Casablanca/Victor VIP-6577-6580 (Japan, 4/25/79)

Ännu en gång blickar vi österut mot det lilla men ändå så fascinerande landet Japan. Få länder producerar så många och så påkostade skivor som just Japan, och detta har naturligtvis gjort att just dessa skivor betraktas av många som de mest åtråvärda samlarobjekten av alla.

Med detta i åtanke är det lite intressant att jag nu tänkte berätta om en japansk skiva som är raka motsatsen till denna fina inledning som jag nyss gjorde. Den här artikeln kommer att handla om en japansk box innehållande Kiss fyra soloskivor från 1978. Även om denna box är mycket sällsynt och eftersökt, så är den varken särskilt påkostad eller innehållsrik.

När medlemmarna i Kiss 1978 bestämde sig för att göra soloskivor stod de på den absoluta toppen av sina karriärer och betraktades som några av världens absolut största rockikoner. Förbeställningarna på skivorna var enorma och i bland annat USA tryckte man upp jätteupplagor som gick ut till återförsäljarna.

Som vi alla nog känner till så blev inte försäljningen så framgångsrik som man hade hoppats på, och stora mängder skivor blev liggande och hamnade så småningom i diverse reabackar.

I Japan var man något försiktigare och tryckte upp skivorna mer i takt med åtgången och detta är anledningen till att de japanska pressarna är så mycket svårare att hitta än de amerikanska.

I Japan insåg man snart också att den normalt intresserade skivköparen tyckte att fyra skivor på en gång var lite väl påfrestande för plånboken, och detta lär ha varit anledningen till att man kom på idén att lägga alla fyra skivorna i en box och sälja dem till ett reducerat pris.

Det man gjorde var att man tog soloskivorna, plockade bort postrarna och OBI-banden, och lade dem i en box som man sedan sålde till ett pris lägre än vad de fyra skivorna tillsammans kostade som enkelskivor.

Casablanca/Victor VIP-6577-6580 (Japan, 4/25/79)

Boxen är svart med en röd och gul Kisslogo på framsidan, samt skivdistributören Victor Records & Tapes vita logo längst ner till höger. Baksidan pryds av de fyra soloskivornas omslag i färg.

Boxen öppnas i överdelen och den är bara marginellt större än skivorna som ligger i. Skivorna har vanliga hårdpappomslag med samma serienummer som originalskivorna (Paul VIP-6577, Gene VIP-6578, Ace VIP-6579 och Peter VIP-6580) och det är inget som antyder att de skulle vara tryckta till en box. Boxen i sig saknar serienummer.

Min historia om soloboxens tillkomst kommer säkert många att protestera mot, eftersom så gott som alla boxar som cirkulerar innehåller både posters och OBI-band. Men det är ändå den mest troliga förklaringen som man kan få ut av den knapphändiga information som finns om boxen.

Var klara över att om man nu tycker att de japanska soloskivorna i sig är svåra att hitta så är det inget mot denna box. Den kan inte vara såld i många exemplar och de flesta boxarna som finns ute har troligen ”förbättrats” genom åren med inköpta kompletta soloskivor eftersom man har utgått ifrån att skivorna skulle vara lika generöst utrustade som enkelskivorna.

Paul Stanley VIP-6577

Ace Frehley VIP-6579

Få vet med säkerhet vad ett fabriksnytt exemplar innehöll, men det är ändå logiskt att tänka sig att skivorna i boxen saknade OBI-band eftersom dessa finns till för att marknadsföra skivan och därmed saknar de funktion i en box. Avsaknaden av posters förklaras, som tidigare nämnts, med att kostnaden skulle hållas nere.

En mycket intressant men svårbekräftad detalj om boxen är att den eventuellt ska ha innehållit ett fyrsidigt svartvitt informationshäfte. Informationen kommer från en artikel där en samlare berättar att han hittade häftet i en box.

Tyvärr äger jag inget eget exemplar av detta häfte så jag kan inte visa någon bild av det men jag vet att det har en sida för varje skiva med skivomslag, låtlista och information om skivorna på japanska.

Det råder ingen tvekan om att detta häfte existerar, men det är mer osäkert om det hör till boxen eller om det är någon form av promotionmaterial från skivbolaget som av misstag har letat sig ner i en av boxarna.

Peter Criss VIP-6580

Gene Simmons VIP-6578

Jag har själv stött på ett tiotal boxar genom åren (cirka hälften till försäljning och resten beskrivna i diskografier) och det är bara denna enda gång som häftet omnämnts, så min gissning är att det inte ursprungligen fanns med i boxen, men osvuret är som alltid bäst.

Har ni någon gång turen att hitta ett exemplar av boxen till salu så lär ni få räkna med ett pris på flera tusenlappar. Tveka inte för länge om ni är intresserade, det finns gott om samlare som letar efter denna raritet, och det är inte säkert att chansen någonsin kommer tillbaka.

Vinylfarfar
Reporter
Kiss Army Sweden

Destroyer # 13 Juni 2005

Artikel ur Destroyer 13.