”The Best of Kiss” MP1483 Great Rock Artists 4 / Manufactured by Polystar CO. LTD ”The Best of Kiss” MP1483 Great Rock Artists 4 / Manufactured by Polystar CO. LTD ”The Best of Kiss” MP1483 Great Rock Artists 4 / Manufactured by Polystar CO. LTD

De flesta skivor som man samlar på ingår i någon form av grupp eller serie av skivor, men i bland stöter man på titlar som inte ser ut att passa in någonstans. Denna artikel handlar om en sådan skiva, den japanska ”The Best of Kiss”.

För några år sedan läste jag om en udda vinylskiva från Japan med titeln ”The Best of Kiss”. Några år senare fick jag möjligheten att köpa ett exemplar så jag tömde plånboken och slog till direkt. Det jag fick hem var en skiva som på många punkter skiljer sig från alla andra skivor i min samling.

Omslaget pryds av ett ringmönster som möjligen ska föreställa partikelbanor eller något liknande. Mönstren är röda med inslag av gult, grönt och blått mot svart bakgrund. Skivans titel står tryckt med ganska stor stil längst upp till vänster tillsammans med en Kisslogo i rosa som inte liknar de vanligast förekommande. Logon har runda s och bokstäverna är av en typ som jag inte har sett på andra skivor.

Längst ner till vänster står texten ”Great Rock Artists 4” vilket indikerar att den kan ingå i någon form av serie med andra grupper. Längst upp till höger står skivans serienummer, MIP 1483, vilket även skivans etiketter är märkta med. Baksidan av omslaget är täckt med en massa japansk text mot vit bakgrund samt en rosa ruta med en liten gruppbild i svart från Dynastytiden, samt låttitlarna på engelska och japanska.

Även baksidan är märkt med texten ”Great Rock Artists 4” i stor stil längst upp medan man längst ner hittar texten ”manufactured by Polystar CO. LTD”. Det finns också en tryckt prisuppgift på 2 000 yen vilket jag tycker låter mycket för en skiva vid denna tidpunkt. Enligt etiketterna som är av standard Casablanca Filmworks-modell är skivan utgiven 1982.

Med i konvolutet finns ett enkelt ensidigt textblad men så väl mitt exemplar som det första jag läste om saknar OBI-band, vilket annars brukar finnas på så gott som alla japanska LP-skivor.

Spåren på skivan är på sidan ett: ”Shandi”, ”Shout It Out Loud”, ”Beth”, ”Detroit Rock City” och ”I Was Made For Lovin’ You”, samt på sidan två: ”Talk To Me”, ”Calling Dr Love”, ”Hard Luck Woman”, ”Strutter ’78” och ”Love Gun”.

Vad är då detta för en skiva? Jag har hört två historier om skivans ursprung. Den första är att det är en promotionskiva som skivbolaget tryckte upp och skickade ut till olika radiostationer i Japan. Denna förklaring tror jag inte på eftersom det inte finns något på skivan som tyder på att det skulle vara en promo och det förklarar inte övriga texter som till exempel ”Great Rock Artists 4”.

Om det hade varit en promo som skickats ut till mängder av radiostationer skulle den troligen vara vanligare på marknaden än vad den är. Den andra förklaringen är att detta var en skiva som bara gick att beställa via postorder i Japan och att den aldrig såldes i någon butik. Detta skulle kunna förklara varför den saknar OBI då den finns till för att marknadsföra en skiva och den skulle knappast fylla någon funktion på en skiva som inte ska stå framme i en affär.

Jag utesluter inte att det kan ha funnits ett OBI-band på från början, men jag skulle bli förvånad om så var fallet. Förklaringen med postorderförsäljningen kan också förklara varför den är så oerhört sällsynt som den är. 1982 var Kiss popularitet på stark tillbakagång och att då ge ut en samlingsskiva som man var tvungen att beställa var knappast någon smart idé.

Om man dessutom tänker på att det ju faktiskt gavs ut en annan samlingsskiva samma år vid namn ”Killers”, vilken var mycket enklare att få tag på i vanliga skivaffärer, hade ett snyggare omslag och dessutom knappast var dyrare än ”The Best of Kiss”, så kan man fråga sig vem som orkade bry sig om att beställa denna. Den såldes troligen inte i många exemplar.

Hur många exemplar som finns vet jag inte men jag vet att den inte bara räknas som en av de mest sällsynta japanska Kiss-skivorna utan även en av de absolut svåraste LP-skivorna överhuvudtaget som går att hitta med Kiss. Som vanligt vill jag inte spika något pris men man får räkna med flera tusenlappar om man skulle ha turen att hitta denna raritet. Omslaget hör väl inte till de roligaste eftersom det saknas en ordentlig gruppbild i färg, men det är ändå en mycket intressant skiva att ha i samlingen.Take care.

Vinylfarfar
Reporter
Kiss Army Sweden

Destroyer # 15 Mars 2006

Artikeln ur Destroyer 15.