Tidningen Poster var långt ifrån den enda tidningen för Kissfantaster i Sverige under 70-talet. I dess kölvatten dök det upp diverse andra tidningar som i dag kan intressera samlare. Förlagen AB Pop-Press i Landskrona gav ut en mängd tidskrifter där Pop Expres var den som gjorde mest väsen av sig.

Popexpress 4/77

Pop Expres (ja, det stavades bara med ett s!) var en blek kopia av Poster, samma format fast med något färre sidor. Den gavs ut under åren 1976 och 1977. Man skröt med att vara nordens största idoltidning, vilket var ren lögn. Man låg långt efter Posters försäljningssiffror, vilket gör att affischerna i dag är lite knepiga att hitta.

Sussi nr 03-77

Samma förlag gav också ut Sussi, en traditionell poptidning i A4-format, som även den kom ut under 1976 och 1977. Det förekommer Kiss i några nummer, bland annat några A4-bilder på Gene. En riktig höjdare är nummer 3-77 som pryds av självaste Gene på omslaget, i samma nummer fanns även ett tvåsidigt svartvitt Kissreportage. Sussi trycktes precis som Pop Expres i Danmark, men i fallet Sussi, såldes den även där, då med dansk text!

Dansk posterspecial

Det gavs också ut en mängd olika postertidningar. Detta var en A4-tidning som när man vek ut den bildade en stor poster i A1-format, typ Teenstar i USA och MP i Holland. Förutom en mängd tidningar med olika djur och med popband som Sweet, Slade och Osmonds, kom det som ni kanske förstår även ut en med Kiss.

Även denna hade Gene på omslaget och de flesta bilderna var livebilder på Kiss i Alivedräkterna. Det är inte helt omöjligt att dessa togs under Kiss Europasväng våren 1976, men det är bara en personlig fundering.

Samtliga postertidningar har dansk text på framsidan, vilket tyder på att de var anpassade för den danska marknaden. Det fanns dock möjlighet att beställa dem genom Sussi, och på detta vis spreds tidningen till Sverige. I dag är denna Kiss-special ganska svår att hitta, men den har dykt upp några gånger på auktionssidan Tradera under det senaste året, så det finns hopp att hitta den.
Jag köpte förresten mitt exemplar just på Tradera nu i somras!

Go nr 06-74

Slutligen kan jag nämna ytterligare en poptidning, som dock låg på ett annat förlag. Den hette kort och gott Go, och var precis som Sussi i A4-format. Anledningen till att jag nämner den här, är att den med stor säkerhet publicerade den allra första artikeln om Kiss i Sverige. I julinumret 1974 fanns en artikel med rubriken: ”Kiss – ett glitterrockband från New Yorks undre värld som kommer med stormsteg!”

Här beskrevs Kiss som djävulens lärjungar som härjade på de mest beryktade undergroundklubbarna i New York. Här berättades även om Genes eldflammor som träffade en stackare i publiken, som sedan blev utburen medan har tog sig om sitt brinnande huvud – dödskyssen!

Detta var en del av de svenska 70-talstidningarna, och kära läsare, det finns mer. Jag vill rikta ett stort tack till Martin Öberg för ovärderlig information.

Popexpres nr 01-76

Popexpres nr 03-77

Popexpress nr 07-77

POP EXPRES
01-76 – Kissposter (A2)
02-76 – Abbaspecial
03-77 – Geneposter (A2)
04-77 – Ingen Kissposter
05-77 – Ingen Kissposter
06-77 – Ingen Kissposter
07-77 – Kissposter (A2)

Martin Sandström
Reporter
Kiss Army Sweden