Det är idag den 12:e september, 25 år sedan KISS släppte albumet Asylum.

Sida 1

 1. King Of The Mountain(Stanley/Kulick/Desmond Child)
  • Lead Vocals:Paul Stanley
 2. Any Way You Slice It(Simmons/Howard Rice)
  • Lead Vocals:Gene Simmons
 3. Who Wants To Be Lonely(Stanley/Desmond Child/Jean Beuvoir)
  • Lead Vocals:Paul Stanley
 4. Trial By Fire(Simmons/Kulick)
  • Lead Vocals:Gene Simmons
 5. I’m Alive(Stanley/Kulick/Desmond Child)
  • Lead Vocals:Paul Stanley

Sida 2

 1. Love’s A Deadly Weapon(Simmons/Stanley/Rod Swenson/Wes Beech)
  • Lead Vocals:Gene Simmons
 2. Tears Are Falling(Stanley)
  • Lead Vocals:Paul Stanley
 3. Secretly Cruel(Simmons)
  • Lead Vocals:Gene Simmons
 4. Radar For Love(Stanley/Desmond Child)
  • Lead Vocals:Paul Stanley
 5. Uh! All Night(Stanley/Desmond Child/Jean Beuvoir)
  • Lead Vocals:Paul Stanley

asylumalbumKiss-asylum_back

Album Designer: Dennis Woloch

King Of The Mountain

Skriven av Paul Stanley, Bruce Kulick och Desmond Child.

King Of The Mountain fick liv under Animalize Tour när Paul Stanley och Bruce Kulick jobbade på idéer. Paul och Bruce idéer sattes ihop med en del tillägg från Desmond Child. Eric Carr spelar ett bombastiskt trum intro i låten. Paul har berättat om låtens handling ”King Of The Mountain berättar att alla har rätt att någon gång få känna att de är nummer ett.”

King Of The Mountain spelades under några gig på Asylum Tour men slopades sedan.

Any Way You Slice It

Skriven av Gene Simmons och Howard Rice.

Heavy Pettin’ erbjöds Any Way You Slice It (tillsammans med många andra låtar) som öppnat för Kiss på deras Lick It Up Tour men blev till sist inspelad av Kiss själva. Låten skrev runt 1982-83.

Any Way You Slice It har bara spelats på en enda spelning. Det skedde på Asylum Tour den 29 november 1985.

Who Wants To Be Lonely

Skriven av Paul Stanley, Desmond Child och Jean Beauvoir.

Låten blev den tredje videon från plattan, men släpptes bara som singel i Japan. Videon till låten blev tvungen att redigeras om. Paul:  ”Ibland är det vad människor tror att de ser som gör det snuskigt. Jag kan verkligen inte förstå vad som är konstigt med att en vattenslang sprutar vatten över en tjej.”

”Jag tycker låten är okej. Många av låtarna är reflektioner från en period då vi upptäckte och ibland ändrade kurs vart våra själar och hjärtan låg. Jag och Jean skrev allt i låten utom texten i refrängen som Desmond stod för.”

”Who Wants to Be Lonely” handlar om rädslan som många personer har för att leva ett liv i ensamhet.

Who Wants To Be Lonely är en låt som aldrig spelats live av Kiss.

Trial By Fire

Skriven av Gene Simmons och Bruce Kulick.

Bruce Kulick om låten ”Jag gav Gene en demo med en låtidé jag hade. Den var mycket simpel, den hade nästan lite AC/DC vibbar över sig. Gene blev genast intresserad och vi skrev låten. ”

Låten kallades till en början “Love Fast, Die Young.”

Trial By Fire har aldrig spelats live.

I’m Alive

Skriven av Paul Stanley, Bruce Kulick och Desmond Child.

Precis som King Of The Mountain så skrevs I’m Alive på Animalize Tour av Paul Stanley och Bruce Kulick. Desmond Child lade senare till lite idéer och låten blev ett färdigt stycke.

I’m Alive har aldrig spelats live.

Love’s A Deadly Weapon

Skriven av Paul Stanley, Gene Simmons, Rod Swenson och Wes Beech.

Paul och Gene skrev demon Deadly Weapons runt 1980-81 men låtens förvandling till 1985 års version blev drastisk. Man behöll refrängen från första versionen även om man gjorde vissa förändringar musikaliskt.

Allt började 1984 när Wendy O William’s skulle släppa sin uppföljare till WOW vid namn Kommander Of Kaos. Gene var tänkt som producent men var tvungen att hoppa jobbet då han hade andra projekt på gång. Däremot var han med på en del för produktion till plattan. Då råkade han höra en demo som Rod Swenson och Wes Beech skrivit vid namn Party. Gene tyckte om riffet till låten så han lånade det. Rod & Wes står med som låtskrivare även om de aldrig satt ner och skrev låten med Paul & Gene. Gene skrev om lite nya och gamla idéer och vips så hade han en låt med intressant historia.

Love’s A Deadly Woman har aldrig spelats live.

Tears Are Falling

Skriven av Paul Stanley. Låten släpptes som singel 16 september 1985. Den tog sig till en 51# på Billboard Hot 100.

Tears Are Falling var inspirerad av Stevie Wonders låt Uptight. Låten var den enda singeln som släpptes i USA trots att det släpptes tre videor. Paul Stanley har berättat om låten ”Låten handlar om stunden precis när ett förhållande är över. Ibland när någon gråter så säger det mer än vad ord kan göra.” Videon till låten spelades in i London och var regisserad av David Mallet som hade regisserat några av Pauls favoritvideor för David Bowie och Def Leppard. Anledningen till att det blev London var att David Mallet hade sitt filmcrew där.

Det mesta av videon planerades över telefon när Paul och David pratade. Paul har berättat om videon ”Jag kommer ihåg att jag blev chockad över storleken av uppsättningen. Jag trodde först det var någon djungel i Hawaii.” Låten släpptes som singel i USA med Any Way You Slice It som B-sida. Den tog sig till en usel 51 plats. I Storbritannien tog sig låten bara till en 57:e plats. Paul Stanley spelar bas på låten.

Tears Are Falling spelades live från 1986–1995. Den var först tillbaka 2004 och sedan dess har den varit orörd.

Secretly Cruel

Skriven av Gene Simmons.

Gene har berättat om låten: ”Låten handlar om en tjej som skickade brev och berättade alla underbara saker hon gjorde med bilder på mig. Hon hade en bild på mig när jag stod på sidled och då kunde hon själv placera sig på ett sätt som gav henne rysningar.” Gene har även sagt att låten handlar om när han stack iväg med en groupie på turné. De gick till hennes hus och han såg att hon hade bilder på honom överallt på sina väggar. Gene har berättat om det ”Efter att vi haft vår roliga stund så ville hon ha mer. Och det var uppenbart att hon inte kunde.”

Secretly Cruel har aldrig spelats live.

Radar For Love

Skriven av Paul Stanley och Desmond Child.

Det har diskuterats om hur mycket Radar For Love egentligen är en tribute till Led Zeppelins Black Dog. Paul har svarat på detta ”Det finns underbara musiker som till exempel Willie Dixon och John Lee Hooker som har inspirerat Led till att skriva Black Dog. Jag tror vi alla blivit inspirerade. Jag har blivit det av mina idoler, jag har åtminstone en musiksmak. Jag tycker inte det är något stort med det. Radar For Love är en låt som påminner om Black Dog, vem förnekar det? Men till exempel Whole Lotta Love, vem skrev den ? Jo, Willie Dixon.”

Radar For Love har aldrig spelats live.

Uh! All Night

Skriven av Paul Stanley, Desmond Child och Jean Beauvoir. Låten släpptes som singel 3 januari 1986, dock inte i USA.

Paul har berättat om låten ” Låten är som Heaven’s On Fire som möter Tomorrow And Tonight i en mörk gränd. Inte nödvändigtvis en elak låt. Det var dock tveklöst det bästa jag kunde komma på just då. Jag ville alltid skriva låtar som alla kan sjunga med i, vare sig om man kan sjunga eller ej. Så refrängen gjordes så enkel att det är någon blandning mellan sång och hycklande”.

Jean Beauvoir spelar elbas och körar på låten. Låten blev den andra officiella videon från Asylum och filmades i London ungefär samtidigt som Who Wants To Be Lonely. Paul: ”Ungefär fem dagar innan turnén började åkte vi till London och filmade Uh! All Night och Who Wants To Be Lonely. Återigen var videorna rätt så underhållande.” Låten släpptes aldrig som riktig i singel i USA men i andra länder.

Uh! All Night spelades live på hela Asylum Tour 1985 – 1986 men har inte spelats sen dess.

Medverkande:

 • Gene Simmons – bas/gitarr/sång
 • Paul Stanley – gitarr/sång
 • Eric Carr – trummor
 • Bruce Kulick – gitarr
 • Jean Beauvoir – bas