Kiss 1977

Kiss andra liveskiva kom att heta ”Alive II”. Den spelades enligt konvolutet och medlemmarna själv in i Los Angeles över tre kvällar i augusti 1977 och innehåller endast låtar ifrån de då tre senast utkomna skivorna. Där skulle historien kunna sluta men gör det icke. Är det något jag har lärt mig genom åren så är det att saker och ting sällan är hur de först verkar, och historien har berättat för oss att Kiss tillhör ett av de banden som släppt massor av liveskivor utan att egentligen ha släppt en enda. ”Alive II” är inget undantag, med sina 15 livelåtar är den ett entimmesbevis på förhållandevis bra manipulering av fansens öron. Men jag går för fort fram.

Fråga

Varför skulle inte hela liveskivan vara inspelad i Los Angeles över tre kvällar i augusti 1977? För att besvara frågan bör följande faktorer beaktas grundligt:

1. Kiss ändrade YTTERST sällan i setlisten i mitten av en turné som headline på 70-talet. Detta märks klart och tydligt på alla bootlegs som finns ute från 1976 och framåt. Ändå innehåller ”Alive II” tre låtar som INTE spelades live under turnén, ej heller över dessa kvällar. En av dessa är ALDRIG spelad live, en annan spelades inte på turnén och en tredje spelades endast ett fåtal gånger, dock nästan ett år tidigare. Men detta är såklart överkurs, för att hänga med här bör man ha hört en hel del konsertinspelningar.

2. Kiss lät inte bra live. Säga vad man vill om Kiss på 70-talet, men den som säger till mig att de lät fantastiskt bra live och grundar detta uteslutande på ”Alive!” och ”Alive II” har fel. Kiss var då och är idag ett visuellt band, och det visuella var viktigare än musiken på många sätt. Detta märktes självklart på liveinspelningar, när man plötsligt inte har något att titta på så låter Kiss ganska uselt emellanåt, riktigt uselt efter 1977. Därför polerades ”Alive!” och ”Alive II” självklart upp så att man skulle få illusionen av att Kiss dessutom lät superbra.

Om man sakligt och objektivt bedömer dessa två faktorer samt ser till de inspelningar som finns så ser man snart att om ”Alive!” är ett mysko projekt med många skelett gömda i fissmollen så är ”Alive II” ett veritabelt mordfall värdigt Hercule Poirots utredande! Och om någon vill vandra vidare ovetande om hemligheterna som gömmer sig på skivan så uppmanar jag den personen att sluta läsa här. Ibland är okunskapen saligare än vetskapen även om jag personligen tycker att sådant här är väldigt kul att rota i. Jag väljer därför att fortsätta.

Vi fick veta för ganska länge sedan att Kiss planerat en liveskiva inspelad i Japan 1977 endast för den japanska publiken. Eddie Kramer fanns på plats och spelade in Tokyospelningarna. Dessa skivsläppsplaner skrotades dock till förmån för en internationell liveskiva som kom att bli den vi i gängse tal kallar ”Alive II”. För bara några år sedan läckte så helt plötsligt den ”japanska” liveskivan ut som ett kålhuvud ur intet och berättade för oss hur ”Alive II” faktiskt kunde låtit. För är det något som ”Alive II” lider av så är det usel produktion, publiken låter loopad på stora delar av skivan (alltså ett kort klipp som körs om och om igen, hela tiden…) och Kiss låter VÄLDIGT polerade. Men denna tidigare outgivna lilla läckerbit som fick bootlegnamnet ”Lost Alive II” (av vissa åtminstone, den har säkert tusen namn i traderkretsarna…) är betydligt bättre mixad. Instrumenten ligger närmre örat i mixen och det är mer riv och klös i låtarna än vad ”Alive II” har i sina versioner. Återanvändning är som bekant på tapeten idag 2004, men Kiss skulle visa sig ha varit tidiga med detta. De hade en färdigmixad produkt som skrotades men ”man kan ju inte ha betalt för ingenting” tyckte de väl, så en hel del av den skivan användes till ”Alive II”.

Paul Stanley 1977

Analys

Följande analys har jag gjort själv så förutsättningslöst jag kunnat. Jag har ju inget att bevisa, vare sig för läsaren eller för mig själv, jag ville bara få vetskap. Jag använde mig av följande inspelningar vid analysen :

1. ”Alive II” – remaster CD:n som kom för några år sedan.

2. En version av den japanska outgivna liveskivan, min version bär namnet ”Alive IIb”.

3. ”Sneak Attack” – dubbel-LP-bootleg som innehåller en fullständig setlist ifrån Los Angeles 1977 men som är inspelad över minst två kvällar. Efter att alla i alla år har trott att det var en inspelning ifrån ett enda gig visade det sig för några månader sedan att den kommer ifrån flera.

Alla låtarna på ”Alive II” är inte med i analysen eftersom ”Alive II” och ”Lost Alive II” inte har exakt samma låtar, ”Love Gun”-skivan var ju inte släppt vid tidpunkten för japaninspelningarna 1977. Läs och begrunda och jämför själva, jag betraktar inte min analys som den definitiva i ämnet utan vill väldigt gärna diskutera analyserna med fler människor som gjort sig samma möda och besvär. Det finns säkert brister i min redovisning. Men det erkänner jag aldrig :).

Peter Criss 1977

Förkortningar : A2 (Alive II), L2 (Lost Alive II) samt LA (Los Angeles)

1. Detroit Rock City. Det som slår mig först är att A2-versionen INTE är inspelad på Love Gun-turnén eftersom den gick ruskigt snabbt på den turnén, jämfört med hur den låter på A2. Låten har däremot exakt samma tempo som L2-versionen, även om det inte är samma version. Det kan alltså vara en av två saker: en nyinspelning ifrån soundcheck eller studio eller en Japaninspelning som INTE användes till L2.

2. Ladies Room. A2-versionen kan mycket väl vara ifrån LA, det är inte samma version som på L2. Dock har jag funderingar kring tempot eftersom jag tycker att låten gick lite snabbare i LA än på A2, men det kan vara mina öron som spökar.

3. Makin’ Love. A2-versionen har exakt samma grund som L2, trummorna är samma och delar ur sången är samma. Däremot är andra delar av sången nyinspelade i studio och även gitarrsolot är tillrättalagt. LA-versionen på denna går mycket snabbare än vad A2-versionen gör och är således inte ens påtänkt att vara källan.

4. I Want You. Och nu blir det intressant. Vi kan direkt utesluta att A2-versionen är ifrån LA, den gick alldeles för snabbt i LA. Däremot är det EXAKT samma version på L2 som på A2. Vad som gör denna så intressant är att i Kissboxen finns EXAKT samma version med EN GÅNG TILL och kallas för soundcheckinspelning. Skulle de alltså redan på japanturnén ha spelat in soundchecks för eventuell användning på liveskiva? Det tror jag inte. Boxversionen är enligt mig inget annat än en råmix där man tagit bort publikljudet, alternativt använt sig av två inspelningar eftersom jag tycker att de sista 30 sekunderna av boxversionen har annan karaktär än resten av låten. Denna skall jag fortsätta att lyssna på och analysera och jag ser fram emot kommentarer av läsarna!

5. God Of Thunder. LA går aningen fortare än både A2 och L2 men A2 och L2 är inte samma. Kanske i grunden en riktig LA-liveinspelning, tempot kunde variera ifrån kväll till kväll också och bör inte ses som enhälligt bevis på fusk. Sången är dock märkbart nypålagd, speciellt Paul i refrängen.

6. Beth. A2 och L2 är exakt samma version, till och med originalmixen från den outgivna japanska skivan behölls på denna låten vilket är extremt påtagligt vad gäller publikens jubel, först när låten börjar och sedan igen när Criss kommer in och sätter sig på pallen. Däremot har man klippt bort hans sista ord ”Thank you Tokyo” på A2. I wonder why…

7. Shout It Out Loud. LA är direkt utesluten, den går så snabbt där så att Ace knappt hinner med. Däremot så är A2 och L2 exakt samma version grundmässigt. Sången är nypålagd men trummorna är samma intill minsta lilla detalj.

Det är dessa sju låtar som återfinns på både A2 och L2, och av dessa är det alltså endast ”Ladies Room” och eventuellt (fast jag tror det personligen inte) ”God Of Thunder” som är inspelade EFTER Japanturnén.

Kiss 1977

Funderingar

Som avslutningskuriosa kan följande också följande funderas kring vad gäller ”Alive II”:

1. Låtordningen. Varför lade man ”Detroit Rock City” först när i princip hela Love Gun-turnén inleddes med ”I Stole Your Love”? Och varför saknar ”I Stole Your Love” MASSOR med takter i början (som spelades när Kiss åkte ner mot scenen i hissarna). Är denna också tillverkad i studio?

2. ”Tomorrow And Tonight” spelades in i studio i september 1977, samma dag som ”Larger Than Life”. Är Ace ens med på inspelningen?

3. ”Hard Luck Woman” spelades endast live vid några enstaka tillfällen i nov/dec 1976. ”Alive II”-versionen är ett falsarium.

4. ”King Of The Night Time World” var inte spelad live sedan den tolfte september 1976. ”Alive II”-versionen är ett falsarium.

5. Varför kunde man inte skriva ut Los Angeles Forum och Tokyo Budokan Hall på skivkonvolutet? Och varför skriva något överhuvudtaget när tre låtar inte ens är live? Trodde de verkligen att ingen i publiken skulle komma ihåg vad de hört på konserterna?

6. ”Take Me” som är med på skivan ”You Wanted The Best” är inte samma version som på ”Lost Alive II”, och kan alltså vara ifrån Los Angeles 1977. Sången är dock nypålagd 1995.

Med detta lämnar vi ”Alive II”. En bra liveskiva med bra versioner av låtarna, bara tragiskt omljugen i många år.

Alex Bergdahl
040916
–nynnades på Shock me–

Fakta

Alive II

Alive II (utgiven 29/10 – 1977) , LP: NB 7027, Kassette: NB 17027

A

01. Detroit Rock City (3:56) (Stanley/Ezrin)
02. King of the Night Time World (3:05) (Stanley/Ezrin/Anthony/Fowley)
03. Ladies Room (3:14) (Simmons)
04. Makin’ Love (3:13) (Stanley/Delaney)
05. Love Gun (3:40) (Stanley)

B

06. Calling Dr. Love (3:35) (Simmons)
07. Christine Sixteen (2:45) (Simmons)
08. Shock me (5:51) (Frehley)
09. Hard Luck Women (3:06) (Stanley)
10. Tomorrow and Tonight (3:25) (Stanley)

C

11. I stole your Love (3:35) (Stanley)
12. Beth (2:24) (Criss/Penridge/Ezrin)
13. God of Thunder (5:16) (Stanley)
14. I want you (4:14) (Stanley)
15. Shout it out loud (3:39) (Simmons/Stanley/Ezrin)

D

16. All American Man (3:13) (Stanley/Delaney)
17. Rockin’ in the USA (2:36) (Simmons)
18. Larger than life (3:59) (Simmons)
19. Rocket Ride (4:07) (Frehley/Delaney)
20. Any way you want it (2:33) (Clark)

Lost Alive II

Lost Alive II

01. Detroit rock city
02. Take me
03. Ladies room
04. Do you love me
05. Makin´ love
06. I want you
07. God of thunder
08. Cold gin
09. Beth
10. Shout it out loud
11. Rock and roll all nite

Sneak Attack

Sneak Attack – Los Angeles, Forum 25/8 – 1977

01. I stole your Love
02. Take me
03. Ladies room
04. Firehouse
05. Love gun
06. Hooligan
07. Makin´love
08. Christine Sixteen
09. Shock me
10. I watnt you
11. Callin’ Dr Love
12. Shout it out load
13. God of thunder
14. Detroit rock city
15. beth
16. Black Diamond