Lick It Up är KISS 15:e studioalbum, och släpptes den 23 september 1983. Lick It Up anses vara bland det hårdaste som Kiss presterat musikaliskt, tex ”Young and Wasted” och ”Fits Like a Glove”. Till singlarna ”Lick It Up” och ”All Hell’s Breakin’ Loose” gjordes videos. Vinnie Vincent har del i åtta av albumets tio spår. Gitarrsolot i ”Exciter” spelas av Rick Derringer. Det var Eric Carr som först kom med idén till ”All Hell’s Breaking Loose”. Sedan byggde Simmons, Vincent och Stanley på den. Carr var dock inte nöjd med vad de gjort med hans låt. Trots detta släpptes låten som singel.

Lick it up frontLick it up back

Album Designer: Dennis Woloch

Produced by Michael James Jackson, Gene Simmons and Paul Stanley.

Låtförteckning

Sida 1

 1. Exciter – 4:10 (Stanley/Vincent)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 2. Not for the Innocent – 4:32 (Simmons/Vincent)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 3. Lick It Up – 3:59 (Stanley/Vincent)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 4. Young and Wasted – 4:04 (Simmons/Vincent)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 5. Gimme More – 3:41 (Stanley/Vincent)
  • Lead Vocals: Paul Stanley

Sida 2

 1. All Hell’s Breakin’ Loose – 4:34 (Carr/Stanley/Vincent/Simmons)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 2. A Million to One – 4:17 (Stanley/Vincent)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 3. Fits Like a Glove – 4:04 (Simmons)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 4. Dance All Over Your Face – 4:13 (Simmons)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 5. And on the 8th Day – 4:02 (Simmons/Vincent)
  • Lead Vocals: Gene Simmons

Exciter

Exciter är skriven av Paul Stanley och Vinnie Vincent.

Det är Rick Derringer som spelar gitarrsolot på låten. Vinnie Vincent har berättat om det ”Jag tror inte Gene och Paul tyckte om mitt sätt att framföra solot på låten, men det gjorde jag. Jag älskade det. Jag tyckte det var ett av mina bästa solon någonsin och det gjorde mig förbannad att de plockade bort solot. Jag fick inte reda på det förrän hela låten var färdiginspelad och färdigmixad. Jag tycker att mitt solo var bättre än det som hamnade på plattan. Rick Derringer är förresten en fantastiskt gitarrist.” Vinnie fick dock chansen att spela solot på Lick It Up Tour.

Exciter spelades live på nästan hela Lick It Up Tour men droppades på de sista 10-20 giggen.

Not For The Innocent

Not For The Innocent är en låt skriven av Gene Simmons och Vinnie Vincent.

Låten härstammar från Creatures Of The Night sessionerna 1982. På demon från 1982 delar Gene Simmons och Paul Stanley på sången. Not For The Innocent användes ofta som B-sida till första singeln Lick It Up.

Not For The Innocent har aldrig spelats live.

Lick It Up

Lick It Up är skriven av Paul Stanley och Vinnie Vincent. Den släpptes som singel 18 september 1983 och kom på en 66# på Billboard Hot 100. Den blev en top-40-hit i Kanada, England och Schweiz.

Det var väldigt nära att Lick It Up aldrig blev en Kiss låt. Vinnie Vincent skrev bas idén, titeln och bas melodin. Han tog låten till Paul Stanley som inte alls var intresserad av låten till en början när Vinnie spelade upp den. Vinnie visade då låten för Gene som gillade den och föreslog att han skulle spela låten för Paul. Vinnie har berättat om det ”Nästa gång jag spelade upp låten för Paul så sade han att det låter skitbra. Vi borde använda den.” Det var först tänkt att man skulle ha ett riktigt gitarrsolo efter andra refrängen. Vinnie Vincents solo blev inte godkänt och Gene bad honom göra ett nytt. En upprörd Vinnie valde då att skriva ett stick istället. Lick It Up handlar om att leva livet till fullo och inte låta något komma i vägen för det.

Lick It Up spelades live från 1983 – 1995. Den kom tillbaka 2000 och har spelats live sen dess.

Young And Wasted

Young And Wasted är skriven av Gene Simmons och Vinnie Vincent.

I fankretsar är Young And Wasted mer känd som en Eric Carr låt då han sjöng den på både Animalize- och Asylumturnén. Låten brukade då följa upp efter Erics trumsolo. På turnén som följde upp Lick It Up så var det dock Gene som sjöng låten liksom som han gjorde på skivan. Låten användes som B-sida till All Hells Breaking Loose i USA. Låten skrevs av Gene Simmons under tidiga 1982 utan Vinnies hjälp. Då hette låten Like A Moth To A Flame. Vinnie kom senare in i bilden och låten fräschades upp lite.

Young And Wasted var ordinarie i setet mellan 1983 – 1984. Den spelades på ett fåtal gigg på Asylum Tour men försvann sedan för gott.

Gimme More

Gimme More är en låt skriven av Paul Stanley och Vinnie Vincent.

Gimme More är en riktig tempolåt och användes som B-sida till singeln All Hells Breaking Loose i Japan. Man lånade vissa textidéer från en låt av Vinnie Vincents gamla band Warrior vid namn I Need Love.

Gimme More spelades live på Lick It Up Tour men slopades sedan från setet.

All Hell’s Breakin’ Loose

All Hell’s Breakin’ Loose är en låt skriven av Eric Carr, Vinnie Vincent, Gene Simmons och Paul Stanley. Låten släpptes som singel 6 februari 1984.

All Hell’s Breakin’ Loose är från början en skapelse av Eric Carr. Eric har berättat om det ”Musiken ni hör på låten var precis det som jag skrev. När jag tog låten till bandet förväntade jag mig att alla i bandet skulle bli överväldigade. När jag sedan fick höra att de skulle göra den till en funklåt så tänkte jag bara, vad gör ni med min låt !? Vad som egentligen hände var att jag tog låten till bandet. Gene började jobba på texten för han tyckte verkligen den var bra. Gene kom ingenstans så han överlämnade textarbetet till Paul och Vinnie och de två kom på en bra fungerande idé. Jag skrev all musik till låten och sedan gjorde Gene, Paul och Vinnie det hela till en mer färdig låt så att säga. Jag blev verkligen chockad när jag hörde att de skulle göra den till en rapgrej. Till slut blev dock låten mycket bättre än den varit från början.”

Som singel lyckades låten endast ta sig in på en enda topplista. Det var i Tyskland på en 71#. En video gjordes till låten. Videon nominerades till ”Bästa kinematografi” på MTV-galan 1984.

All Hell’s Breakin’ Loose spelades live på andra halvan av Lick It Up Tour men skrotades sedan.

A Million To One

A Million To One är skriven av Paul Stanley och Vinnie Vincent.

A Million To One skulle fortsätta trenden att innehålla powerballader på Kiss plattor.

A Million To One har aldrig spelats live av Kiss. Däremot spelade Paul låten live på sin soloturné 2006/2007.

Fits Like A Glove

Fits Like A Glove är skriven av Gene Simmons.

Den är en riktig livelåt och var en av de låtarna från Lick It Up som överlevde setet längst på grund av att Gene fick igång publiken bra under låten.

Fits Like A Glove spelade live mellan 1983 – 1990.

Dance All Over Your Face

Dance All Over Your Face är skriven av Gene Simmons.

Dance All Over Your Face var en av två låtar på hela Lick It Up plattan som inte hade Vinnie Vincent som låtskrivare.

Dance All Over Your Face har aldrig spelats live.

And On The 8th Day

And On The 8th Day är en låt skriven av Gene Simmons och Vinnie Vincent.

Låten kom till efter att man tagit en del partier från en låt av Vinnie gamla band Warrior vid namn Boyz Are Gonna Rock. Vad man behöll från Vinnies originaldemo var knappt något alls. Delar av texten från första versen behöll man. Vinnie själv skulle senare använda mycket material från hans band Warrior till hans band Vinnie Vincent Invasion.

And On The 8th Day har aldrig spelats live.

Singlar

 • ”Lick It Up”/”Dance All over Your Face” (18 september 1983)
 • ”All Hell’s Breakin’ Loose”/”Young and Wasted” (6 februari 1984)

Medverkande

Gene Simmons – elbas/sång

Paul Stanley – gitarr/sång

Vinnie Vincent – gitarr, gitarr, bakgrundssång

Eric Carr – trummor, bakgrundssång

Rick Derringer – gitarr på ”Exciter”