Kiss 1984 Hovet

Och så var det dags för Stockholm. Efter lilla Olympen skulle Kiss inta det anrika Hovet. Inget kunde gå fel. Eller?

Det är roligt med fadäser, de gör konserter levande och även om vissa grejer kan vara tråkiga att uppleva live så kan de anta närmast mytiska proportioner bland bootlegsamlare i efterhand. Vad gäller Kiss finns det ganska många roliga incidenter bevarade vilket är naturligt när man spelat så många spelningar. Ibland rör det sig bara om att Paul tar över sången i Black diamond, någon gång funkar inte någon av gitarrerna och ibland är någon av medlemmarna helt ute och cyklar vad gäller själva spelandet. Och några gånger får vi njuta av Genes totala oförmåga att komma ihåg texter. Det är såklart inte jättekonstigt att han inte kan alla andras men han har ju för bövelen inte sjungit vare sig War machine eller Domino rätt någon gång heller. Idag ska vi dock bara tala lite om Stockholm 1984.

Detroit rock city drar igång. Paul sjunger några rader i versen men fastnar olyckligt med benet mellan två monitorer. Gene upptäcker detta och ser sin chans. Kanske har han under en längre tid närt en önskan att få sjunga låten själv. Kanske har han aldrig gillat originaltexten. Kanske tycker han att han har en bättre version. I vilket fall så hastar han fram till mikrofonen och tar ton, och Detroit rock city föräras två textrader som aldrig tidigare sjungits. De kommer heller aldrig att användas igen.

”It’s nine o’clock and I’m on the road. I feel so high I just can’t get [the phone?] (ohörbart mummel)”.

Det är precis dylika små incidenter som livar upp en spelning. Det händer ett par grejer till under Stockholmsgiget, bl.a. kastar någon upp någonting på scenen innan Creatures of the night varpå Paul fnissande utbrister ”nothing like having scumbags thrown on the stage”. När boken ”Kiss I Sverige” skrevs var det ingen som kunde dra sig till minnes vad detta handlade om. En pigg läsare har dock hört av sig och hans minnesbild är klar: någon kastade upp ett par uppblåsta kondomer på scenen. Sedär, ytterligare ett mysterium löst.

/Alex