mars, 1977) innehöll Kiss tre första studioplattor, och ”The Originals II” följde upp med studioskivorna nummer fyra, fem och sex, det vill säga ”Destroyer”, ”Rock And Roll Over” och ”Love Gun”.

The Originals II Texthäfte, svart/vit.

Som vanligt när det gäller japanska utgåvor så innehöll ett komplett exemplar av boxen flera bonussaker, förutom själva vinylskivorna. Man fick med ett svart/vitt texthäfte, ett åttasidigt häfte med färgfoton, fyra pappersmasker, det traditionella japanska OBI-bandet runt omslaget och innerkonvolut till vinylerna med samma tryck som de tre originalskivorna har på omslagen.

Framsidan på omslaget är i princip det samma som på den första ”The Originals” med (förlåt att jag säger det) ganska dåligt påmålade porträtt av Kissmedlemmarna.

Paul Stanley -The Originals II VIP-5504-6, Pappersmask, 4-färg.Gene Simmons -The Originals II VIP-5504-6, Pappersmask, 4-färg.

Ace Frehley -The Originals II VIP-5504-6, Pappersmask, 4-färg.Petar Criss -The Originals II VIP-5504-6, Pappersmask, 4-färg.

De bifogade pappersmaskerna har också beskrivits som något av det fulaste som går att få tag på som samlare, och jag får nog hålla med även där. De är förmodligen inspirerade av japansk konst men det hjälper inte. Jag har svårt att tro att Kiss själva godkände dessa missfoster innan de trycktes upp.

Serienummer på ”The Originals II” är VIP-5504-6. I likhet med de flesta japanska utgåvorna är priset mycket högt och ligger som regel runt 3 000 svenska kronor för ett komplett exemplar, men man bör veta att ”The Originals II” säljer mycket på sin kultstatus.

Skivan är faktiskt inte lika toksvår att få tag på som exempelvis ett komplett exemplar av japanska ”Love Gun” med poster, eller japanska ”Destroyer” med poster, eller många andra skivor, även om man får lägga ner lite tid och mycket pengar om man vill köpa den.

Jag har länge försökt få klarhet i om det gavs ut en så kallad ”white label promo” av ”The Originals II”. Det gjordes på den japanska ”The Originals”, och de flesta andra japanska originalskivorna. Rykten säger att det ska finnas en av ”The Originals II”, vilket låter högst rimligt, men ingen som jag har varit i kontakt med äger eller har sett någon sådan skiva, och då har jag ändå hört med många av de kunnigaste samlarna av Kissvinyl i världen.

Är det någon där ute som har denna promoutgåva så hör gärna av er. En ”white label promo” av ”The Originals II” skulle garanterat vara en både eftertraktad och svindyr raritet.

Vinylfarfar
Reporter
Kiss Army Sweden

Destroyer # 11 Juni 2004

Artikel ur Destroyer 11.