Alive II

Det finns gott om felpressar med Kiss att leta efter för den som intresserar sig för det. Den här artikeln handlar om en den kanske mest kända och eftersökta felpressade Kiss-skivan av alla, ”Kiss Alive II” med feltryckt omslag.

Efter Kiss sjätte studioalbum, ”Love Gun”, ansåg bandet att det var läge att spela in och ge ut sin andra liveplatta, vilken döptes till ”Kiss Alive II” och släpptes till försäljning på hösten 1977. Att man skulle ge ut en liveskiva var alla överens om, men inte vad den skulle innehålla.

Ursprungligen tänkte man sig att kopiera det mycket lyckade konceptet från ”Alive!” och göra en fortsättning i samma stil med låtar från skivorna ”Destroyer”, ”Rock and Roll Over” och ”Love Gun”, samlade på en dubbel-LP. Flera konserter spelades in som man sen plockade de mest populära låtarna och de mest lyckade inspelningarna från. Tyvärr kompletterade man en hel del i studio, men det är en annan historia.

Av någon anledning ansåg man tydligen inte att man hade tillräckligt med material för en dubbel-LP, så idén med att spela in en sida med nya studiolåtar föddes, vilket vi nu i efterhand kan vara tacksamma över. Det är nämligen de sista låtarna i den gamla rockiga 70-talsstilen som Kiss gjorde som grupp, innan det var dags för diverse disco- och popinfluenser att ta över.

När den slutliga produkten var klar hade man valt ut 18 (!) livelåtar till de tre livesidorna, men man ändrade sig i sista stund och reducerade antalet till 15. De tre låtar som man strök ur låtlistan var ”Take Me”, ”Hooligan” och ”Do You Love Me”.

Alive II felpress

"Alive II" med det feltryckta omslaget. Enligt Gene lyckades runt 50 exemplar lämna tryckeriet.

Vad alla förmodligen inte känner till i denna historia är att Kiss hade kommit så långt i sina planer att ge ut 18 livelåtar att skivomslagen med dessa redan hade börjat tryckas! Omslagen fick kallas tillbaka och kasseras, men av misstag lyckades några få exemplar smita ut till försäljning.

Naturligtvis fanns det inga vinylskivor pressade med dessa tre låtar på, så låtordningen på omslagen och själva vinylen stämde dåligt ihop. Det var dock så få skivomslag som hade denna defekt så det blev aldrig någon stor affär eller några direkta skriverier om det. I dag är däremot dessa omslag välkända bland samlare och mycket dyra samlarobjekt.

Hur många exemplar som finns med detta omslag är det ingen som riktigt vet, men Gene Simmons har nämnt i en intervju att det rör sig om cirka 50 exemplar. Min personliga gissning är att det är något fler eftersom jag under mina år som samlare har stött på ett tiotal och med kännedom om hur många exemplar som finns av andra sällsynta skivor så skulle jag gissa på att det finns ett hundratal av denna felpress.

En intressant iakttagelse är att de allra flesta exemplaren har en så kallad ”cut out” i form av ett avklippt hörn av omslaget. Jag har bara sett två ”oklippta” exemplar säljas och de har varit mycket dyra.

Det är möjligt att Gene har rätt när han säger att cirka 50 exemplar smet ut direkt, och sedan har kanske några hittats, klippts och givits ut i efterhand. Detta är alltså bara en tanke från mig, inget som jag kan garantera är riktigt.

En vanlig missuppfattning är att dessa skivor tillhör en promotionupplaga, men det är fel. Alla dessa exemplar är tryckta i USA, men det finns liknande felpressar från andra länder.

Bland annat har det i Mexiko givits ut en ”Alive II” som listar ”Take Me” som spår nummer två på den första sidan, så planerna på att ge ut fler låtar var förmodligen långt gångna innan de slutligen ströks.

I dag kan man få höra hur liveversionerna av dessa extra låtar lät. Många år efter att dessa låtar ströks och placerades i dammiga lager har inspelningarna dykt upp igen och givits ut på bootlegs.

Personligen tycker jag att det hade varit roligt om Kiss valt att ta med låtarna, men man kan ju inte få allt. ”Kiss Alive II” är ändå en av rockhistoriens bästa skivor och omslaget tillhör de snyggaste någonsin.

Rock on.

Vinylfarfar
Reporter
Kiss Army Sweden

Destroyer # 13 Juni 2005

Artikel ur Destroyer 13.