KISS Convention 1995

Så var det då äntligen dags för Sveriges första Kiss Convention. Som ni alla förmodligen vet så hålls ju dessa Kiss-mässor världen över med jämna mellanrum, speciellt i USA, där flera olika städer har sin årliga Kiss Convention.

De enda som tidigare hållits på dessa nordliga breddgrader är i Köpenhamn och Oslo, men nu hade turen även kommit till Stockholm, som nyligen var värd till den första årliga hyllningen.

Utsålt förstås!

Efter månader av noggranna förberedelser kunde Kiss Army Sweden slå upp portarna till det långt tidigare utsålda Kolingsborg, den 9:e december klockan fem på eftermiddagen. Givetvis var förväntningarna höga vid ett sådant här tillfälle, Kiss-fans förväntar sig endast det bästa!

KISS Convention 1995
Rickard och Niklas, också från Kiss Army International poserar glatt för fotografen.

Eftermiddagen började lite lugnt med försäljning av otaliga Kiss-prylar från handlare/fans som rest från hela Europa för att vara här. Man kunde köpa allt från plektrum och gitarrer till pussel och tuggummibilder, givetvis fanns även den kända Kisstory-boken där för alla som dittills inte varit tillräckligt övertygade om dess absoluta toppkvalité, den är defenitivt värd varje tusenlapp den kostar! Köööp!!

KISS Convention 1995
Nico från Kiss Army International hade åkt ända från Italien för att sälja KISS-prylar
.

Den som ville kunde även mingla och ta ett foto tillsammans med ”Sikta mot stjärnorna´s” Axel Karlsson, som var speciellt inbjuden, i full Gene-dräkt och sminkning.

Storbildsvideo populärt inslag

Efter ett par timmars shoppande släcktes så ljuset i taket och kvällens konferencier Anders Tengner presenterade den första riktiga höjdpunkten för kvällen: en videoinspelning av en Kiss ”unplugged”-spelning från den 1 augusti 1995 i Pittsburgh, USA. Många gamla godingar fanns på repertoaren, t.ex. ”God Of Thunder” i country-version (!), ”Rock Bottom” och ”Strange Ways” med Eric på sång. Det var alltså inte MTV’s Unplugged som visades på den jättelika videoduken.

Kvällens första band äntrade så scenen cirka klockan halv nio. Det var Judas Priest-coverbandet Just As Priest från Göteborg, fullt utrustade med läder, nitar och diverse attiraljer à la JP anno 1983. De lät väldigt bra och fick bra respons från publiken.

KISS Convention 1995
Axel Karlsson från ”Sikta mot stjärnorna” var enväldig domare i bloddräggeltävlingen. Här tillsammans med de två finalisterna.

Snygg bloddrägling

Efter den showen kunde alla pusta ut ett tag innan det var dags för Kiss-tävlingen. Den började med att tio frivilliga från publiken kom upp på scenen och svarade på diverse frågor från Kiss-experten Anders Tengner. Efter flera utslagningar återstod endast två killar till finalen, som gick ut på att drägla blod så snyggt (?!) som möjligt. Alla deltagare fick priser som bestod av bl.a. videos, muggar, pussel, m.m. Och vinnaren fick ett handskrivet frågeformulär från Peter Criss, inte illa…

AB/CD gjorde ingen besviken

Band nummer två AB/CD äntrade scenen vid tiotiden. Ett väldigt skickligt band med flera kända svenska musiker. Denna kväll spelade de endast AC/DC låtar, och fick till ett ruskigt tung-gung emellanåt. Anledningen till varför man valde ett Judas Priest och ett AC/DC-band till förband är ju för att just de banden varit förband till Kiss på 70-talet.

KISS Convention 1995
Fr.v: Anders Tengner, Anders Ringman, den överlyckliga gitarrvinnaren från Danderyd och Johan Kihlberg.

Lycklig vinnare av Stanley-guran

Nästa punkt på dagordningen var den efterlängtade utlottningen av en Ibanez Iceman à la Paul Stanley-modell, personligen signerad av båda herrar Stanley och Simmons. Biljetter till utlottningen av denna dyrgrip fanns att köpa vid Kiss Army Sweden´s bord. Och de som verkligen ville ha en chans köpte på sig biljetter för flera hundra kronor (inklusive mig själv…)

Innan gitarrlotten drogs, så delades flera tröstpriser ut till dragna nummer, bestående av diverse godis, såsom kepsar, videos, m.m.

Spänningen var givetvis stor när lotten med stort ”L” drogs, alla ville vi ju gå hem med den där gitarren under armen. Men det kunde ju bara finnas en vinnare och det var förstås inte min lott som drogs… Ett stort grattis till dig som vann gitarren, du kan skatta dig väldigt lycklig!

KISS Convention 1995
Givetvis tog vi tillfället i akt och återskapade en klassisk KISS-bild.

Klassisk fotosession – igen!

Kvällen till ära hade en strippa hyrts in för en fotosession tillsammans med Kiss coverbandet Kiss Of Thunder. Fotosessionen (se bild här intill) hölls i samma anda som den klassiska Poster-affischen från 1975 där Kiss poserar med en naken tjej. (Håll utkik efter Kiss-reportage i Aktuell-Rapport nr 2/96, de var också där och fotade.)

”You wanted the best…”

Efter denna högst intressanta upplevelse, var det dags att ge sig av från logen och ut i folkmassan där ljuset redan släckts och publikens rop skallade högt. Ur högtalarna hördes Anders Tengner´s röst:

KISS Convention 1995

”You wanted the best and you´ve got the best, the hottest band in the land: KISS OF THUNDER!!!”

Borlänge-grabbarna klev på scenen, drog igång med ”Deuce” som första låt, och det både lät och kändes som ”Alive!”-plattan. Allting var som det var då: bomberna, röken, dräkterna, logon, allt stämde överens!

De rev av alla låtar från ”Alive!” fram till ”Black Diamond” med undantag för ”Nothin’ To Lose”, inklusive mellansnack, bloddräggel, eldsprutning, bomber, gitarrsolo och allt annat. Oturligt nog fungerade inte Ace’ rykande gitarr-trick på ”She”-solot. Trumsolot i ”100.000 Years” däremot, var av absolut högsta kvalité och jag tror inte Peter Criss kunde ha gjort det bättre själv! Efter ”Cold Gin” och ”Shout It Out Loud” tackade grabbarna för sig och gick av scenen. Men den extatiska publiken gav sig inte så lätt, utan ville ha mer. Och den blinkande Kiss-logon lovade att mer skulle komma.

KISS Convention 1995

Bomberna satt exakt

Kiss Of Thunder kom in igen och drog av extranumren ”Detroit Rock City”, ”Black Diamond” och ”Rock And Roll All Nite”, varav ”Black Diamond” var fenomenalt likt originalet på ”Alive!” Bomberna satt på exakt rätt ställen, det enda som möjligen saknades var det leveterande trumpodiet från Kiss’ glansdagar.

KISS Convention 1995

De gick av scenen igen, men fick snart återvända, på publikens begäran, för ännu några låtar till. Näst sist på dagens spelordning stod ”Shock Me”, som var extrainsatt för att Ace skulle få chansen att se om den rykande gitarren funkade under solot, men inte heller denna gång ville det sig, tyvärr. Sista låt blev ”Let Me Go, Rock n’ Roll”, en superb avslutning på denna, minst sagt underbara, konsert.

KISS Convention 1995

Kiss Of Thunder bästa coverbandet

De här Kiss-grabbarna från Borlänge, som egentligen heter Danne Barrling (Peter), Mackan Andersson(Gene), Matz Mattson (Paul) och Håkan Frisk (Ace), är helt utan tävlan det bästa Kiss-coverbandet jag har sett live. Det vi fick uppleva denna kväll var nog något av det närmaste man kan komma en Kiss-konsert av årgång 1975-76!

KISS Convention 1995

Det enda som återstod så här dags på kvällen var en och annan öl, som med lätthet slank ner efter den svettiga konserten. Också förstås efterfesten, men den bör man nog kanske inte ta upp här!

Mats Vassfjord
Reporter
Kiss Army Sweden

Destroyer # 1 Februari 1996

Artikel ur Destroyer 1.