Simmons platta blev en stor besvikelse för många fans. De hade väntat sig något hårt från ”The Demon”. Istället visar han en annan sida av sig.

Kuriosa

 • Simmons spelade inte bas, utan spelade gitarr på samtliga låtar vilket upprörde fansen när skivan släpptes.
 • Låten Radioactive handlar om Cher, vilken Simmons vid tillfället hade ett förhållande med.
 • Skådespelerskan Katey Sagal (Våra värsta år) körar på några av låtarna, liksom Cher och Donna Summer.
 • Simmons spelade in covern When You Wish Upon A Star för att barn inte ska ge upp sina drömmar.

Låtförteckning

 1. Radioactive – (3.51) (Simmons)
 2. Burning Up With Fever – (4.22) (Simmons)
 3. See You Tonite – (2.28) (Simmons)
 4. Tunnel Of Love – (3.53) (Simmons)
 5. True Confessions – (3.30) (Simmons)
 6. Living In Sin – (3.51) (Simmons/Sean Delaney/Howard Marks)
 7. Always Near You/Nowhere To Hide – (4.12) (Simmons)
 8. Man Of 1,000 Faces – (3.17) (Simmons)
 9. Mr. Make Believe – (4.02) (Simmons)
 10. See You In Your Dreams – (2.49) (Simmons)
 11. When You Wish Upon A Star – (2.43) (Ned Washington/Lee Hendrie)

Inledningsspåret Radioactive släpptes som singel. Låt #10 See You In Your Dreams fanns med på plattan Rock and Roll Over från 1976. Eftersom Simmons inte var nöjd med den versionen gjorde han en ny till denna soloplatta.

Radioactive

Radioactive är skriven av Gene Simmons. Den släpptes som singel från skivan och tog sig till 47:e plats på Billboard Hot 100.

Radioactive var från början en låt som hette Penny Arcade som Gene hade skrivit i The Record Plant Studios. Den var från början en lite lugnare låt som Paul Stanleys Hard Luck Woman och var tänkt för en annan artist. I det här fallet Jerry Lee Lewis eftersom Gene hade fått chansen att producera honom. Bill Aucoin förbjöd dock detta att hända. Då blev Penny Arcade mer som en rocklåt i form av Radioactive.

Introt till Radioactive skrevs av Ron Frangipane. Gene berättade i en intervju om introt ”Han (Ron) baserade introt på en del grejer han hört från skivan. Det är en del fioler, mycket brass och Janis Ian sjungandes på latin. Hon säger typ ”Jag ser ingen ondska, jag hör ingen ondska, det finns inte omkring mig över huvud taget. Sen på det morrar Sean Delaney fram lite mer djupare röst.”

Radioactive släpptes som singel men lyckades bara ta sig till en 47:e plats vilket sågs som en stor besvikelse. Den höll sig bara kvar på topplistorna i 8 veckor. Enligt Gene så gästspelade Joe Perry från Aerosmith på refrängen. Steve Lacey spelar gitarrsolo. Andra gäster på låten är Eric Troyer(piano) och Bob Seger.

Radioactive är den enda låten från Genes soloplatta som har spelat live med Kiss. Det skedde 1979 på Dynasty Tour.

Burning Up With Fever

Burning Up With Fever är en låt skriven av Gene Simmons.

Den första demon av Burning Up With Fever spelades in 1976 med The Group With No Name på bakgrundssång. The Group With No Name är en grupp som Gene hittade 1975 och lyckades värva dem till Casablanca Records. Gruppen släppte sitt första album ”Moon Over Brooklyn” 1976.

Donna Summer sjunger bakgrundsvokaler på studioversionen. Enligt Gene var hon en fantastisk sångare och det fanns aldrig något tvivel om att hon skulle göra det.

Burning Up With Fever har aldrig framförts live.

See You Tonite

See You Tonite är skriven av Gene Simmons.

Av alla låtar som släpptes under originaleran av Kiss så var den här låten den som mest låter som Genes gamla material från 60-talet. I själva verket skrevs See You Tonite runt 1968/1969 och användes på plattan för att visa en annan sida av ”The Demon”. Av alla låtar Gene skrivit så är det här den låt som har mest tydliga Beatles-rötter.

See You Tonite har aldrig framförts live elektriskt av Kiss. Däremot har den spelats i sin helhet på Kiss akustiska turné 1995, och på MTV Unplugged.

Tunnel Of Love

Tunnel Of Love är skriven av Gene Simmons.

Gene hade använt delar av originaltexten från Man Of 1000 Faces till Got Love For Sale. Det som blev över från den texten användes till Tunnel Of Love. Den var från början en spekulant till Love Gun-plattan 1977. Gene skrev Got Love For Sale och denna när bandet var i Japan i mars/april 1977.

Tunnel Of Love var även en del av en låt som Gene och bröderna Van Halen spelade in 1977. Delar av bryggan skulle användas i den andra och tredje versen. Både Joe Perry, Jeff Baxter och Richie Sanno har fått kredit för att ha spelat in gitarr på denna låt. Dock är det bara Richies gitarrdelar som användes på den slutliga mixen.

Tunnel Of Love har aldrig framförts live.

True Confession

True Confession är skriven av Gene Simmons.

Ironiskt nog så sjunger feministikonen Helen Reddy bakgrundsvokaler på denna låt. Gene berättade om henne i en intervju ”Helen var otroligt rakt på sak. Hon kunde säga ’Jag är kvinna, jag är helgad.’ Hon hade en låt som hette I Am Woman och det var hennes stora hit. Jag tror hon var lite utstött av alla rockmän men hon gick ändå med på att göra det.”

True Confession har aldrig framförts live.

Living In Sin

Living In Sin är skriven av Gene Simmons, Sean Delaney och Howard Marks.

Living In Sin hette från början av Living In Sin At The Holiday Inn men ändrades till dess korta version. Låten innehåller ett ovanligt framförande av Cher, Genes flickvän på den tiden. Cher spelade in telefonsamtalet som hörs i låten med lite hjälp av sin dotter Chastity. Det var Neil Bogart som hade ordnat in Cher på skivan eftersom hon precis skrivit på för Casablanca Records. Det är svårt att höra vad Cher och Chastity säger men det är något i stil med: “Hello, I, I / Is this Gene Simmons? / Oh, can I, aw, oh my God, oh, uh, is it, uh, uh, what rumors do I got…. / Is it true what they say about…. / That you get to show your friends personally? / I’ve been really rude / I mean we were the first, but they kept trying / Gene, uh, oh my God!”

Living In Sin har aldrig framförts live.

Always Near you/Nowhere To Hide

Always Near You/Nowhere To Hide är skriven av Gene Simmons.

Jeff Baxter gästspelar gitarr på låten. Även Mich Weissman och Joe Pecorino (båda från Beatlemania) gästspelar på låten. Pianot sköts av Richard T. Bear. Från början hade den här låten varit två separata stycken. Ett av styckena skrevs förmodligen runt 1975 då den fanns med på låtlistor runt den tiden. Always Near You varar till ungefär 2.33 innan Nowhere To Hide börjar.

Den här låten betydde början på ett samarbete mellan Kiss och Mich Weissman. På 80-talet skulle Gene, Paul och Eric skriva låtar tillsammans med honom. Beatlemania var ett välkänt Beatles-tributeband och det var först det som gjorde att Gene tog med honom till plattan. Gene hade först velat att någon från Beatles skulle gästspela på plattan men så blev inte fallet. Då tog han det näst bästa och bjöd in Mich Weissman och Joe Pecorino.

Always Near You/Nowhere To Hide har aldrig framförts live.

Man Of 1,000 Faces

Man Of 1,000 Faces är skriven av Gene Simmons.

Låten skrevs som en hyllning till en av Genes favorit-skräckskådespelare i Hollywood, Lon Chaney. Men när låten spelades in till den här plattan hade texten gått igenom stora förändringar och stycken från originaltexten hade gått till Got Love For Sale och Tunnel Of Love. Den text som var kvar valde man att skrota. Det enda man behöll var texten från refrängen. Texten från 1978 blev nästan självbiografisk. När Gene fick frågan om det var det i en intervju svarade han ” Jag tror det. Alla har många olika sätt att vara på och alla har många masker. Ingen människa är likadan mot två personer. Man ändrar alltid sitt sätt om man är med sina föräldrar eller om man är med sina vänner. Men man är på ett annat sätt mot sina fiender. Alla har problem med olika ansikten. Det ansiktet folk ser på scen är det ansiktet folk känner igen mig med. Men det är bara ett av mina ansikten. Det här albumet kommer bli ett annat ansikte.”

Man Of 1,000 Faces har aldrig framförts live.

Mr. Make Believe

Mr. Make Believe är skriven av Gene Simmons.

Låten skrevs medan Kiss var på turné i Detroit. Gene åkte då in i närmaste studio och spelade in en demo. Som många andra låtar på denna plattan så handlar låten om hans egen karaktär.

Mr. Make Believe har aldrig framförts live.

See You In Your Dreams

See You In Your Dreams är skriven av Gene Simmons.

Tekniskt sett så spelade Gene in en cover på sin egen låt. Det här är en ny inspelning på See You In Your Dreams från Rock And Roll Over. Gene var aldrig nöjd på sättet som Kiss gjorde den. Dessvärre blev inte Gene särskilt nöjd över denna versionen heller. ”I mitt huvud kunde jag höra en mer Humble Thing-liknande låt men den blev mycket poppigare” berättade Gene i en intervju.

Michael Des Barres sjunger bakgrundssång på låten. Rick Nielsen från Cheap Trick gjorde ett gästinhopp som gitarrist. Cheap Trick hade tidigare spelat förband åt Kiss på deras Love Gun Tour.

See You In Your Dreams har aldrig framförts live.

When You Wish Upon A Star [

When You Wish Upon A Star är en cover och är skriven av Ned Washington och Leigh Harline.

Den här låten valdes av Gene som en tribute till alla Disneyfilmer som hjälpte Gene att lära sig engelska när han kom till USA 1958. Gene berättade om låten i en intervju ”När jag först hörde denna låten kunde jag knappt prata engelska men jag visste att orden var sanna. Vem som helst kan få vad den vill, världen och livet kan ge sina belöningar till vem som helst.” Gene har verkligen bekräftat att han tog med låten på albumet på grund av budskapet i en intervju 1978 ”Anledningen att jag tog med den på plattan, anledningen till att det är min favoritlåt är på grund av att texten är den tyngsta texten som någonsin har skrivits för den kan passa in på alla. Alla som har en dröm kan relatera till den. Men jag tycker ändå att den är allomfattande. Den kan vara personlig för alla. Den har inget med ålder eller kön att göra.” Den kan låta lite larvig på 2000-talet men den relaterar Genes filosofi.

När låten spelades in så tog känslorna överhand flera gånger. Sean Dealaney har berättat ”Om man lyssnar på låten kan man höra att hans röst bryts. Det är på grund av att han grät. ” Gene kände att det var självklart att spela in låten. Det berättade han på GeneSimmons.com i en intervju ” Jag var tvungen att spela in den! Jag var tvungen att ge tillbaka. När jag hörde Jimmy Cricket sjunga den här låten så berörde det mig och inspirerade mig. Texten är sann. Lyssna på den ”

When You Wish Upon A Star har aldrig framförts live.

Medverkande [redigera]

 • Gene Simmons – gitarr, sång
 • Neil Jason – bas
 • Elliot Randall – gitarr
 • Alan Schwarzberg – trummor
 • Sean Delaney – slagverk och bakgrundssång
 • Gordon Gordy- bakgrundssång
 • Diva Gray – bakgrundssång
 • Katey Sagal – bakgrundssång
 • Franny Eisenberg – bakgrundssång
 • Carolyn Ray – bakgrundssång
 • Cher – bakgrundssång på spår 6
 • Eric Troyer – piano, sång
 • Steve Lacey – gitarr på spår 1
 • John Shane Howell – Akustisk gitarr på spår 1,2
 • Richard Gerstein – piano på spår 5,7