Vinnie Vincent in Stockholm!

19 november 1983, KISS uppträder på Johanneshovs Isstadion på sin ”Lick It Up”-turné, första turnén utan det klassiska sminket och scenkostymerna. Ace Frehley´s sologitarr har övertagits av Vinnie ”The Wiz” Vincent.

Det skulle dröja nästan 13 långa år innan Vinnie Vincent återvände till Sverige. Han var inbjuden som ”special guest” när Kiss Army Sweden arrangerade sitt andra årliga KISS Convention Stockholm på Kolingsborg vid Slussen. Nygifte Vinnie stormtrivdes i den svenska huvudstaden och kände sig hedrad och stolt att få medverka på konventet.

Under veckan i Stockholm tog Kiss Army Sweden´s representanter väl hand om stjärnan och vi lärde känna en supertrevlig och rolig människa som nog de flesta har en ganska snedvriden uppfattning om.

Missförstånd på Arlanda

Klockan var några minuter efter åtta på tisdagsmorgonen den 26 mars 1996 när American Airlines´ flight AA80 från Chicago landade på Arlanda International. Jag (Anders Ringman) och Johan Kihlberg från Kiss Army Sweden var på plats för att möta Vinnie Vincent och hans fru Diane som för första gången på drygt 13 år besökte Sverige och Stockholm. En efter en kom passagerarna från AA80 ut genom dörrarna, men ingen Vinnie. Han kanske har något slags problem i tullen, tänkte vi. Han kommer förr eller senare.

Efter nästan en timme fick vi ett meddelande från informationen att Vinnie var på gång, han hade trott att vi skulle möta honom vid gaten! Ett missförstånd, alltså. Kommer man från utlandet måste man ju alltid passera tull- och passkontrollen innan man träffar de som är där för att möta upp.

Nåväl, vi gaggade om detta någon minut innan vi började packa in Vinnie´s bagage i bilen. Det var knappt att vi fick plats med allt. Efter lite trixande kom vi i alla fall i väg. Vi begav oss till Scandic Crown Hotel vid Slussen där en svit stod färdig för incheckning. Vinnie blev övernöjd med rummet, som hade en bedårande utsikt över vår stolta huvudstad. Vinnie var självklart trött efter flygningen och ville så fort som möjligt lägga sig att sova.

Innan vi lämnade Scandic stämde vi dock möte senare samma kväll, vi skulle tillsammans med ”KISS Convention-personalen” gå igenom en del detaljer beträffande säkerhet, osv. Efter mötet intog vi en stilla middag på Scandic´s utomordentliga Eken Bar & Matsal. Med var också Mats Vassfjord.

Sightseeing

Påföljande dag var det dags för lite sightseeing i Stockholm. Vi besökte först modellbutiken Cinematiqué, det visade sig att Vinnie hade ett brinnande intresse för modeller. Innehavaren Staffan visade Vinnie massor av figurer han skapat och avslöjade en del hemliga tricks. Vinnie var mäkta imponerad.

Vi åkte sedan bl.a. ut på Djurgården innan vi till slut hamnade i Gamla Stan, där Vinnie visade prov på prutar-kunskaper då Diane skulle köpa en blus i en butik längs Västerlånggatan. Kvällens middag avnjöts på kinarestaurangen Dragon Palace där också dagens absoluta, kanske veckans, höjdpunkt utspelade sig.

Naturligtvis tyckte vi att Vinnie borde lära sig lite svenska när han ändå var på besök. Då han är en stor chokladälskare var det väl lämpligt att han kunde säga: ”Jag mår toppen när jag äter choklad!” tyckte vi. När han (nästan) lärt sig att säga denna fras ville han visa vad han kunde och ringde därför upp sin kompis Göran Edman (som bl.a. sjungit med Madison, Yngwie Malmsteen, John Norum).

Det samtal som de närvarande fick höra går inte att beskriva i ord, men jag kan försäkra dig om att det var länge sedan vi fick oss ett sådant gott och hjärtligt skratt!

Besök i KISS-shopen

Efter middagen var det dags för ett besök i Kiss Army Sweden´s KISS-shop. Vinnie fick se bidragen i teckningstävlingen, träffade fans och vi lyssnade låtar som han sa sig inte hört sedan de spelades in, t.ex. ”A Million To One”, ”Not For The Innocent”, m.fl.

Senare samma kväll besöktes rockklubben Schizophrenia på Sveavägen (tack till Jakob, Stefan & Jeppe!) där övervåningen hade reserverats för Vinnie med sällskap. Här fick Vinnie stifta bekantskap med sångaren Thomas Vikström (Talk Of The Town, Candlemass, Plast) som ett par dagar senare skulle sköta mikrofonen då Vinnie skulle spela med Kiss Army Sweden´s Tribute Band. Vinnie fick självklart skriva en del autografer samtidigt som hans nya mini-CD ”The EP” fick Sverige-premiär.

På vägen hem från stan´ fick vi uppleva lite ”hysteri” i mindre skala då några killar i 20-årsåldern insåg att det var Vinnie Vincent som obekymrat promenerade på Hamngatan i Stockholmsnatten. När vi satt oss bilen för att dra i väg, kom de springande efter och ville ha autografer och snacka. Kul för Vinnie och kul för oss.

Späckad mediadag

Torsdagen den 28 mars var reserverad för media. Ett digert program med radio-, TV- och tidningsintervjuer hade således bokats in. För ändamålet hade vi hyrt toppsviten på Scandic Crown för att Vinnie skulle trivas och för att mediarepresentanterna skulle inse att när Kiss Army Sweden gör något, så gör man det ordentligt. Inget knussel här inte.

Vinnie var på sitt allra bästa prathumör och höll hov för pressen samtidigt som han drack kaffe, åt bananer och skämtade. Han talade om KISS-tiden, om åren som gått och framtidsplanerna.

När vi på utsatt tid kom till Radio Stockholm där ankaret Carolina Norén skulle intervjua Vinnie på bästa sändningstid, råkade vi ut för dagens första ”äh, vad är det nu då?”. Carolina hade blivit sjuk och istället var där en kille vid namn Jonas som sade sig ”inte ha en aning om vad som var på gång”. Skulle hela radiointervjun gå i stöpet? Men det gick bra, det visade sig att Jonas var ett proffs och vi fick vår reklam ut i radion strax innan lunchtid. Det blev också radiopremiär för låten ”Euphoria” från mini-CD:n.

Z-TV bästa inslaget

Nästa stopp var Z-TV där reportern Martina (tillika gitarrist i tjejbandet Sindy Kills Me) gjorde en intervju som för känslans skull spelades in i sminklogen. Martina var väl påläst och med facit i hand så blev Z-TV-grejen den bästa under hela mediadagen. Ett proffsigt inslag med videoklipp från Rio-konserten, ”All Hell´s Breakin´ Loose”-videon, m.m.

Efter lunch stannade jag och Vinnie på Scandic Crown för fler tidningsintervjuer medan Johan och Mats gav sig ut på staden för att köpa guldsmink och puder till Vinnie. När han nu skulle uppträda sminkad för Sverigepubliken ville vi vara säkra på att det verkligen skulle se så bra ut som möjligt.

Ett petigt proffs i studion

Fredagen var vigd åt en studioinspelning som Vinnie ville göra tillsammans med Göran Edman. Efter frukost och lite autografskrivande i hotellobbyn plockade vi upp Göran på Kungsholmen och begav oss till Backbeat Studios vid Globen.

Göran och Vinnie hade inte träffats på drygt 8 år så de hade en hel del minnen att prata om. Väl framme hjälpte Backbeat´s Steve Woldekidan och Tommy Ledberg till med att sköta spakarna vid mixerbordet.

Låten som Göran skulle lägga sång på var ”Gypsy In Her Eyes” vilken du som är samlare säkert hört tidigare på någon bootleg-CD med outgivna demos. Inspelningen drog ut ordentligt på tiden då det visade sig att Vinnie var väldigt ”petig”, men det var i alla fall kul att se en gammal hjälte arbeta i studiomiljö.

På fredagskvällen var det dags för en avslutande rehearsal inför lördagens konsert. Vinnie hade diverse problem med att komma ihåg några av låtarna så vi fick mer eller mindre lära honom hans egna låtar! Fantastiskt underligt! Vi repade ”I Love It Loud”, ”I Still Love You”, ”War Machine” och ”Lick It Up” med Vinnie, som vred på en sån bedrövlig volym på förstärkaren att det hjälpte föga med öronproppar.

På kvällen gjordes ett VIP-besök på Hard Rock Café, dock utan Vinnie. Han var trött efter dagens studiojobb och hade dessutom inte riktigt hämtat sig från ”jetlag”, det kan ju som bekant ta några dagar. Och, heder och ära till Vinnie, han ville verkligen se till att vara fräsch till lördagens konvent, då han för första gången på 13 långa år skulle möta de svenska fansen. forts. på sid 18.

Vinnie sminkad på Kolingsborg

Vi var självklart tidigt på plats på Kolingsborg, även Vinnie dök upp tidigt för att kolla ut den bästa platsen för hans ”merchandise”, som vi i Kiss Army Sweden skulle hjälpa till att kränga. Tillsammans med kvällens konferencier Anders Tengner gick vi igenom programpunkterna, soundcheckade och laddade upp.

När kvällen hade passerat kunde vi än en gång konstatera att allt hade gått enligt planerna. Visst blev vi lite försenade men vad gjorde det, fansen fick uppleva något de inte trodde var möjligt: Vinnie Vincent på Kolingsborgs scen med oss i Kiss Army Sweden´s Tribute Band! Dessutom i full KISS-sminkning!!!

Det var verkligen en bisarr och speciell upplevelse att stå på samma scen som en f.d. KISS-medlem. Bara för att jävlas hade jag kvällen till ära målat mina läppar svarta i sant Ace Frehley-stuk vilket några kanske tyckte var fånigt (hej, Micke J!) men det bjuder jag på.

Okej då, att få spela med Vinnie var en sak, men att man dessutom skulle få spela alla solona utom det i ”I Love It Loud”, var en dröm som gick i uppfyllelse. Vinnie Vincent som min kompgitarrist! Smaka på den…

Jag förstår dock att många blev besvikna på att Vinnie inte spelade solona, men för er som inte vet det, hade Vinnie ca två veckor innan klämt högerhandens ring- och lillfinger väldigt illa i en dörr, och hade fruktansvärda smärtor. Vi tog faktiskt honom både till Södersjukhuset och Sätra Vårdcentral där han blev omplåstrad och fick en stödskena för att underlätta läkningen.

Vinnie jättenöjd med Stockholm

Sista dagen i Stockholm ägnades åt bankbesök, sightseeing i Sätra samt middag på kvällen. Vinnie kunde inte nog tacka oss för allt vi gjort för honom under veckan. Han menade att han inte mått så bra sedan han var med KISS i Rio de Janeiro sommaren 1983. Tro oss, vi gjorde verkligen allt vi kunde för att få honom att känna sig som en kung, han förtjänar verkligen respekt, han är trots allt mannen bakom en hel del KISS-klassiker och han var med KISS under några väldigt viktiga år i början på 1980-talet.

Vinnie Vincent har en självklar plats i rockhistorien i allmänhet, och KISS-historien i synnerhet. Och än har vi inte sett slutet på denne strängbändares karriär, han fyllde nyligen 44 år och det är ju ingen ålder, som man brukar säga. Vi hade en suveränt kul vecka med Vinnie i Stockholm, undertecknad hade dessutom förmånen att resa med Vinnie under den efterföljande, katastrofala Tysklands-turnén, vilken bjöd på så mycket tok att om jag skulle försöka återge detta här, så skulle vi fått trycka en extrabilaga. Minst.

Men det får vi ta en annan gång.

Hej på re´!

Artikel från Destroyer 2.

Anders Ringman
Reporter
Kiss Army Sweden