KISS ARMY SWEDEN FORUM 4.0

Att tänka på innan du postar inlägg på Kiss Army Sweden Forum: Dessutom tillhör det god sed att vara artig och undvika att förolämpa eller tala illa om andra Internetanvändare.

KISS ARMY SWEDEN FORUM - REGLER

Utdrag ur Tele2:s Netiquette

Det finns ett uttryck som heter "ta seden dit man kommer". Ingenstans är detta mer sant än på Internet. Internet är ett globalt datornätverk med användare från jordens alla hörn. Det innebär att människor med olika sociala och kulturella bakgrunder har möjlighet att utnyttja alla delar av nätet, oavsett var i världen resurserna finns.

Gör mot andra såsom du vill att andra ska göra mot dig. Internet är anonymt. Din vy mot Internet och dess användare är din datorskärm. När människor pratar med varandra, ansikte mot ansikte, eller i telefon finns ett antal hjälpmedel som hjälper deltagarna att förstå sinnesstämningen hos de man pratar med. Röstläge, ansiktsutryck hjälper oss att få en bild av vad motparten säger.

På Internet har vi bara texten till vårt förfogande. Det vi skriver är det mottagaren läser. Om vi är upprörda, sarkastiska, skrattar eller gråter spelar ingen roll. Det är fortfarande bara det skrivna ordet som mottagaren kan tolka. Det finns en del hjälpmedel - smileys - som kan användas för att uttrycka sinnesstämningar. Men en smiley är fortfarande bara några tecken på skärmen. Därför är det viktigt att vara tydlig i vad man menar. Det är också viktigt att inte missbruka Internets anonymitet och svära, förolämpa eller förtala andra Internetanvändare.

Säg aldrig något på Internet som du inte skulle säga "ansikte mot ansikte" till en annan människa, det är en bra grundregel. Även om du av någon anledning känner att du skulle kunna säga något mycket oförskämt eller elakt rakt i ansiktet på en annan människa, skall du undvika att göra detta via Internet eftersom detta är ett sätt att förtala någon man inte känner.

En annan anledning till att bete sig väl på Internet är att din kommunikation är elektronisk - dina ord är skrivna. Detta innebär att orden kan lagras någonstans på nätet där du inte har kontroll över dem. Det innebär också att det du skriver kan kopieras och skickas vidare till människor du inte känner eller har en aning om. Det du säger idag kan dyka upp som en ovälkommen överraskning i morgon.

Bete dig på nätet som du beter dig i vardagslivet. I vanliga livet följer de allra flesta människor lagen, antingen för att den är rättvis eller av rädsla att åka i fängelse. På Internet kan chanserna att åka fast verka små. Om man glömmer att det finns människor bakom texten på skärmen kan det vara lätt att tro att en lägre form av etik gäller på nätet. Det är fel. Etiketten på nätet kan vara annorlunda än i verkliga livet, men den är inte på något sätt underordnad. De som säger att "allt man kommer undan med är tillåtet" har fel.

Ge dig själv en bra image på nätet. Internets anonymitet innebär inte enbart nackdelar. En av fördelarna är att dina medanvändare inte dömer dig efter hudfärg, ögon, hår, vikt, längd, klädsmak eller ålder. Istället är det kvaliteten på det du skriver som kommer att avgöra andra användares uppfattning om dig.

Ingen förväntar sig att alla användare ska vara en ny William Shakespeare eller August Strindberg. Men att formulera sig väl gör inte bara att användare respekterar dig utan gör också att fler läser ditt budskap och tar till sig det du säger.

Posta inte flame-bait. Att posta "Jag hatar norrmän" i en norsk nyhetsgrupp inbjuder till verbalt slagsmål. Det tjänar inget syfte.

Dela med dig av din kunskap. Internet uppstod som ett forum för forskare och akademiker att utbyta information och kunskap i. Det stora antalet användare som finns på Internet representerar en enorm kunskapsbas. Man brukar säga att det finns åtminstone två personer med samma intressen på nätet. Det gäller bara att hitta rätt.

Oklarheter eller frågor? Kontakta Forum Administrator.