Vi står på tidströskeln som skulle komma att dela Kissfansen i två läger. Dels de som accepterar bandets mångfacetterade och föränderliga musikstilar, dels de som vägrar ha något annat än originalmedlemmar i bandet, oavsett spelkvalitet och som dessutom kräver att bandet måste spela tung hårdrock. Vi har hamnat vid denna tröskel efter att Kiss släppt ett par skivor ”som inte är så tunga som Destroyer”, de har bytt ut två originalmedlemmar och de har alldeles nyligen spelat in och släppt försäljningsfiaskot ”(Music From) The Elder”. Många fans lämnade Kiss redan 1979 efter ”I Was Made For Lovin’ You”, andra föll bort vid ”Unmasked”, men det stora bortfallet skedde vid ”The Elder”. Kiss tog på sig kritiken och spelade in ”Creatures Of The Night”, den i särklass tyngsta och elakaste skivan bandet någonsin spelat in.

Kiss 1982

Tyvärr kom inte de där ”gamla” fansen tillbaka, de verkade ha lämnat bandet för alltid (men visst var det de som blev allra lyckligast när Criss och Ace kom tillbaka 1996?). Kvar stod Kiss 1982 med en bråkdel av sina glansdagars fans, och var på väg att inleda en turné.

Creaturesturnén 1982/83 är en av de mest mytomspunna då det länge saknats videomaterial i den omfattning som senare (och tidigare!) turnéer är bevandrat med. En icke komplett privatfilm samt en icke komplett TV-filmning var allt vi fick leva med i många år. På senare år har det dock dykt upp ytterligare en privatfilm (möjligtvis en semiauktoriserad filmning…) samt en del 8mm-filmer. Däremot har det länge funnits audioinspelningar ifrån turnén, de allra flesta tyvärr i riktigt usel kvalitet. Inte många turnéer lider genomgående av så hemsk inspelningskvalitet som just Creatures, alla som hört Rochester eller Glens Falls vet vad jag mumlar om. Men vi lever i IT-åldern, det har börjat dyka upp masterkopior på CD-R som inte längre degenereras i kassettbyten, och på så sätt har åtminstone några av de tidigare hemskheterna tillrättalagts.

Kiss 1982

Sioux City då? Jo, när boken Kiss Alive Forever kom ut, med alla bandets turnédatum, setlistor och eventuella inspelningar nedskrivna, höll jag på att sätta kaffet i vrångstrupen. Inte för The Daisy 73 (som vi redan visste var inspelad), inte ens heller för New Orleans 76 (som är den enda inspelningen som finns med ”Hard Luck Woman” live!), cool må den dock vara. Nej, det som gjorde att jag drog kalsongerna över huvudet och gällt ropade ”Frekvenshäst! Frekvenshäst”, var Sioux City 821230. Först läste jag setlisten, den innehöll det längsta kända Creaturessetet med en VÄLDIGT obskyr låt inkluderad. Dessutom var den fanimej INSPELAD! Gudars skymning och moster Stinas fläskhare!

Naturligtvis var detta en i Kissvärlden kallad ”rare recording”, och de jag stötte på som hade den vägrade släppa den. En solig (eller regnig, spelar det någon roll?) morgon surfade jag som vanligt runt på Das Net och kollade in en kanadensisk polares uppdateringar. Och där fanns den i all sin glans… Inget omsvep, inga krusiduller, det tog en vecka sedan lät det schwipp (?) i brevlådan och den Bergdahlska lyckan var i det närmaste total. Ljudet är dåligt, för att inte säga uselt, men vem i hela helvetet bryr sig? På hög volym tog jag så del av en av de mest intressanta inspelningarna med Kiss som överhuvudtaget existerar. Det andra giget på Creaturesturnén, med flera ovanliga låtar, innan Kiss förstod att allt började gå käpprätt åt Helsinki. Och här följer min recension, låt för låt:

Kiss 1982

Sioux City , IA – Municipal Auditorium 821230

Kvalitet: Eventuellt. Beror på hur man ser det.

1. Intro

Inte mycket att orda om. Det där fläskiga ljudet av maskineri som körs fram följt av ”Aaaalright Sioux City…”

2. Creatures Of The Night

En av de bästa inledningslåtarna bandet haft, här i en fantastiskt rå version.

3. Strutter

Lite skojig placering av denna som bara spelades sporadiskt på turnén i övrigt. Snart skulle ”Detroit Rock City” bli andralåt, och OM ”Strutter” spelades var det som ett extranummer. Bra version, inte lika hetsigt snabb som 1980 utan det låter mer 1975/76 över arrangemanget. Solot är svårt att höra, men det lilla som hörs låter okej. För att vara Vinnie, åtminstone.

4. Calling Dr Love

En schysst version av en låt jag aldrig gillat live. Man hade dragit ner på tempot även på denna, ett vettigt drag av bandet då de senaste turnéerna ofta såg bandet spela de äldre låtarna i speedmetalversioner. Ett av de få Vinniesolo i en av de gamla låtarna jag faktiskt tycker om.

5. Firehouse

Denna bibehöll till viss del det snabbare tempot, men det märks knappt. Det slår mig plötsligt här hur jäkla bra det låter! Det går att plocka ut tre gig ifrån turnén där bandet kanske inte var i högform, men detta gig måste vara ett av de tre bästa på många år! De låter hårda, inspirerade och framförallt hungriga. Hungern i Kiss livespelningar är det som saknades länge efter denna turné, i mina ögon skulle det dröja ända till 1987/88 innan de blev riktigt intensiva igen.

6. I Love It Loud

Fräckhet nummer ett! Paul tyckte efter en handfull konserter 1982/83 att låten var släpig och lång, det är därför bandet kortade ner denna med en halv vers. Men här får vi alltså hela den andra versen, vilket gör den intressant ur liveperspektiv (däremot håller jag med Paul, har aldrig gillat denna speciellt mycket).

7. Cold Gin

Apropå släpig och lång… Varför denna låt överlevde när Ace Frehley slutat är för mig ett mysterium, och varför Gene gillade att sjunga om sprit är ännu mer helmysko. Det fanns betydligt bättre Acelåtar att välja mellan om man nu ville köra en sån, ”Parasite” med denna sättning hade mördat allt och alla. Men strunt i det, låten låter okej och går i ett vettigt tempo.

8. Keep Me Comin’

Satan, nu åker kalsongerna på huvudet igen. Frekvenshäst, frekvenshäst!! Att Kiss skulle spelat denna live var, innan boken jag nämnde ovan kom ut, en otänkbarhet. Att det skulle finnas inspelat var ännu mer otroligt. Ändå sitter jag här nu, med en kanonbra version av en av mina favoritlåtar ifrån Creatures. Och varför i hela Skellefteå spelades inte denna efter detta giget? Det låter så satans bra så håret reser sig varenda gång jag hör den! Detta är alltså den enda kända gången som Kiss spelade denna live, men de lär ha kört den även på första giget dagen innan Sioux City. Synd och skam att ”I Love It Loud” överlevde, men inte denna. Värt att notera: avslutningen på låten användes senare i ”Exciter” på ”Lick It Up”-skivan.

9. War Machine

Ytterligare en bra version på en Creatureslåt. Fan att de inte körde Europa på denna turné. Redan på Lick It Up-turnén hade den nytända gnistan till mångt och mycket släckts.

10. I Want You (med Vinnies solo)

För ovanlighetens skull rotade Kiss lite i backkatalogen och hittade en filur man inte kört sedan 1978. ”I Want You”, en av mina favoriter ifrån ”Rock And Roll Over”, fick som sista gamla låtframplockning fram till 1987 en plats i setet på hela Creaturesturnén! Fantastiskt roligt. Däremot var solot förändrat ifrån uppdelningen först Paul/sedan Ace (Vinnie) till endast Vinnie. Detta skulle återkomma när låten åter fanns i setet 1990. Trist, med tanke på att jag tycker Pauls del av solot är kanonbra. Låten innehåller även Vinnies hemska ensamsolo, samt Pauls ”call and response” med publiken i slutet.

11. Rock And Roll Hell

Jajemen! Och varför plockades denna bort då? Jag kan se det blåa ljuset sakta dimma ner hela scenen i början av denna underbara låt! Precis som ”Keep Me Comin’” skulle denna inte överleva länge, den spelades dagen efter i Rockford, men är sedan dess bortglömd. För jävligt helt enkelt. Men kunde de köra ”Do You Love Me” (urk…) på alla gig mellan 1996 och 2003 kan de väl köra denna på alla gig mellan 2004 och resten av framtiden?

12. I Still Love You

Även om denna länge för mig inte var någon favorit så har jag på senare (jaja, äldre då) dar lärt mig uppskatta denna. En del av myten för mig att det finns ingen komplett sminkversion av låten på video, endast en och en halv minut finns (Sao Paulo) och där ser det grymt ut! Kanske därför som jag tycker att versionen från Creaturesturnén är den bästa…

13. Shout It Out Loud

Denna kördes i början av turnén t.o.m. januari, men försvann sedan. Tyvärr kom det inte in någon annan tidigare bortplockad låt i dess ställe. Kunde man inte tagit in ”Keep Me Comin’” i stället? Hmmph. En bra version dock, av en låt som aldrig förändrats oavsett turné.

14. God Of Thunder (med Genes och Erics solo)

Denna fick ett uppsving i och med att Genes solotjofräs blev betydligt coolare med den nya scenen och de nya dräkterna. Inget flygande, bara blod och läskigheter. Låten går dessutom i ett ganska vettigt tempo, inte det snabba 78/79-tempot i alla fall. Det kan vara värt att notera att Erics solo ingick i låten vid det här stadiet, precis som tidigare. Detta skulle dock förändras efter Rockfordgiget, dagen efter Sioux City, då Erics solo placerades precis innan ”War Machine”.

15. Love Gun

Inleds för första gången med en fånig snuskhistoria som Paul tyckte att han skulle berätta för att verka tuff. Han har dock på senare dar erkänt att allt sånt snusk kändes dumt, speciellt när han berättade historierna i New York-området, där satt nämligen hans föräldrar allt som oftast i publiken. En bra version av en idag ganska uttjatad låt. 1982 var den dock bara fem år gammal, och bandet var fortfarande tämligen inspirerade när de körde den.

16. Black Diamond (med Pauls solo)

Paul inleder med ett fullskaligt solo på denna turné och tre framöver. Det var inte så mycket solo som blandade ackord och publikposer, men ändå! Dessutom innehöll solot en del av det som skulle bli solot i ”Lick It Up”. Solot flyttades dock snart till precis innan ”I Want You” där det skulle förbli resten av turnén. ”Black Diamond” anno 1982/83 var en veritabel fest i bomber och fyrverkeri där bandet i slutet ställde sig på kanontornets framdel, framför trumsetet, och åkte runt på scenen och sköt ner högtalare ifrån ljusriggen. Efter detta sprängde man bomber så att det skulle se ut som om scenen sprängdes i bitar. Och Dio slogs med en upplåsbar drake. Ja, jag säger då det. Vart tog mitt 80-tal vägen? Den vackra instrumentalcodan som bandet brukade köra när de åkte runt på tanken var nog inte färdig i Sioux City dock, den spelades åtminstone inte.

17. Rock And Roll All Nite

Den enda låten på inspelningen som inte är komplett, tur det inte var någon av de sällsynta låtarna. Det är lite småskoj att höra Gene fortsätta i andra versen när Paul och Vinnie vill köra lite sing-along. Det blir Gene/bas/trummor i en hel vers. Hög underhållningsfaktor! I övrigt en ordinär version av en ordinär låt.

18. Detroit Rock City

Och här kommer den alltså, som avslutningslåt! Riktigt coolt! Vem hade trott det? Ytterligare en specialgrej som förändrades efter Rockfordgiget. Bra version av en låt som inte lämnar vidare mycket plats för spontan improvisation.

siouxcity_04

Här lämnar Kiss scenen och kommer inte tillbaks. En av de coolaste konserterna de gjort är således slut och finito. Specialarna för just detta andra gig på turnén kan vi sammanfatta som följer:

1. ”Strutter” som andralåt, skulle snart ersättas av ”Detroit Rock City”

2. ”I Love It Loud” med sin kompletta andra vers

3. ”Keep Me Comin’” spelades, det enda bekräftade tillfället

4. ”Rock And Roll Hell” spelades, ett av två bekräftade tillfällen

5. ”God Of Thunder” innehöll Erics solo

6. ”Detroit Rock City” avslutar giget

Nästan alla dessa roligheter var två dagar senare i Terre Haute ett minne blott. Kiss hade då tagit bort två låtar ifrån Creaturesplattan, ”Detroit Rock City” avslutade inte längre konserten utan var andralåt och Erics solo låg före ”War Machine” (fast detta gjorde inte speciellt mycket enligt mig). Däremot har jag för mig att den kompletta andra versen i ”I Love It Loud” faktiskt överlevde ett eller två gig till, med reservation för eventuellt fel.

Kiss 1982 var ett jävligt bra liveband, och denna inspelning vittnar verkligen om detta. De lyckades behålla detta ända tills turnén avslutades i Brasilien i juni 1983. Det känns konstigt att säga det eftersom jag gillar avsminkade Kiss lika mycket som sminkade, men när sminket försvann så försvann en del av hungern också. Lick It Up-turnén har sina ljusa stunder, många av smågigen i Europa (var FAN ligger Sindelfingen?) var bra, likaså de skandinaviska spelningarna, men de flesta gigen har inget att komma med jämfört med Creaturesturnén.

Ljudmässigt är denna inspelning alltså ett par slag över par, men ni minns väl det gamla klassiska ordspråket ”bättre en usel men ovanlig audienceinspelning i CD-spelaren, än tjugo soundboards från Psycho Circus-turnén i skivhyllan”?

Alex Bergdahl
040522